Foto: JENS DRESLING

Søren Pape Poulsen: Vi er blevet et parti, som er fokuseret på nogle færre punkter

Økonomisk genopretning, kartoffelkur og øst mod vest. 1980’erne er den konservative formand Søren Pape Poulsens yndlingsårti. Det er også årtiet, hvor konservativ idéudvikling gik i stå, og nedturen begyndte.

FOR ABONNENTER

Det begyndte for 100 år siden.

Alvorlige mænd i jakkesæt brød ud af det reaktionære Højre og dannede Det Konservative Folkeparti. Kvinder og tjenestefolk fik stemmeret. Det moderne Danmark med velfærd og ligestilling var under opbygning.

På Nationalmuseet i det indre København står Søren Pape Poulsen 100 år senere og kigger tilbage. På et århundrede, hvor de konservative har præget Danmark. På et århundrede, hvor partiet er endt med at blive dømt næsten overflødige af vælgerne.

Under overskriften ’Velfærdssamfund 1915-2000’ viser museet årti for årti tidsbilleder med hverdagslivets møbler, tøj, forbrugsgoder og politiske agitation. Når den 44-årige formand skal fremhæve sit partis vigtigste fingeraftryk på Danmark, zoomer han først ind på de krigstunge 1940’ere og nazismens rædsler.

»Jeg synes, man skal dvæle ved frihedskampen. Ved nationalfølelsen. Vi havde over 50 konservative, som blev slået ihjel i frihedskampen under Anden Verdenskrig. Det er også derfor, der er så mange konservative, der har været involveret i Hjemmeværnet og militæret«, siger Søren Pape Poulsen.

På gåturens næste stop er fjenden skiftet ud, men konflikten er stadig klar og enkel. Der hænger en konservativ plakat, som under overskriften ’Mod kommunisme’ viser en truende hånd fra øst, der med snore fjernstyrer nogle røde mænd i de nordiske lande. Sovjetiske ’medløbere’, må man formode.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce