Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Interview: Den kløvede konservative stamme

Det konservative Folkeparti blev skabt til indre stridigheder, mener tidligere partiformand og udenrigsminister Per Stig Møller.

FOR ABONNENTER

Per Stig Møller har på forhånd betinget sig, at samtalen ikke skal handle om Søren Pape Poulsens nuværende ledelse af Det konservative Folkeparti. Det er præmissen for snakken her, så vi nævner ham aldrig.

Det er ellers ikke fordi den tidligere partiformand, udenrigsminister med meget mere ikke virker loyal nok. Det er bare ikke hans ærinde at kloge sig på de nuværendes gøren og laden. I dag gælder det partihistorien, som i morgen passerer de 100 år. Hvis man regner den familiære bagage med, har Per Stig Møller været med i mere end en menneskealder, og til lejligheden har han tænkt dybt over de gevaldige op- og nedture, partiet har været igennem.

Grundlæggende handler det om partiets splittede fundament. Partiet blev, mener Per Stig Møller, født i en slags spaltning mellem to indbyrdes modstridende interesser, som gennem 100 år har konkurreret om magten og linjen i partiet. En spaltning, som op til flere gange har fået såvel partiets nobleste stemmer som den omgivende politiske verden til at dømme partiet ude. For hver eneste gang at arbejde sig tilbage.

»De der klokker har ringet et par gange«, siger Per Stig Møller.

Han har taget plads i sofaen med sin pibe og den obligatoriske kop te i sin dagligstue, der er sprængfyldt med litteratur. Biografigenren dominerer. Bøger om det jetset af internationale notabiliteter, som karrieren har gjort ham på fornavn med. Condoleezza Rice, Henry Kissinger, Boris Jeltsin, Colin Powell, Mikhail Gorbatjov, Nelson Mandela. I dag er det dog særligt de konservative koryfæer og deres indbyrdes stridigheder, vi skal tale om. Det er dem, der har defineret partiet.

Ifølge Per Stig Møller bliver partiet født til en latent tilstand af indre uro. Ideen for partiets stiftere, de dengang unge løver John Christmas Møller og Aage Kidde var at skabe et parti for den unge middelstand i byerne.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce