Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Interview: Den kløvede konservative stamme

Det konservative Folkeparti blev skabt til indre stridigheder, mener tidligere partiformand og udenrigsminister Per Stig Møller.

FOR ABONNENTER

Per Stig Møller har på forhånd betinget sig, at samtalen ikke skal handle om Søren Pape Poulsens nuværende ledelse af Det konservative Folkeparti. Det er præmissen for snakken her, så vi nævner ham aldrig.

Det er ellers ikke fordi den tidligere partiformand, udenrigsminister med meget mere ikke virker loyal nok. Det er bare ikke hans ærinde at kloge sig på de nuværendes gøren og laden. I dag gælder det partihistorien, som i morgen passerer de 100 år. Hvis man regner den familiære bagage med, har Per Stig Møller været med i mere end en menneskealder, og til lejligheden har han tænkt dybt over de gevaldige op- og nedture, partiet har været igennem.

Grundlæggende handler det om partiets splittede fundament. Partiet blev, mener Per Stig Møller, født i en slags spaltning mellem to indbyrdes modstridende interesser, som gennem 100 år har konkurreret om magten og linjen i partiet. En spaltning, som op til flere gange har fået såvel partiets nobleste stemmer som den omgivende politiske verden til at dømme partiet ude. For hver eneste gang at arbejde sig tilbage.

»De der klokker har ringet et par gange«, siger Per Stig Møller.

Hov...

Vi har gjort det nemt for dig at blive abonnent. Få en måned med fuld adgang til Politiken for kun 1 kr.

PRØV NU

For abonnenter

Annonce

Mest læste

Annonce

Forsiden

  Smil for helvede ...

  Engang grinede man af aarhushistorier - som den om, at der ligger p-piller i gaderne, fordi aarhusianerne ikke vil have børn i trafikken.

  Men i dag er det Smilets By, der har grund til at grine. Aarhus har byggeri på vej for 50 milliarder kroner, i international presse fremstår byen som mere trendy end København, og lørdag åbner Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

  Verdens mindste storby er blevet en vinder. Derfor sætter vi i de kommende dage maksimal fokus på Aarhus.

  'Årgang 0' er uhyggeligt godt castet

  Politikens Poptillæg:

  Ugens panel elsker tv-eksperimentet 'Årgang 0'.Serien er et portræt af nogle vidt forskellige familier, men også et portræt af Danmark, og et spejl, de fleste kan se dele af sig selv i. Politikens Poptillæg kaster et begejstret blik på tv-føljetonen om de snart 17-årige millenials.

  Vil du ha' mere Politikens Poptillæg? Find det her.

Annonce