HJEMMELAVET. I gryden er familien Youbi ved at friturestege plantain. Inde i barndomshjemmet sover Marius i sin gamle børneseng. Men det er snart fortid; Marius Youbi vender tilbage til Danamrk.
Foto: Jakob Sheikh

HJEMMELAVET. I gryden er familien Youbi ved at friturestege plantain. Inde i barndomshjemmet sover Marius i sin gamle børneseng. Men det er snart fortid; Marius Youbi vender tilbage til Danamrk.

Udsmidte 12-tals Marius fra Cameroun skal være softwaredesigner i Ikast

Han scorede 12-taller på stribe, men var for flittig til de danske integrationsregler og blev udvist. I Cameroun funderer Marius Youbi over en fortid med gadearbejde og trange kår. Til gengæld ser fremtiden lys ud. I dag lander han igen i Danmark, hvor et job i Ikast venter.

FOR ABONNENTER

I fugleflugt måler afstanden fra Bonabéri i Cameroun til Herning i Danmark godt 9.000 kilometer.

Så langt er der ikke mellem mundvigene, når Marius Youbi smiler, men det er tæt på. Og det sker ofte. Første gang har han dårligt nået at hilse høfligt og tilbyde et fast håndtryk, før han bryder ud i et af mange grin denne ulideligt varme februardag.

»Puha. Det er utroligt, synes jeg. Der er rigtig mange hernede, der har hørt om lille Marius. Om lille jeg«, siger han. Og slår så op i en latter så mavemusklerne bølger inde under den sorte sports-t-shirt.

Det er tidlig morgen, da vi mødes på Boulevard de la Liberté, en af de travleste handelsgader i storbyen Douala. Trafikken er låst af larmende lastbiler, taxaer masser sig frem, evigt dyttende, og motorcykler dyster med rullende gadeboder om de trange passager mellem kørebanerne. Alt foregår i 34 graders klaustrofobisk sneglefart, køerne er endeløse.

Det er her, mellem morgenens menneskemylder og kæden af køretøjer, at Marius Youbi er født. Her voksede han op og kæmpede sig til en uddannelse, før han ad omveje endte på et universitet i Danmark, scorede stribevis af 12-taller og blev en mediestjerne langt fra hjemstavnen. Og det er her, han nu igen befinder sig, fordi han var lidt for flittig ifølge de danske integrationsregler og blev hjemsendt.

»Jeg havde ikke ligefrem forudset det her. Det giver en underlig følelse, som er svært at forklare. Det her forløb har været en belastning, men også en stor oplevelse«, siger han med lige dele forundring og overbærenhed i stemmen. Og griner igen. Fremtiden ser trods alt lys ud.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce