Jazzformidler. Ib Skovgaard var mildt sagt ikke nogen særlig fotograferet mand. Her er han ved et cykellløb under Copenhagen Jazz Festival 2005.
Foto: Morten Langkilde

Jazzformidler. Ib Skovgaard var mildt sagt ikke nogen særlig fotograferet mand. Her er han ved et cykellløb under Copenhagen Jazz Festival 2005.

Dødsfald

Jazzjournalisten og radioproduceren Ib Skovgaard er død

Radioværten interesserede sig også for film og cykling.

Dødsfald
FOR ABONNENTER

Jazzjournalisten og radioproduceren Ib Skovgaard, der nu er død, 67 år gammel, vil blive husket som en af de få, der kunne formidle svært tilgængelig musik på en måde, så der efterfølgende stod lige stor respekt om musikken og formidlingen. Han var kompromisløs i sin beslutning om at se den improviserede musik som et kunstnerisk udtryk, der for at blive virkelig værdsat krævede mere end blot lidt venlig intuition af tilhøreren.

Derfor krævede han også mere af sine radiolyttere og læsere (bl.a. i tidsskrifterne M.M. og Jazz Special samt i Weekendavisen) end de fleste andre danske musikjournalister.Formidleren kunne ikke begynde med Adam og Eva i hver ny artikel eller udsendelse. Ville – og kunne – man følge ham, fik man til gengæld en række mere avancerede guidelines, der baserede sig på hans dybe kendskab til musikken og dens udøvere, og som placerede musikken i et klarere og overordnet kultursfærisk lys.

Han arbejdede målbevidst mod at blive en mester i det jazzmusikalske essay, som hverken var anmeldelse eller reportage, men som kombinerede indtryk og indfald mange steder fra, også uden for musikkens verden.

Han var velbevandret i hele jazzens historie, men hans udgangspunkt – både for den musik, han beskrev, og for sin private passion – var det frodige og bohemisk dominerede danske jazzliv, som det udfoldede sig omkring Jazzhus Montmartre i 60’erne, samt den sorte amerikanske jazzavantgarde, der voksede frem samtidig, og som også rummede en dyb social protest i sig.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

For abonnenter

Forsiden