BORTGANG. Den saudiske kong Abdullah er gået bort.
Foto: Brendan Smialowski (Arkiv)/AP

BORTGANG. Den saudiske kong Abdullah er gået bort.

Dødsfald

Nekrolog: Kong Abdullah, en mand af ære – og tradition

Kongen efterlader sig det stærkeste samfund på den Arabiske Halvø. Frihed turde han ikke give sit land.

Dødsfald
FOR ABONNENTER

Kong Abdullah havde alle chancer. Han var Saudi-Arabiens mægtigste mand. Han var også én af verdens rigeste og mest magtfulde. Han kunne have ændret sit dybt konservative kongerige til et moderne samfund, hvor loven tjener alle, og ingen står over.

Men hvis Abdullah ønskede at frisætte sit land, spildte han sine kolossale muligheder og misbrugte sin altomfattende magt.

Hans far, Ibn-Saud, skabte Saudi-Arabien i 1932 ved at vinde en militær kamp over andre klaner på den Arabiske Halvø. Faderen opkaldte sin nye stat efter familien, derfor Saudi-Arabien, og han tog beslutningen om, at dette land skulle følge den wahabitiske fortolkning af islam.

Abdullah, som nu er død 90 år gammel, var den 10. søn af grundlæggeren. Egentlig var det forventet, at han ville modernisere staten. Og jo, Saudi-Arabiens storbyer og fysiske infrastruktur har oplevet en rasende modernisering under Abdullah. Men politisk blev det mest til snak.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

For abonnenter

Forsiden