Annonce
Annonce
Fødselsdage

Hun anbefaler kærlighed som kosttilskud

Professor Berit Lillienthal Heitmann fylder 50 år i morgen.

Gem til liste
Selvfølgelig mener en professor på Center for Sygdom og Samfund, at vi bør spise sundt og motionere.

Men efter 25 års forskning i fedme og ernæring er hun sikker på, at vi ikke finder løsningen på fedmeepidemien - at hver anden af os vejer mere, end vi burde - hvis vi kun kigger på tallerknen eller i motionscentret.

Faktisk retter hun nu mikroskopet mod den tidlige barndom, generne, fostertilstanden, ja, inden barnet er undfanget. Og så ser hun på stress, manglende omsorg og dårlig søvn som faktorer, der tynger på badevægten.

LÆS OGSÅDine venner gør dig tyk

»Kærlighed og kildevand er måske ikke så dårlig en recept, når vi skal se på, hvad der skal til for at undgå fedme«, siger Berit Lillienthal Heitmann fra sit kontor på Frederiksberg hospital.

»Alle kan finde ud af at slanke sig. Mindre mad og mere motion. Men ingen kan reelt sige, hvad der skal til for at bevare et vægttab eller undgå fedme. Så lad os da forske i det i stedet for at gentage forsøg, vi har lavet«.

Sidespor
Egentlig var drømmen at blive tandlæge, men da Berit L. Heitmann altid har elsket at gå i skole, lære nyt og afprøve sine ideer, kunne hun ikke overskue tanken om at skulle ud og rense folks tænder og skifte plomber for at komme videre i det akademiske forløb med kæbekirurgi.

I stedet fik hun efter tandlægestudiet lov at forske hos svenske professor Björn Isaksson på det nystartede Institut for Human Ernæring. Han skulle blive hendes mentor mange år frem, og hun bliver stadig lidt rørt, når hun siger, at hans fornavn staves med to prikker og ikke ø.

Det startede med en mælkebakterie i mundhulen, der skulle afsløre personens reelle sukkerforbrug. Men snart blev hun udlånt til Glostrup Hospital, hvor hun skulle kortlægge kosten og måle fedme med et nyt apparat, som via elektrisk modstand kunne vise fedtprocenten.

LÆS PORTRÆTPortræt: "Jeg vidste, jeg skulle nå langt"

Kort sagt. Fedme og forebyggelse havde valgt Berit Lillienthal Heitmann som talskvinde. I en grad, så hun allerede i en alder af 39 år blev udnævnt som professor ved Syddansk Universitet.

Sidste år blev hun æresprofessor ved Sydney University, og så er hun i dag forskningsleder med ansvar for at føre indtil videre 29 ph.d.-studerende fra nysgerrighed over rådvildhed til ny viden.

Udfordrer traditionen
Problemet er, at mange tror, de ved, hvad vi skal gøre for at undgå fedme: at kosten kombineret med motion betyder alt. Og at en pulvershake, et løbebånd og skolemad og en god gang selvdisciplin vil kunne løse fedmeproblemerne. Den grundfæstede antagelse står i vejen for nysgerrighed og nytænkning.

»En kalorie er tilsyneladende ikke bare en kalorie. Den feder forskelligt på forskellige mennesker. Vi har for eksempel en undersøgelse på alle sygeplejersker i Danmark. Den viste, at de, der var stressede og følte sig pressede på jobbet, tog mere på end deres kolleger«, forklarer Berit L. Heitmann.

Hun har også været med til at undersøge en meget sjælden befolkningsgruppe, nemlig enæggede tvillinger, der er faldet forskelligt ud.

LÆS OGSÅKun forbud kan bremse dansk fedme

Altså den ene er blevet tyk og den anden er forblevet normalvægtig, selv om de stort set har samme baggrund og har samme genetiske arv.

»De af tvillingerne, der var blevet overvægtige, havde ofte oplevet et omsorgssvigt eller en ligegyldighed fra moderen, da de var børn«.

Altså kunne det tyde på, at tidlig omsorg er med til at bevare børnene slanke. En tese, som hendes afdeling er gået videre med i et forsøg, som aldrig er gennemført før i verden.

Nærvær og omsorg
I en større gruppe børn i 2-5-års alderen har man udsøgt sig de børn, der har størst risiko for at blive overvægtige ud fra risikofaktorer som høj fødselsvægt hos barnet, overvægtige forældre eller lavt uddannelsesniveau hos forældrene.

Her har forskerne så brudt ind i familiens liv og har lært dem om kost og motion. Men også om gode søvnvaner, så barnet får sine 9-10 uforstyrrede timer, og om det vigtige i, at forældrene bruger tid med deres børn. Gerne hvor der indgår fysisk aktivitet, men det allervigtigste element i undersøgelsen er faktisk nærvær og omsorg.

Ord, man måske ikke lige umiddelbart vil forbinde med en professor i fedmeforskning.

LÆS OGSÅFastfood-branchen tjener tykt på krisen

Håndfaste anbefalinger får man ikke her.

I stedet er Berit L. Heitmann leveringsdygtig i undren og ny viden som samspillet med genetisk arv, sociale kår, motion og madvaner. For at afklare, hvorfor nogle af os er mere følsomme over for at få den stofskiftesygdom, som fuldt udfoldet fedme er.

Indtil vi ved hvorfor, synes hun, vi skulle lade være med at pege fingre ad de tykke mennesker.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb