Annonce
Annonce
Fødselsdage

Den ærlige madmor fylder rundt

kok, kogebogsforfatter, foredragsholder og madskribent Katrine Klinken fylder 50 i dag.

Gem til liste

Ingen bør være i tvivl om Katrine Klinkens gastronomiske spændvidde og popularitet.

Gennem sit mangeårige virke som kok, kogebogsforfatter, foredragsholder og madskribent på nogle af landets førende magasiner, aviser og ugeblade har hun opnået stor popularitet og berøring med danskernes foretrukne madvaner.

Hendes ugentlige bidrag i ugebladet Hjemmet hører til læsernes mest foretrukne sider, og den ligefremme no nonsens-stil har også godt tag i læserne på Dagbladet Information.

Formentlig fordi der bag det hele gemmer sig en ukrukket kærlighed til god mad. Man er kort sagt aldrig i tvivl om, at maden og ikke hun selv er i centrum i det, hun beskæftiger sig med.


Tid, grundighed og gode råvarer
Katrine Klinkenblev udlært som kok i 1988 efter at have stået i lære hos bl.a. Jan Hurtigkarl og Erwin Lauterbach.

I 1995 supplerede hun sin baggrund med en uddannelse som ernærings- og husholdningsøkonom fra Suhrs Seminarium, og det har sikret hende et solidt fundament som formidler af det enkle køkken, hun har været fortaler for i årevis.

Det handler om noget så simpelt som tid, grundighed og gode råvarer, og den overbevisning har bl.a. gjort hende til en aktiv figur i den internationale Slow Food-bevægelse.

Hun er formand for Convivum København-Nordsjælland, der er en lokalgruppe inden for bevægelsen, og hun repræsenterer Norden i Slow Foods Internationale Råd.

Men ikke mindst tror hun på, at vejen til en bedre madkultur går gennem at sikre børn en ordentlig forståelse for gode råvarer og et fælles måltid. Eller for at citere hende selv:

»Det er vigtigt at lære om mad og måltider, fra man er barn, men man kan lære at lave mad hele livet. En stor del af vores madkultur kan betegnes som fast, cheap and easy, hvor mange går glip af meget, når mad og måltider ikke får mere opmærksomhed«.

Flittig underviser
Katrine Klinkener derfor en flittig underviser på kurser for børn og professionelle madhåndværkere i at tilberede velsmagende mad. Men hun er også en kosmopolitisk gastronaut, der suger til sig af indtryk fra fjerne himmelstrøg og kombinerer dem med danske køkkentraditioner.

Ifølge Birgitte Engen, der er fagredaktør på Hjemmet og har fulgt hende tæt, formår Katrine Klinken både at være berejst kosmopolit og at have fødderne solidt plantet i det danske.

»Hendes mad er ærlig, og hun favner det hele«, siger hun og fortæller, at det i øvrigt vakte stor undren, da Katrine Klinken for et par år siden fortalte redaktionen, at hun nu ville »gå til bi«.

Men de blev skam klogere på redaktionen. For i haven til barndomshjemmet i Emdrup, hvor Katrine Klinken fortsat bor, står bistaderne på rad og række – fuldkommen i takt med en af tidens nye tendenser: storbyhonning.

Supplement til de avancerede
Den leveres friskslynget fra ’bigården’ i baghaven, så snart det igen summer af sommerlig aktivitet, og til den tid bliver det i keramiske krukker, som hun selv har udviklet i samarbejde med keramikerne Kasper Würtz og Lone Schubert.

Katrine Klinken var i øvrigt blandt de kvinder, der i 2005 etablerede gruppen Oprør fra Maven i kølvandet på Restaurant Nomas fødsel – eller rettere sagt manifestet for det ny nordiske køkken, som blev til under et seminar på Nordatlantens Brygge i 2005.

Ikke som protest, men som supplement til de avancerede restaurantkøkkener og for at sikre madkvalitet og gøre det muligt for helt almindelige forbrugere at få adgang til friskere og mere lokale råvarer.

Hun er i dag formand for gruppen, der foruden hende selv tæller bl.a. Camilla Plum og Trine Hahnemann og har medvirket til, at lokale Farmer’s Markets vinder frem over hele landet med frugt, grønt og råvarer fra små lokale fødevareproducenter.

Den eneste ene kogebog
Hendes seneste kogebog, ’Måltider’ fra 2012, tager også udgangspunkt i sæsonens bedste råvarer og er lidt af en mammut med 500 opskrifter.

Det er en af den slags bøger, der kan gøre det ud for ’den eneste ene’, hvis hjemmet står i flammer og man kun må tage en enkelt kogebog med på flugten.

Men også ’I love nem vegetar’ fra 2012 og den alt for oversete skaldyrskogebog fra 2010 er værd at fremhæve, fordi de udmærker sig ved at være så gennemarbejdede og enkle at gå til. Og så har vi endda ikke nævnt hendes utallige kogebøger til børn og teenagere.

Katrine Klinken er gift på tiende år med overlæge Lars Juul og er mor til de tre voksne børn Agnes, Marius og Jens Anton. Den yngste fyldte 20 i lørdags og er netop fløjet fra reden, og det benytter Katrine Klinken sig af på selve fødselsdagen ved at erstatte tomheden med et brag af en fest for familien og de nærmeste venner.

Det bliver med alt lige fra café, østersbar og naturvine til en lejet pølsevogn i haven, før selskabet snævrer sig ind til en lidt mere sluttet kreds ud på aftenen.

PolitikenPlus
  • Kunstner Arne Ungermann Dansk Plakatkunst relancerer og genudgiver de bedste danske plakater fra 1900-1965. Her finder du plakatkunstens perler - skønne motiver, der stadig har et moderne grafisk udtryk.

    Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.295 kr. Køb
  • Mandolin Mandolin fra Microplane med to skær og justerbart skær så du kan skære grøntsager i papirtynde skiver eller ensartede ?sticks?, afhængigt af hvad du skal bruge dem til.

    Pluspris 249 kr. Alm. pris 299 kr. Køb
  • Digitalt stegetermometer Funktionelt stegetermometer i flot design i stål og BPA-fri plast og med ekstra hurtigt visning af temperatur (4-10 sek.) på LCD displayet. Kan måle temperaturer mellem -45 og +200°C.

    Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
  • Isflager Man kan næsten høre det. Hvordan de klirrer mod hinanden, isflagerne. Og mærke kulden.

    Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
  • Julepynt Unik og anderledes julepynt

    Pluspris 25 kr. Alm. pris 30 kr. Køb