Annonce
Annonce
Økonomi

Stor dansk virksomhed bruger livsfarlig sprøjtegift

Syge arbejdere får Arla og Kraft til at revurdere samarbejde med dansk firma.

Gem til liste

Den danskkontrollerede plantagevirksomhed United Plantations i Malaysia udsætter sine arbejdere for livsfarlige sprøjtegifte – heriblandt midlet paraquat, som selv i meget små doser kan føre til forgiftninger, der ødelægger lungerne.

Paraquat har i flere år været forbudt i EU.

Forgiftede arbejdere får udslæt
Arbejdere, som Politiken har mødt i Malaysia, siger, at mange af dem lider af bl.a. udslæt, åndedrætsbesvær og negle, som bliver røde og går i opløsning, hvilket er klassiske symptomer på forgiftning med sprøjtemidler.

Kendelse fra Pressenævnet:Genmæle fra United Plantations

Jeg vil tro, at jeg i gennemsnit får besøg af fem-ti landarbejdere om måneden fra United Plantations, som bærer tegn på at være forgiftet med sprøjtemidler

Ravindran R. Naidu, læge

De fortæller også om mangelfuld lægehjælp, og at de får beskyttelsesudstyr som tunge gummistøvler og kraftige handsker, der er ubrugelige i Malaysias fugtige varme.

Sprøjtegiftene gør os syge
United Plantations ejer i Malaysia kæmpeområder med palmetræer, hvis frugter anvendes til at fremstille palmeolie.

Noget af olien ender hos fødevaregiganter som Nestlé, Kraft, Mars og Arla, der bruger den i kendte mærker som Mars-Bar, Toblerone og Arlas pizzaost.

Derudover indgår der palmeolie fra United Plantations i en lang række andre produkter som sæbe og kosmetik.

»Vi er bange for, at sprøjtegiftene gør os syge«, siger en af de cirka 20 arbejdere, som Politiken har mødt på United Plantations.

Han taler ligesom de øvrige arbejdere på betingelse af anonymitet, da han frygter ledelsen.

Overordnet set tyder arbejdernes selvrapporterede symptomer på, at der er problemer i arbejdsmiljøet, hvor arbejderen udsættes for pesticider

Pesticidekspert Flemming Konradsen

Lind strøm af forgiftning
Mange af landarbejderne søger hjælp hos Ravindran R. Naidu, der er læge i en lille by tæt på United Plantations’ hovedkvarter i Malaysia.

Det gør de, fordi United Plantations ifølge ham ikke vil betale for behandling.

»Jeg vil tro, at jeg i gennemsnit får besøg af fem-ti landarbejdere om måneden fra United Plantations, som bærer tegn på at være forgiftet med sprøjtemidler«, siger han.

Forholdene er bekymrende
Tidligere på året udgav den malaysiske græsrodsorganisation Tenaganita en rapport, som også dokumenterede, at mange af landarbejderne lider af bl.a. udslæt og åndedrætsbesvær.

Rapporten får en af Danmarks førende pesticideksperter, professor på Institut for International Sundhed på Københavns Universitet, Flemming Konradsen, til at kritisere forholdene på United Plantations.

»Overordnet set tyder arbejdernes selvrapporterede symptomer på, at der er problemer i arbejdsmiljøet, hvor arbejderen udsættes for pesticider«, siger han og kalder forholdene for »bekymrende«.

United Plantation under pres
United Plantations’ danske direktør, Carl Bek-Nielsen, ønsker ikke at udtale sig til Politiken.

Han har hidtil forsvaret brugen af sprøjtemidlet paraquat, men da Politiken for nogle uger siden kontaktede bl.a. Nestlé og Kraft, udsendte han to dage efter en pressemeddelelse.

Heri skrev han, at virksomheden efter henvendelse fra nogle af sine »hovedkunder« havde besluttet at stoppe brugen af paraquat til nytår.

Der er måske flere sprøjtegifte
Ifølge landarbejderne bruger United Plantations imidlertid mange andre farlige sprøjtemidler – angiveligt også sprøjtemidlet monocrotophos, som regnes for endnu farligere end paraquat.

Det vil ledelsen i selskabet dog hverken be- eller afkræfte.

United Plantations sælger meget af sin palmeolie til firmaet AarhusKarlshamn, som delvist ejes af United Plantations. På AarhusKarlshamn bliver olien forarbejdet og solgt videre.

Kraft og Arla kræver en forklaring
Både Arla og chokoladegiganten Kraft oplyser, at de er nogle af køberne.

Kraft kræver nu en forklaring og vil revurdere, om de fortsat skal have palmeolie fra AarhusKarlshamn.

»Vi hverken vil eller kan have underleverandører, som ikke tager sig af arbejdsforholdene for deres ansatte på en ordentlig måde«, siger kommunikationschef i Kraft, Kjersti Oppen.

Samme tone lyder fra Ulla Nilsson, ansvarlig for arbejdsmiljø i Arla Foods:

»Vi vil straks tage sagen op med AarhusKarlshamn og bede om en forklaring og kræve, at de får styr på forholdene på plantagerne«.

Selskaber vil ikke kommentere egne etiske krav
Både Nestlé og Mars reklamerer med at have en meget skarp etisk politik.

Men over for Politiken ønsker Nestlé ikke at kommentere »kommercielle relationer«, og hos Mars vil talsperson Mette Fjeldsøe ikke tage stilling til det, hun betegner som »påstande«, og hæfter sig ved, at United Plantations har lovet at stoppe brugen af sprøjtegiften paraquat.

Se tv-interview: Arbejdere fortæller om sprøjte- gifte og helbreds problemerPolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb