Annonce
Annonce
Økonomi

Dansk verdensrekord i døde pattegrise

Eksperter anbefaler at ændre den intensive svineavl, hvor ni millioner pattegrise dør årligt.

Gem til liste

Hovedparten af de grise, som dør efter fødslen, udsættes sandsynligvis for væsentlig lidelse i form af enten smerte, sult, frygt eller stress varende fra få minutter op til et halvt døgn

Rapporten ?Pattegrisdødelighed i Danmark?

Den intensive avl af danske svin betyder, at Danmark har fået rekorden i pattegrisedødelighed, når andelen af dødfødte grise tælles med.

Det viser en ikke offentliggjort rapport, som forskere fra Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen. I rapporten beskrives dødeligheden som »et etisk og velfærdsmæssigt problem«.

»Nu har vi fået en uvildig rapport, der objektivt belyser, at vi har at gøre med et problem. Pattegrisedødelighed er for høj, så det er bestemt relevant med nye initiativer. Rapporten viser, at der er mange veje at gå«, siger veterinærdirektør Jan Mousing fra Fødevarestyrelsen.

25.000 destruede grise om dagen

Forskerne fra Aarhus Universitet anbefaler en række initiativer, der kan gøre op med den kedelige rekord, som betyder, at 24 procent af samtlige fødte pattegrise er døde inden fire uger. Det svarer til 25.000 destruerede pattegrise om dagen og ni millioner om året.

På kort sigt kan man nedbringe dødeligheden ved øget overvågning af fødslerne, mener forskerne. Danske søer har verdensrekord i kuldstørrelser. De store kuld betyder mange små, svage og underudviklede grise, som har øget risiko for at dø under eller efter fødslen. Mange smågrise bliver klemt ihjel og dør af sult og kulde.

LÆS OGSÅDyrenes Beskyttelse: Svineproduktion kan sammenlignes med dyremishandling

»Hvis det kan lade sig gøre økonomisk, så kan man få en umiddelbar reduktion i dødeligheden ved at øge faringsovervågningen (fødselsovervågning, red.). Det vil gavne nu og her«, siger Karin Hjelholt Jensen, der som seniorforsker ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet har været med til at lave rapporten.

Avl tager ikke højde for dødsfald

Forskerne foreslår også, at man ændrer avlssystemet. Man kan avle sig frem til forskellige egenskaber, eksempelvis kuldstørrelse, antal ribben og overlevelse. Hvis man inkluderer overlevelse som en del af avlsmålsætningen, vil det føre til lavere dødelighed inden for få år, mener forskerne. I dag avler man efter, hvor stort et antal grise der er levende på dag fem. Ikke hvor mange der er døde på dag fem.

»Ved at supplere avlsindekset med pattegrisedødelighed får man en målrettet indsats for overlevelsesevne. Man måler derved både på andelen, der dør til dag fem, og antallet, der lever på dag fem«, siger Karin Hjeltoft Jensen.

Ministeren har bestilt beregninger
Fødevareminister Henrik Høegh (V) har tidligere udtalt, at pattegrisedødeligheden er alt for høj. Men han vil ikke tage stilling til de enkelte forslag i rapporten, før forskere fra Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet har regnet på omkostningerne. Når regnestykket ligger klar senere på året, vil han indkalde Fødevareudvalget til en drøftelse.

Landmænd afviser overvågning

Videnscenter for Svineproduktion er enigt i, at dødeligheden er for høj. Men formand Lindhart B. Nielsen afviser, at faringsovervågning kan nedsætte dødeligheden. Og han mener heller ikke, at det er nødvendigt at ændre avlsmålet LG5, der måler antallet af levende grise på dag fem, men ikke andelen af døde grise.

»Man har slet ikke set LG5-effekten endnu. Den kommer i de kommende år, man kan endnu kun se de spæde resultater. Vi er fuldstændig enige i, at dødelighed er noget skidt. Vi kan ikke leve med, at så mange grise er dødfødte. Derfor lavede vi LG5 i 2004«, siger Lindhart B. Nielsen.

Forskerne fra Aarhus Universitet nærer ikke samme tiltro til LG5.

»Faldet af dødelighed har ikke vist sig endnu, så hvis der sker et fald, er det over en meget lang periode. Hvis ikke man har lyst til at vente, må man gøre noget andet«, siger Karin Hjeltoft Jensen.

For store kuld, for få patter
Et andet velfærdsproblem, rapporten peger på, er brugen af ammesøer. Soen har typisk 14-16 funktionsdygtige patter, men kuldstørrelserne er ofte på over 20. Det betyder, at de overskydende grise skal placeres hos ammesøer, der bliver fikseret i lange perioder. Dyrenes Beskyttelse vil gøre op med brugen af ammesøer.

»Så længe der er flere grise, end søerne selv kan passe, er der et problem. De overskydende grise vil dø, medmindre andre søer tager sig af dem. Der ligger implicit i de store kuldstørrelser et behov for ammesøer. Vi vil gerne af med det behov, for det går ud over søerne. Rapporten foreslår avl for overlevelse, og det lyder rigtig fint, men vi skal også have gjort noget ved problemet med ammesøer«, siger projektleder Birgitte Damm.

Rapporten foreslår også, at man kan overvåge fødslerne for at sænke dødeligheden. Dyrenes Beskyttelse vil gerne fjerne behovet for en øget overvågning.

»Det er symptombehandling. Man har fødsler af meget svage grise og meget langvarige fødsler, fordi de skal have så mange grise. Som situationen er nu, er forslaget om faringsovervågning en god idé, men det er ikke en løsning i sig selv. Det er en løsning at få søerne til at have mindre komplicerede fødsler, hvor de føder stærkere grise. Så vil al den overvågning ikke være nødvendig«, siger Birgitte Damm.

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb