Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Vredt protestbrev: Løkke risikerer medansvar for henrettelser

Menneskerettighedsaktivisten Bianca Jagger sender protestbrev til statsministeren efter henrettelser med dansk middel.

Gem til liste

Forbindelsen til Bianca Jagger er blevet afbrudt flere gange, så pressemødet er for længst rykket videre til spørgsmål fra salen.

Men pludselig skratter en hæs stemme alligevel igennem via Skype fra den bærbare på bordet foran ordstyreren Maya Foa.

»Maya? Maya? Jeg er her. Du kan ikke se mig, men du kan høre mig«, lyder det.

Brev til mr. Lars Lok
Stemmen tilhører menneskerettighedsforkæmperen Bianca Jagger. Og hun har en erklæring, hun gerne vil læse højt om brugen af et Lundbeck-stof på amerikanske dødsgange.

LÆS OGSÅ Her er fangerne henrettet med Lundbeck-stof

Erklæringen bliver - understreger hun flere gange - givet i hendes position som goodwill-ambassadør for Europarådet:

»Jeg beklager, at Skype driller i dag, men jeg føler, det er meget vigtigt, at jeg taler til jer«, indleder hun.

»Jeg har været meget overrasket og chokeret over, at det danske firma Lundbeck har besluttet fortsat at levere pentobarbital til dødelige indsprøjtninger i USA«, understreger hun.

Men nu, på grund af de skruppelløse handlinger begået af det danske firma Lundbeck, løber et medlem af Europarådet risikoen for at være impliceret i henrettelser endnu engang

Bianca Jagger, goodwill-ambassadør

»Derfor har jeg besluttet at skrive et brev til jeres statsminister, mr. Lars Lok Rasmussen, for at appelere til ham«, siger hun, og læser herefter brevet højt for den lille forsamling af journalister på Hotel Danmark i Vester Voldgade, der er inkaldt til pressemøde af den britiske organisation mod dødsstraf Reprieve.

»Skruppelløse handlinger«
»Kære statsminister Rasmussen. Jeg skriver som goodwill-ambassadør for Europarådet for at udtrykke min udtalte bekymring og skræk over det, jeg mener er et direkte brud på menneskerettighederne begået af det danske firma H. Lundbeck«.

Bianca Jagger fremhæver, at Europa heldigvis for længst har afskaffet dødsstraffen, og at Danmark var et af de første lande til at gøre dette.

»Men nu, på grund af de skruppelløse handlinger begået af det danske firma Lundbeck, løber et medlem af Europarådet risikoen for at være impliceret i henrettelser endnu engang«.

LÆS OGSÅ Dødsstraffens stat nummer et skifter til Lundbeck

»Lundbeck har ikke benyttet mulighederne for at bremse brugen af dette stof i henrettelser. Og er der derfor direkte medvirkende til at fremme og opretholde dødsstraf i USA«, slår Bianca Jagger fast.

Lundbeck: Vi kan ikke gøre mere
Udover sin position som ambassadør for Europarådet er Bianca Jagger grundlægger af Bianca Jagger Human Rights Foundation. Hun var fra 1971 til 1978 gift med Mick Jagger, forsanger i The Rolling Stones.

Lundbeck har flere gange udtalt, at firmaet ikke ønsker at trække stoffet tilbage, da det dermed vil gå ud over de tusinder af patienter, der bliver behandlet med produktet, der kommercielt hedder Nembutal.

På den danske virksomheds generalforsamling sidste uge slog koncernchef Ulf Wiinberg fast, at firmaet har undersøgt alle muligheder, og at der ikke er noget, de kan gøre for at bremse brugen af Lundbecks pentobarbital på dødsgangene i Ohio, Oklahoma og Texas.

LÆS ARTIKEL Lundbeck afviser forslag til at hindre salg til dødsgangen

Også Mississippi og Kentucky overvejer at skifte til pentobarbital. Flere stater har måtte udsætte henrettelser, da det produkt, der tidligere blev brugt, blev taget af markedet.

Foreløbigt er fire fanger henrettet med pentobarbital leveret af Lundbeck - tre i Oklahoma og en i Ohio. I nat dansk tid vil den første fange fra dødsgangen i Texas blive henrettet ved hjælp af tre indsprøjtninger, hvoraf den første leveres af det danske firma.

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb