Annonce
Annonce
Økonomi

Vredt protestbrev: Løkke risikerer medansvar for henrettelser

Menneskerettighedsaktivisten Bianca Jagger sender protestbrev til statsministeren efter henrettelser med dansk middel.

Gem til liste

Forbindelsen til Bianca Jagger er blevet afbrudt flere gange, så pressemødet er for længst rykket videre til spørgsmål fra salen.

Men pludselig skratter en hæs stemme alligevel igennem via Skype fra den bærbare på bordet foran ordstyreren Maya Foa.

»Maya? Maya? Jeg er her. Du kan ikke se mig, men du kan høre mig«, lyder det.

Brev til mr. Lars Lok
Stemmen tilhører menneskerettighedsforkæmperen Bianca Jagger. Og hun har en erklæring, hun gerne vil læse højt om brugen af et Lundbeck-stof på amerikanske dødsgange.

LÆS OGSÅ Her er fangerne henrettet med Lundbeck-stof

Erklæringen bliver - understreger hun flere gange - givet i hendes position som goodwill-ambassadør for Europarådet:

»Jeg beklager, at Skype driller i dag, men jeg føler, det er meget vigtigt, at jeg taler til jer«, indleder hun.

»Jeg har været meget overrasket og chokeret over, at det danske firma Lundbeck har besluttet fortsat at levere pentobarbital til dødelige indsprøjtninger i USA«, understreger hun.

Men nu, på grund af de skruppelløse handlinger begået af det danske firma Lundbeck, løber et medlem af Europarådet risikoen for at være impliceret i henrettelser endnu engang

Bianca Jagger, goodwill-ambassadør

»Derfor har jeg besluttet at skrive et brev til jeres statsminister, mr. Lars Lok Rasmussen, for at appelere til ham«, siger hun, og læser herefter brevet højt for den lille forsamling af journalister på Hotel Danmark i Vester Voldgade, der er inkaldt til pressemøde af den britiske organisation mod dødsstraf Reprieve.

»Skruppelløse handlinger«
»Kære statsminister Rasmussen. Jeg skriver som goodwill-ambassadør for Europarådet for at udtrykke min udtalte bekymring og skræk over det, jeg mener er et direkte brud på menneskerettighederne begået af det danske firma H. Lundbeck«.

Bianca Jagger fremhæver, at Europa heldigvis for længst har afskaffet dødsstraffen, og at Danmark var et af de første lande til at gøre dette.

»Men nu, på grund af de skruppelløse handlinger begået af det danske firma Lundbeck, løber et medlem af Europarådet risikoen for at være impliceret i henrettelser endnu engang«.

LÆS OGSÅ Dødsstraffens stat nummer et skifter til Lundbeck

»Lundbeck har ikke benyttet mulighederne for at bremse brugen af dette stof i henrettelser. Og er der derfor direkte medvirkende til at fremme og opretholde dødsstraf i USA«, slår Bianca Jagger fast.

Lundbeck: Vi kan ikke gøre mere
Udover sin position som ambassadør for Europarådet er Bianca Jagger grundlægger af Bianca Jagger Human Rights Foundation. Hun var fra 1971 til 1978 gift med Mick Jagger, forsanger i The Rolling Stones.

Lundbeck har flere gange udtalt, at firmaet ikke ønsker at trække stoffet tilbage, da det dermed vil gå ud over de tusinder af patienter, der bliver behandlet med produktet, der kommercielt hedder Nembutal.

På den danske virksomheds generalforsamling sidste uge slog koncernchef Ulf Wiinberg fast, at firmaet har undersøgt alle muligheder, og at der ikke er noget, de kan gøre for at bremse brugen af Lundbecks pentobarbital på dødsgangene i Ohio, Oklahoma og Texas.

LÆS ARTIKEL Lundbeck afviser forslag til at hindre salg til dødsgangen

Også Mississippi og Kentucky overvejer at skifte til pentobarbital. Flere stater har måtte udsætte henrettelser, da det produkt, der tidligere blev brugt, blev taget af markedet.

Foreløbigt er fire fanger henrettet med pentobarbital leveret af Lundbeck - tre i Oklahoma og en i Ohio. I nat dansk tid vil den første fange fra dødsgangen i Texas blive henrettet ved hjælp af tre indsprøjtninger, hvoraf den første leveres af det danske firma.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb