Annonce
Annonce
Økonomi

Bageri truer mindreårige med bøde på kvart million

Agnes Cupcakes kræver tavshedspligt af ansatte. Forsker: »Slavekontrakt«.

Tip os

Kender du til forholdene hos Agnes Cupcakes eller til lignende forhold på andre virksomheder? Så vil Politiken gerne høre fra dig.

SMS: Send en sms til 1218 med teksten 'Tip' efterfulgt af din besked. F.eks.: Tip jeg har oplevet at...

Ønsker du at vedhæfte filer så send venligst beskeden som en mail.

MAIL: Send tekst, billeder, video og dokumenter til tip@pol.dk.

Læs mere om vilkårene

Hold mund om dit arbejde eller betal 250.000 kroner.

Det er den kontante besked fra arbejdsgiverne hos det populære bageri Agnes Cupcakes og Lauras Bakery i København til de omkring 30 ansatte, som for de flestes vedkommende er unge piger. Heriblandt flere der endnu ikke er fyldt 18 år.

Ansættelseskontrakterne pålægger medarbejderne tavshedspligt, og et brud kan udløse en såkaldt konventionalbod på en kvart million kroner per overtrædelse.

En tredjedel eller mere af pigerne er ?wannabe reality tv-stars?

Kristian Vangsgaard, direktør Agnes Cupcakes

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet har set et eksemplar af kontrakterne.

»Jeg har aldrig set noget lignende. Det er det første eksempel, jeg har set på en slavekontrakt i Danmark. Og det er netop en slavekontrakt, fordi det bryder al lovgivning, og så endda også overfor ansatte, der ikke er myndige«, siger han og peger både på, at medarbejderen risikerer at blive kaldt på arbejde uden varsel i alle firmaets forretninger og ikke har en fast arbejdstid.

Særligt produkt
Hos Agnes Cupcakes’ advokater fra firmaet Eversheds finder man boden helt rimelig:

»Jeg anerkender, at det er mange penge, men hos Agnes får du et særligt, bedre produkt, end hvis du går hos den lokale bager. Der produceres et unikt produkt, og hvis erhvervshemmelighederne bringes videre, kan det have en kæmpe skadevirkning på virksomheden. Derfor mener vi, at vi kan argumentere for en meget streng bod«, siger advokat Catrine Søndergaard Byrne.

»Forrykt og urimeligt«GRUNDIGHED.  »Intet er overladt til tilfældighederne«, sagde direktør Kristian Vangsgaard i sidste uge til iByen.dk om Agnes Cupcakes. I dag kritiseres han for at bryde en række love i ansættelseskontrakterne.
Anderledes lyder vurderingen fra advokat Peter Breum, der arbejder med arbejds- og ansættelsesret, og juristerne i fagforeningen HK, som Politiken har bedt om at gennemgå kontrakten.

»Tavshedspligt kan være fint, hvis man er marketingdirektør med adgang til markedsanalyser eller lignende. Men at en ekspedient skulle have adgang til den slags væsentlige oplysninger og skal betale 250.000 kr. er helt ude i hampen. Aftaleloven siger, at en aftale kan tilsidesættes, hvis den er urimelig. Og den her er fuldstændig forrykt og urimelig. Den kan nok ikke håndhæves ved domstolene, men den virker ved, at de ansatte ikke tør sige noget helst«, siger advokat Peter Breum.

Advokat Catrine Søndergaard Byrne kender ikke til tidligere eksempler fra retspraksis på mindreårige med lignende job, der har fået en bod på 250.000 kroner. Og det må være op til domstolene at vurdere, om det er rimeligt, siger hun.

Både Peter Breum og HK peger på en række andre potentielle lovbrud i kontrakten: De ansatte har ikke ret til en fast arbejdstid. De kan uden varsel blive kaldt på arbejde overalt. Og hvis man er sygemeldt, skal man hver dag ringe til arbejdsgiveren og fortælle, at man stadig er syg.

Vi opfører os på en fair måde

Kristian Vangsgaard, direktør Agnes Cupcakes

Chef: Ansatte gider ikke lave noget
Direktør Kristian Vangsgaard mener, at de stramme betingelser er nødvendige over for de unge ansatte:

»En tredjedel eller mere af pigerne er ’wannabe reality tv-stars’. De tror, at de skal arbejde i Agnes Cupcakes, fordi ’det er simpelthen så smart, og det er uha så fedt så fedt det hele’. Flere af dem gider ikke at lave noget, men når man kommer, står der tre piger og snakker og gider ikke tage telefonen«, siger han.

»Vi opfører os på en fair måde. Betaler altid lønnen til tiden. Og så forlanger vi også, at de udfører deres arbejde og ikke står og snakker privat«, siger Kristian Vangsgaard, der i går åbnede en ny Agnes Cupcake-butik i Magasin i Lyngby. Agnes Cupcakes har i forvejen forretninger i Sværtegade og i Torvehallerne i København.

FACEBOOK Bliv ven med Politiken

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce