Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Penkowas kummefryser er pludselig dukket op på universitet

En 400 liters fryser blev i starten af april låst op på Københavns Universitet.

Gem til liste

En 400 liters kummefryser, der tilhører den svindelanklagede forsker Milena Penkowa, er pludselig dukket op på Københavns Universitet.

Fakultetsdirektøren havde ellers forsikret om, at hver en sten var blevet vendt, og at alt Penkowas materiale var blevet grundigt registreret og katalogiseret, så blandt andet et internationalt panel kan vurdere, om hun har svindlet med sine forskningsresultater.

Kort om Penkowa

 • Født i 1973.
 • Penkowa får ph.d-grad ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU.
 • Ansat ved Københavns Universitet som professor fra 2009 til 2010, hvor hun blev fyret.
 • Milena Penkowa blev i 2008 meldt til politiet for underslæb og dokumentfalsk af Dansk Selskab for Neurovidenskaben.
 • I december 2010 blev hun dømt skyldig og fik ved Københavns Byret tre måneders fængsel.
 • Hun er desuden blevet anklaget i sager om fabrikerede data, billedmanipulation, falske rotteforsøg og sjusk med forskningsmetoder.
 • I 2011 blev Milena Penkowa igen politianmeldt - denne gang om bedrageri og dokumentfalsk.
 • Det Frie Forskningsråd har anbefalet, at samtlige af Penkowas videnskabelige artikler efterprøves af mindst fem udenlandske forskere. De fem er udpeget og forventes at være færdige medio 2010.

LINK Se fuld tidslinje her (eksternt link)

Det skriver Universitetsavisen.

I forbindelse med renovering
Det nye fund, der indeholder vævsprøver, er blevet gjort på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der har sendt nyheden i en mail ud til blandt andre Milena Penkowas advokat og sekretariatet for det internationale ekspertpanel, der er ved at gennemgå Penkowas forskning.

I mailen står der ifølge Universitetsavisen, at:

»Der i forbindelse med ombygning og renovering af Institut for Neurovidenskab og Farmakologi er fundet en aflåst fryser i lokale 16.1.39, hvor Milena Penkowas navn står på. Der er tale om en cirka 400 liters kummefryser, som fryser ned til minus 81 grader«, skriver fakultetet i e-mailen dateret 3. april i år.

»Efter at nøglerne til fryseren ligeledes blev fundet, blev fakultetets repræsentant ved undertegnede Inge-Lise Damberg bedt om at være til stede ved åbningen af fryseren. Fryseren blev låst op og åbnet i går 2. april i overværelse af professor Morten Møller, Inge-Lise Damberg og Steen Pedersen, hvor det kunne konstateres, at fryseren indeholdt forskellige prøver mv.«.

Penkowa kalder det skandaløst
Fejlen betyder, at hverken Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed eller det internationale panel hidtil har modtaget alt materiale.

De to instanser er netop ved at gennemgå hjerneforskerens videnskabelige publikationer og skal fastslå, om Milena Penkowa har manipuleret med sine forskningsresultater eller ej.

LÆS OGSÅPolitisk flertal vil kulegrave Penkowa-sagen

Til Universitetsavisen siger Milena Penkowa, at det er grotesk, at fakultetet først nu har fundet fryseren.

»Fryseren indeholder prøver af væv, der dokumenterer, at jeg har foretaget de forsøg, som jeg siger, jeg har, så den er af afgørende betydning for min sag. Eftersom ekspertpanelet er fuldstændig afhængig af materialet, det får udleveret af KU i sit arbejde, kan jeg kun kalde det skandaløst og katastrofalt, at den først dukker op nu«, siger Milena Penkowa.

Ifølge Milena Penkowa står der også et køleskab, som tilhører hende i samme rum. Fakultetsdirektør Arnold Boon kan dog over for Politiken.dk i dag ikke be- eller afkræfte, at det er fundet.

Penkowa nægtede
Arnold Boon oplyste i marts i år, at en ekstern virksomhed med erfaring på området havde registreret og katalogiseret alt meget grundigt.

Det skete, da Milena Penkowa beskyldte fakultetet for ikke at have styr på hendes arkiv.

LÆS MEREPenkowa melder professor til politiet

Hvorvidt Milena Penkowas navn har fremgået af fryseren eller det lokale, hvor den har stået, er uklart.

»Det mest logiske er, at forskerne opbevarer deres materiale i deres laboratorium og kontor, men i dette tilfælde har Milena Penkowa også opbevaret et antal blodprøver i et helt andet lokale, som ikke tilhører hende, og i øvrigt i en fryser, som ikke var markeret med hendes navn,« siger Arnold Boon til Universitetsavisen og fortsætter.

»I sommer kontaktede vi Milena Penkowa og hendes advokat, men først efter to og en halv måned stod det klart, at de ikke ønskede at overvære registreringen og flytningen af hendes materialer. Hvis hun selv havde gjort opmærksom på, at hun havde prøver i en fryser, der stod i et lokale, som tilhørte et helt andet institut, var der blevet taget hånd om det«.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb