Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Danske piloter: Vi er ikke klar til at skrive under med SAS

Dansk Pilotforening håber, at SAS vil gå i forhandling med dem om spareplan.

Gem til liste

SAS

Antallet af medarbejdere i hele SAS-koncernen, SAS Group, er skrumpet markant de seneste år:

2004: 32.481 ansatte

2005: 26.825 ansatte

2006: 26.328 ansatte

2007: 20.784 ansatte

2008: 19.636 ansatte

2009: 17.371 ansatte

2010: 15.559 ansatte

2011: 15.142 ansatte

En del af forklaringen på den dramatiske nedgang i antallet af medarbejdere skal dog findes i frasalg af datterselskaber.

Mens selskabet fløj til 146 destinationer i 2004 var antallet af destinationer faldet til 128 i 2011.

Antallet af daglige afgange var således faldet fra 1450 i 2004 til 1085 i 2011.

Samtidig svandt antallet af passagerer naturligvis også - fra godt 33 millioner passagerer i 2004 til godt 27 millioner passagerer i 2011.

I 2004 havde SAS 297 fly at gøre godt med - mens der i 2011 kun var 215 fly tilbage i selskabets flåde.

Kilde: SAS

SAS skal forberede sig på en forhandling med det konkurstruede flyselskabs danske piloter.

Ellers bliver den spareplan, som er blevet lagt frem her til morgen ikke til noget.

Det fastslår formanden for Dansk Pilotforening (DPF), Lars Bjørking.

»Overordnet set er vores holdning, at vi gerne vil hjælpe. Vi har en interesse i, at SAS bliver en god og sund virksomhed. Men vi kan ikke skrive under på noget, vi ikke kan overskue konsekvenserne af«, siger han til politiken.dk.

LÆS OGSÅ Her er hovedpunkterne i SAS' spareplan

»Vi er nødt til at have en forhandling om, hvordan de her besparelser i detaljer rammer piloterne, for det fremgår ikke af det, som SAS har lagt frem i dag«.

Har SAS lagt op til sådan en forhandling?

»Nej, det der er blevet lagt frem i dag, er blevet lagt frem som 'take it or leave it'«.

Fyringer og lønreducering
Af spareplanen fremgår det, at personalet i SAS skal reduceres fra 15.000 til 9.000. Det skal ske ved et frasalg af datterselskabet SAS Ground Handling, der håndterer baggage og beskæftiger godt 5.500.

Desuden bliver 800 administrative stillinger nedlagt.

SKRIV Er tiden fløjet fra SAS?

For de, der får lov at blive i SAS, betyder besparelserne blandt andet, at de må gå ned i løn. Ifølge administrerende direktør Rickard Gustafson kan det flyvende personale se frem til12-13 procent mindre i lønningsposen.

Derudover bliver pensionsordningen ændret fra en ydelsesbaseret ordning til en præmiebaseret ordning.

Alternativt forslag blev afvist
Lars Bjørking fortæller, at det blandt andet er ændringen af pensionsordningen, som han og hans medlemmer har svært ved at gennemskue konskvenserne af.

»Vi er enige i, at der er nogle ordninger, som ikke er tidsvarende, men for os er det lige nu uklart, om ændringerne betyder, at vi for eksempel mister dele af de pensionsbeløb, der allerede er optjent efter den gamle ordning«, siger han.

LÆS OGSÅ Eksperter: Du kan trygt købe billet med SAS

Pilotformanden afslører desuden, at DPF allerede for 10 dage siden fremlagde et forslag for SAS, der reducerede omkostningerne for piloter i SAS med 15 procent.

Forsalget blev anerkendt af SAS-ledelsen, der dog blankt afviste indholdet.

»Verdens bedste flyselskab«
Alligevel er Lars Bjørking optimistisk omkring en fremtidig aftale med den pressede arbejdsgiver:

Vi har en interesse i, at SAS bliver en god virksomhed. Men vi kan ikke skrive under på noget, vi ikke kan overskue konsekvenserne af

Lars Bjørking, pilotformand

»Vi har verdens bedste flyselskab. Vi er punktlige og har masser af passagerer. Det er et selskab, der fungerer. Jeg er sikker på, at vi nok skal finde ud af noget«.

SAS' ledelse har givet diverse fagforeninger ugen ud til at beslutte sig for, om de vil vrage eller acceptere spareplanen, som administrerende direktør Rickard Gustafson har kaldt 'final call'.

Tidligere på dagen har de danske stewardesser og stewarder meddelt, at de er klar til at snakke med ledelsen.

LÆS OGSÅStewardesserne er klar til forhandlinger med SAS

Fagforeningerne for de ansatte, der står overfor fyringer, HK, der repræsenterer det administrative personale, og 3F i Kastrup, der repræsenterer bagagefolkene, har derimod været mere loren.

Til dr.dk siger formanden for 3F i Kastrup således, at man er forberedt på en lovlig konflikt, hvis det skulle komme på tale.

PolitikenPlus
 • Orange & Rosé vin, 12 flasker Oplev denne smagskasse med seks forskellige vine. 3 orange og 3 rosé. 12 flasker, så du kan opleve hvad orangevin er og nyde de skønneste rosévine.

  Pluspris 1.360 kr. Alm. pris 1.602 kr. Køb
 • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

  Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb
 • Cykelskygger 2 Det er et klassisk motiv ? et, som flere af Politikens fotografer har rettet deres kameraer mod og foreviget: Aftensolens leg med de travle trafikanter på Rådhuspladsen.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.725 kr. Køb
 • Skammel Grebet i midten af siddefladen på 'PICK ME'-skamlen, inviterer til at løfte den op og tage den med rundt i hjemmet. Brug den som ekstra siddeplads, sengebord, afsætningsplads m.m.

  Pluspris 1.100 kr. Alm. pris 1.299 kr. Køb
 • LEGO filmen I den allerførste LEGO® biograffilm i fuld længde følger vi Emmet, en helt almindelig LEGO® minifigur, der fejlagtigt bliver opfattet som den mest ekstraordinære person i hele verden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb