Annonce
Annonce
Økonomi

Finanstilsynet kræver storvask i bankernes topledelser

En bølge af nye og mere professionelle bestyrelsesmedlemmer er på vej ind i bankernes allerhelligste.

Gem til liste

Ukritiske og slappe bankbestyrelser er et foruroligende fællestræk for striben af danske pengeinstitutter, der er bukket under i finanskrisen.

Derfor skal bestyrelserne opgraderes og professionaliseres.

LÆS DEBATDanskernes tillid til bankerne er krakket

Det er kravet fra Finanstilsynet, der har tvunget samtlige landets bankbestyrelser til at evaluere sig selv, vurdere de økonomiske færdigheder og evnen til at tøjle de driftige direktører.

Vi har set bestyrelser, der har bevilget meget store lån uden rigtig at forstå mekanikken

Ulrik Nødgaard, direktør, Finanstilsynet

Op mod 100 bankbestyrelser har netop afleveret deres evalueringer til Finanstilsynet, der nu vurderer, om det er nok.

»Vi sidder lige midt i bunken af indberetninger, men det ser ud til, at mange bestyrelser er på vej med ændringer, enten i form af nye medlemmer, der har en dybere finansiel indsigt, eller i form af uddannelsesprogrammer. Om det er nok, og om der er flere bestyrelser, der bør tage action, undersøger vi nu meget indgående«, siger Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard.

I yderste konsekvens kan Finanstilsynet afsætte hele bankbestyrelsen, hvis den ikke følger tilsynets pålæg.

Lokale banker bakker op
Dermed er 5-600 bestyrelsesmedlemmer for alvor kommet til eksamen i en finansiel selvransagelse, der bakkes op af de små pengeinstitutter.

Bankbestyrelser

Til eksamen
Alle kreditinstitutter skulle senest 1. november indsende bestyrelses-evalueringer til Finanstilsynet.

Vælger en bestyrelse at se stort på tilsynets krav, kan tilsynet i yderste konsekvens påbyde den samlede bestyrelse at nedlægge sit hverv.

»Vi har set mange alvorlige kriser i vores sektor. Så det er nødvendigt, at bestyrelserne ser kritisk på egne kompetencer«, siger Jan Kondrup, direktør i sammenslutningen Lokale Pengeinstitutter.

I et debatindlæg i dagens Politiken understreger erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) behovet for at genskabe tilliden til sektoren. Og her er opgraderingen af bestyrelserne vigtig:

»Erfaringerne fra de banker, der er brudt sammen under finanskrisen, har desværre peget på, at bestyrelserne ikke har været deres opgave voksen«, skriver Annette Vilhelmsen, der ikke ønsker at uddybe sine holdninger i et interview.

LÆS LEDERVilhelmsen skal genoprette tillid til banksektoren

Efteruddannelse er ikke nok
I Spar Bank Nord har bestyrelsen allerede valgt at opruste sine færdigheder.

To nye medlemmer er kommet til; den ene med speciale i finansiel virksomhed og risikostyring, den anden i ejendomme.

LÆS OGSÅSpar Nords aktionærer godkender fusion

I Møns Bank er bestyrelsen tilfreds med sin indsats. Her er ingen planer om at skifte ud i flokken.

»Men vi vil gerne have en dybere indsigt i investeringsejendomme, selv om vi ikke har så mange af dem«, siger bankens formand, proprietær Jens Ravn, der vil klare udfordringen med kurser og efteruddannelse. Men Finanstilsynet advarer bankerne mod at tro, at de kan løse alle problemer med efteruddannelse:

»Vi har set bestyrelser, der har bevilget meget store lån uden rigtig at forstå mekanikken, uden at udfordre direktionen, vi har set, hvordan provinssparekasser er gået ind på det københavnske ejendomsmarked i et togt, som har vist sig at være dødbringende. Her havde et kursus næppe afværget katastroferne«, siger direktør Ulrik Nødgaard.

Whistleblowerordning for bankansatte
Den seneste katastrofe ramte Tønder Bank for et par uger siden.

Her måtte Finanstilsynet konstatere, at en maskinhandler, en handelsskolelærer, en økonomikonsulent, en fabriksejer, en gartner og en elinstallatør ikke formåede at stoppe bankens store og risikable udlån i tide.

LÆS MERESydbank fyrer næsten halvdelen af Tønder Banks ansatte

I bestræbelserne på at afværge nye bankkriser og krak åbner Annette Vilhelmsen nu op for en særskilt dansk whistleblowerordning for bankansatte.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb