Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Svenske stewardesser: Vi har bremset SAS' lønsænkninger

Forhandlinger, der skal redde SAS fra konkurs, fortsætter.

Gem til liste

Gå 15 procent ned i løn - ellers går SAS konkurs.

Sådan lød kravet til det flyvende personale fra SAS-ledelsen for en uge siden.

En omfattende spareplan blev præsenteret som et ultimatum til de ansatte, men noget tyder på, at SAS-ledelsen under forhandlingerne også har måttet give sig for at få en aftale i hus.

LÆS OGSÅDe første SAS-aftaler er på plads

Mens det danske kabinepersonale stadig forhandler, er det ifølge det svenske kabinepersonale organiseret i fagforeningen Unionen lykkedes at bremse SAS-ledelsens krav om at sænke lønnen.

»Det er lykkedes os at standse selskabets krav om lønsænkninger, som havde fået vidtrækkende konsekvenser både for det enkelte individ og udviklingen på hele arbejdsmarkedet«, siger forbundsordfører Cecilia Fahlberg, Unionen, i en pressemeddelelse.

Mærkbare forandringer
Det svenske kabinepersonale har sammen med den ene af de to norske kabineforeninger, SNK, indgået en aftale med SAS under nattens forhandlinger i København.

Cecilia Fahlberg oplyser, at lønniveauet i tarifsystemet bibeholdes, og at de faste lønninger ikke bliver sænket. Den normale opstigning i det trappebaserede lønsystem består også.

Til gengæld bliver planlagte lønstigninger i 2013 og 2014 sløjfet, og pensionsalderen stiger til 65 år, og kabinepersonalets arbejdstid forandres.

»Det har været en meget svær beslutning. Der bliver mærkbare forandringer i arbejdsvilkårene for de ansatte, men alternativerne havde været værre«, siger Cecilia Fahlberg.

LÆS OGSÅNorske stewardesser: »Det er ingen god aftale«

Også piloterne i SAS har indgået en aftale med ledelsen i nat.

Piloterne fra både Danmark, Norge og Sverige har forhandlet i fællesskab, og ifølge chefforhandler Jens Lippestad fra den norske pilotforening har piloterne blandt andet sagt farvel til en månedsløn, ligesom de bedst betalte piloter går ned i løn.

LÆS OGSÅPiloter: »Vi har leveret vældig meget«

Dertil kommer, at arbejdstiden øges med 8 procent, og at piloterne ligesom kabinepersonalet får hævet pensionsalderen til 65 år.

Ros fra SAS
Dermed mangler den anden norske kabineforening, NKF, samt den danske kabineforening, CAU, at nå til enighed med SAS.

Det er her til morgen ikke lykkedes politiken.dk at få en kommentar til forhandlingerne fra det danske kabinepersonale, som sent i aftes kritiserede SAS-ledelsens forhandlingstaktik.

Koncerndirektør i SAS Flemming Jensen roser de ansatte for at have bidraget til at finde en aftale, der kan redde SAS fra den truende konkurs.

»Det er utrolig positivt, at vi nu er på plads med fire af de vigtige foreninger«, sagde koncerndirektør Flemming Jensen tidligere på morgenen til TV 2 News i Københavns Lufthavn.

I alt har SAS lagt op til besparelser for 2,6 milliarder kroner årligt.

Samtidig skal der hentes yderligere 2,6 milliarder kroner ved frasalg af blandt andet det norske flyselskab Widerøe og SAS Ground Handling, der blandt andet står for bagagehåndteringen.

De mange aftaler med de forskellige personalegrupper, der i nat er blevet forhandlet på plads skal i sidste ende godkende af bestyrelsen i SAS, der ventes at mødes her til morgen.

PolitikenPlus
 • And Den lå i vejkanten og er fotograferet i lyset af Martin Lehmanns billygter. Smuk var den. Og helt stille.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.495 kr. Køb
 • Frilandsand til jul Ænderne går frit rundt på beplantede græsarealer og har adgang til frisk vand og kan søge skygge under træerne. De fodres med majs og korn og ellers spiser de, hvad de finder af vegetation udendørs.

  Pluspris 325 kr. Alm. pris 400 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Spil: Blitz Blitz er et lysende hurtigt bestsellerspil, der vindes af den, som hurtigst kan aflæse kortene og snuppe den rigtige genstand.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
 • Chips Der sker altid noget, når man fokuserer på individet.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb