Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Svenske stewardesser: Vi har bremset SAS' lønsænkninger

Forhandlinger, der skal redde SAS fra konkurs, fortsætter.

Gem til liste

Gå 15 procent ned i løn - ellers går SAS konkurs.

Sådan lød kravet til det flyvende personale fra SAS-ledelsen for en uge siden.

En omfattende spareplan blev præsenteret som et ultimatum til de ansatte, men noget tyder på, at SAS-ledelsen under forhandlingerne også har måttet give sig for at få en aftale i hus.

LÆS OGSÅDe første SAS-aftaler er på plads

Mens det danske kabinepersonale stadig forhandler, er det ifølge det svenske kabinepersonale organiseret i fagforeningen Unionen lykkedes at bremse SAS-ledelsens krav om at sænke lønnen.

»Det er lykkedes os at standse selskabets krav om lønsænkninger, som havde fået vidtrækkende konsekvenser både for det enkelte individ og udviklingen på hele arbejdsmarkedet«, siger forbundsordfører Cecilia Fahlberg, Unionen, i en pressemeddelelse.

Mærkbare forandringer
Det svenske kabinepersonale har sammen med den ene af de to norske kabineforeninger, SNK, indgået en aftale med SAS under nattens forhandlinger i København.

Cecilia Fahlberg oplyser, at lønniveauet i tarifsystemet bibeholdes, og at de faste lønninger ikke bliver sænket. Den normale opstigning i det trappebaserede lønsystem består også.

Til gengæld bliver planlagte lønstigninger i 2013 og 2014 sløjfet, og pensionsalderen stiger til 65 år, og kabinepersonalets arbejdstid forandres.

»Det har været en meget svær beslutning. Der bliver mærkbare forandringer i arbejdsvilkårene for de ansatte, men alternativerne havde været værre«, siger Cecilia Fahlberg.

LÆS OGSÅNorske stewardesser: »Det er ingen god aftale«

Også piloterne i SAS har indgået en aftale med ledelsen i nat.

Piloterne fra både Danmark, Norge og Sverige har forhandlet i fællesskab, og ifølge chefforhandler Jens Lippestad fra den norske pilotforening har piloterne blandt andet sagt farvel til en månedsløn, ligesom de bedst betalte piloter går ned i løn.

LÆS OGSÅPiloter: »Vi har leveret vældig meget«

Dertil kommer, at arbejdstiden øges med 8 procent, og at piloterne ligesom kabinepersonalet får hævet pensionsalderen til 65 år.

Ros fra SAS
Dermed mangler den anden norske kabineforening, NKF, samt den danske kabineforening, CAU, at nå til enighed med SAS.

Det er her til morgen ikke lykkedes politiken.dk at få en kommentar til forhandlingerne fra det danske kabinepersonale, som sent i aftes kritiserede SAS-ledelsens forhandlingstaktik.

Koncerndirektør i SAS Flemming Jensen roser de ansatte for at have bidraget til at finde en aftale, der kan redde SAS fra den truende konkurs.

»Det er utrolig positivt, at vi nu er på plads med fire af de vigtige foreninger«, sagde koncerndirektør Flemming Jensen tidligere på morgenen til TV 2 News i Københavns Lufthavn.

I alt har SAS lagt op til besparelser for 2,6 milliarder kroner årligt.

Samtidig skal der hentes yderligere 2,6 milliarder kroner ved frasalg af blandt andet det norske flyselskab Widerøe og SAS Ground Handling, der blandt andet står for bagagehåndteringen.

De mange aftaler med de forskellige personalegrupper, der i nat er blevet forhandlet på plads skal i sidste ende godkende af bestyrelsen i SAS, der ventes at mødes her til morgen.

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb