Annonce
Annonce
Økonomi

SAS-ledelsen bombarderede medarbejdere med trusler

Hårde forhandlingsmetoder kan give bagslag i SAS, siger arbejdsmarkedspsykolog.

Gem til liste

Jeg blev hevet ind i et mørkt rum, alene med de fire-fem øverste ledere i SAS, givet en færdigt formuleret aftale og en pen

Ordfører for de norske piloter, Jens Lippenstad

Hvis andre firmaer bliver inspireret af SAS, så ender det i det rene vilde vesten

Cecilia Fahlberg, forbundsordfører i Unionen

Som et våben i kampen for at få gennemført den planlagte spareplan, bombarderede ledelsen i SAS medarbejderne med breve, email og sms'er, som understregede situationens alvor og en mulig konkurs.

Det fortæller flere kilder tæt på forhandlerne.

Ledelsen har på den måde lagt et hårdt pres på både medarbejdere og faglige organisationer for at få dem til at sige ja til en ny overenskomst, hvor SAS ikke har givet sig en milimeter i forhold til det oprindelige udspil.

LÆS OGSÅ Fritz Schur: Tidspres gav hårde SAS-forhandlinger

Fik ildevarslende beskeder fra ledelsen
»Jeg vil være meget tydelig over for jer. Denne plan er helt afgørende for SAS' overlevelse(...) Siger vi nej til planen, så går SAS mod en afvikling«, lød det fra koncernchef Rickard Gustafson i et brev, alle medarbejdere modtog 12. november.

Senere kom flere sms'er med advarsler om, at pressen interesserede sig for krisen i SAS, og en opfordring om at undgå pressen, hvilket blev opfattet som en trussel mod at udtale sig, skriver en kabineansat i svenske expressen.se.

LÆS OGSÅ Analytiker: SAS vil blive udfordret på langdistance-indtægterne

»Vi har frem til på søndag, så mødes bestyrelsen for at afgøre, om forudsætningerne for at føre SAS videre er på plads«, skrev koncernchef Rickard Gustafson 16. november i en email.

»Jeg spørger mig selv, hvorfor han skriver dette brev. Vil han have, at jeg skal presse mit fagforbund til at vige?«, skriver den kabineansatte.

I sidste ende blev medarbejderne opfordret til at have penge med, når de skulle ud og flyve, så de kunne komme hjem, hvis selskabet gik konkurs i mellemtiden.

Psykisk belastende for medarbejderne
»Når ledelsen går direkte til medarbejderne og presser dem på den måde, stiller det medarbejderne i en utroligt svær situation«, siger arbejdsmarkedspsykolog Janne Hertz tidligere tilknyttet arbejdsmedicinsk klinik på Aarhus Universitetshospital til politiken.dk.

Hun forklarer, at den klassiske forhandlingssituation med medarbejderne i konflikt mod arbejdsgiveren bliver til et dilemma inden i hver enkelt medarbejder, fordi medarbejderen pludselig selv står med ansvaret for firmaets fremtid.

»De økonomiske problemer i SAS bliver til alles problem, og det sætter medarbejderne i en kompleks psykisk situation, hvor det kommer til at handle om overlevelse frem for forhandling«, siger hun. Pres.  Medarbejderne har under forhandlingerne været udsat for et hårdt pres, som ifølge Janne Hertz kan give varige men. Arkivfoto: Jens Dresling

»Det er en klassisk opskrift på stress, som kan komme til at koste selskabet sygedage og følgesymptomer som udmattelse og manglende overskud blandt medarbejderne«, siger Janne Hertz.

Hun mener, at man efter sådan et forløb, som SAS-medarbejderne har været i, risikerer at miste tilliden - ikke bare til ledelsen - men til sig selv.

»Man bliver uoplagt, mister sit overskud, sin lyst og sin energi. Og i sidste ende bliver folk jo vrede. De finder en anden måde at presse ledelsen på som for eksempel ved ikke at udføre sit arbejde så godt som før. De identificerer sig ikke længere med jobbet«, siger Janne Hertz.

Vist ind i et mørkt rum
Også de faglige organisationer har oplevet en for dem helt usædvanlig hård håndtering af krisen fra ledelsens side.

Ordføreren for de norske piloter, Jens Lippenstad, beskriver, hvordan han oplevede forhandlingerne.

LÆS OGSÅ Godt to milliarder mangler: SAS er langtfra reddet

»Jeg blev hevet ind i et mørkt rum, alene med de fire-fem øverste ledere i SAS, givet en færdigt formuleret aftale og en pen. Det var en helt ekstrem situation. Jeg har aldrig oplevet noget lignende«, siger han til norske E24.

Ender i 'det vilde vest'
Også den svenske forening 'Unionen', som har forhandlet på vegne af det svenske kabinepersonale, mener, at SAS har håndteret krisen og forhandlingerne uhørt dårligt.

Cecilia Fahlberg, forbundsordfører, udtrykte i et interview på svensk TV 4 stor bekymring for metoden, SAS har anvendt, for at få sin spareplan igennem, hvor de helt er styret udenom den sædvanlige praksis for overenskomstforhandlinger.

»Jeg føler en enorm vrede og uro over det her. Hvis andre firmaer bliver inspireret af SAS, så ender det i det rene vilde vesten«, sagde hun.

Sören Skog, viceordfører i den svenske pilotforening har heller ikke oplevet noget lignende.

»SAS's varemærke har fået nogle brune pletter af det her«, siger han til TV 4.

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Rem til kamera Klassisk kamerarem i kraftig læder. Remmen er forstærket med et ekstra lag læder i midten der forbedrer komforten.Længden justeres nemt efter behov. Remmen er 2,8 mm. tyk, 38 mm. bred, 61 cm. lang.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Klovnen Dette efterår udvider Lucie Kaas Gunnar Flørnings charmerende univers af træfigurer med endnu en re-lancering af en af hans klassikere fra 1950?erne: klovnen.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
 • Flickball Solidt og ekslusivt udført læringsspil til børn.

  Pluspris 599 kr. Alm. pris 1.245 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb