Annonce
Annonce
Økonomi

Stewardesse: En 47,5-timers arbejdsuge er slet ikke gået op for mig

Med arbejdsdage på op til 15 timer, får familielivet næsten umulige betingelser i SAS.

Jeg er fuldstændigt afhængig af mine forældres hjælp. Jeg kan risikere at møde klokken 3 om natten, og ofte har jeg først fri, når vuggestuen er lukket

Marianne Kragh Pedersen, purser i SAS

Marianne Kragh Pedersen er netop vendt hjem fra en fem-dages tur som kabinechef i SAS til en ny overenskomst med øgede arbejdstider og reduceret løn

»Nu skal jeg bare hjem og overveje mine muligheder«, siger hun til politiken.dk.

Marianne Kragh Pedersen er 43 år og enlig mor til en lille dreng på to år. Hun har arbejdet som stewardesse siden 1996 og elsker sit job. Men med den nye overenskomst, som blev underskrevet mandag, er fremtiden i jobbet usikker.

Afhængig af forældres hjælp
Det er i forvejen svært at få et liv som stewardesse med skæve mødetider og arbejdsdage på op til 12 timer til at hænge sammen med familielivet.

»Jeg er fuldstændigt afhængig af mine forældres hjælp. Jeg kan risikere at møde klokken 3 om natten, og ofte har jeg først fri, når vuggestuen er lukket«, siger Marianne Kragh Pedersen.

LÆS OGSÅSAS-ledelsen bombarderede medarbejdere med trusler

Hun fortæller, at 72 kolleger sagde op sidste måned, mange af dem fordi, de ikke længere kunne få familielivet til at harmonere med flyvningen. Og med den nye overenskomst bliver vilkårene endnu ringere.

»Vi fik en mail i aftes med de nye løn- og arbejdsvilkår. Jeg ved ikke, hvad jeg får i løn endnu, og det med en 47,5-timers arbejdsuge er slet ikke gået op for mig«, siger Marianne Kragh Pedersen.

Væk fra hjemmet
Den nye overenskomst betyder også, at man kan være væk fra hjemmet i over 70 timer om ugen, at man kun har ret til en fri-weekend om måneden, samt at arbejdsdagen må skemalægges med op til 13 timer i træk og 15 timer ved uregelmæssigheder.

»Jeg har ikke fantasi til at forestille mig at have længere dage, end vi har nu. Efter 12 timer er jeg fuldstændigt udmattet. Som efter at have besteget Mount Everest«, siger hun.

Mange, som har børn og som har råd til det, arbejder på 80 procent deltid. Og selv dem, der er to om børnene, har svært ved at få det til at fungere, fortæller Marianne Kragh Pedersen.

LÆS OGSÅGodt to milliarder mangler: SAS er langtfra reddet

»De nye forhold umuliggør fuldstændigt et familieliv«, siger Jean Pierre Schomburg fra stewardessernes fagforening, CAU.

»Folk er pressede, som det er nu, og de ændringer, der kommer nu, er så voldsomme, at rigtigt mange må se sig om efter et nyt arbejde«.

Måtte trøste andre
Umiddelbart efter, at aftalen mellem CAU og SAS var underskrevet, meddelte bestyrelsen i SAS med bestyrelsesformand Fritz Schur i spidsen, at det var en glædens dag.

»Men der er vist meget, Fritz Schur ikke ved om hvordan det er at arbejde i SAS. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på alle dem, jeg har måttet trøste, mens jeg var på arbejde den dag«, siger Marianne Kragh Pedersen.

»For mig var det mere som begyndelsen på en slutning«.

Et helt særligt job
Marianne Kragh Pedersen besluttede at lukke følelserne omkring krisen og forhandlingerne ude, mens hun var på arbejde de sidste fem dage.

Men passagererne, som læste om krisen i medierne, kom ofte hen til hende for at tilkendegive deres medfølelse.

»De har været helt fantastiske. Forholdet til passagererne og til kollegerne er noget helt særligt. Det er dem, der gør, at jeg elsker mit job«, siger Marianne Kragh Pedersen.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce