Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Ekspert: Bankerne er stadig pressede af finanskrisen

Et gældsplaget landbrug og et usikkert boligmarked kan blive dyrt for bankerne.

Gem til liste

For øjeblikket har vi en meget lav rente, der holder hånden under boligmarkedet, men det kan brase sammen

Fin Østrup, professor

Der er mere end fire år siden, at finanskrisen brød ud i lys lue, da den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers krakkede.

Flere danske banker er gået ned, men krisetiderne er ikke ovre endnu, mener professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School.

»Det er klart, at det går bedre nu end i 2008. Bankerne har taget store tab, og de store banker er ikke gået ned, men finanskrisen er ikke slut endnu«, siger Finn Østrup på dagen, hvor statens hjælp til bankerne i de værste kriseår er kommet i modvind, fordi staten tilsyneladende gik glip af en milliardgevinst.

LÆS OGSÅStaten gik glip af bankmilliarder

Boligpriser og milliardgevinster
I de gyldne år inden finanskrisen, hvor boligmarkedet buldrede af sted, kunne bankerne nærmest gå på vandet.

Det var dengang, hvor landets største bankkoncern, Danske Bank, tjente 14-15 milliarder kroner om året efter skat.

I dag er billedet et andet, selv om det går den rigtige vej. Danske Bank kunne således glæde sig over et overskud på 3,6 milliarder kroner efter skat, da banken tidligere på året fremlagde sit regnskab for årets første tre kvartaler.

Bankerne har blandt andet tjent penge på de lave renter, der betyder, at de selv kan skaffe kapital billigt, uden at de renter, kunderne betaler, nødvendigvis er fulgt med ned.

LÆS OGSÅRenten falder - men bankkunder betaler mere og mere for lån

Finn Østrup peger dog på, at det hurtigt kan gå den anden vej igen for bankerne.

Han hæfter sig ved, at de danske banker stadig er dybt afhængige af at kunne låne penge på de udenlandske markeder, der under finanskrisen i 2008 tørrede ud, så Folketinget i stor hast måtte strikke flere redningspakker til bankerne sammen.

»Afhængigheden af de udenlandske lånemarkeder er reduceret, men den er stadig meget stor. Det er blevet bedre at låne i udlandet, men det er stadig ikke let«, siger Finn Østrup.

Landmænd og prisfald truer banker
Flere af de danske banker, der er gået konkurs i løbet af de seneste år, har vist sig at have haft en alt for lemfældig kreditvurdering. Store engagementer i blandt andet ejendomsbranchen har kostet dyrt.

Ifølge Finn Østrup kan der stadig gemme sig ubehagelige overraskelser ude i bankerne.

Han peger på, at en række af de danske banker har ydet store lån til trængte landmænd, som kan påføre bankerne store tab.

LÆS OGSÅFinanstilsynet kræver storvask i bankernes topledelser

Desuden har en del af de mange små og mellemstore danske virksomheder problemer, som kan føre til konkurser, særligt fordi vi står foran en nedgangsperiode, vurderer Finn Østrup.

»Og så er spørgsmålet, hvad der sker med husholdningerne, hvis boligpriserne begynder at falde. Hvis en familie ikke kan betale sine lån, vil der blive tab for bankerne, og boligen vil gå på tvangsauktion«, siger Finn Østrup.

»For øjeblikket har vi en meget lav rente, der holder hånden under boligmarkedet, men det kan brase sammen«, siger Finn Østrup.

Nervøsitet i Norge og Sverige
CBS-professoren peger på, at blandt andre Danske Bank, Nordea og Nykredit kan lide store tab, hvis boligpriserne falder i Sverige og Norge.

»Det er måske der, hvor der er den største risiko, fordi der ikke har været noget prisfald. De taler meget om, at de kan opleve det samme som der er sket i Danmark, Spanien og Irland, altså kraftige boligprisfald«, siger Finn Østrup.

LÆS OGSÅEnhedslisten om Lene Espersens milliardrabat: Det ligner bankrøveri

Selv om der også er lyspunkter i form af et begyndende opsving på det amerikanske boligmarked, mener han, at krisen langt fra er ovre.

»Det gik godt i slutningen af 2009, i 2010 og i begyndelsen af 2011, og alle var optimistiske. Nu står vi i en situation, hvor regeringerne skærer budgetterne ned, uden vækst i euroområdet og med masser af nervøsitet rundt omkring«, siger Finn Østrup.

»Ser man på tidligere kriser, viser al erfaring, at der stadig er store tab, lige når man tror, at man er igennem krisen«, siger han.

PolitikenPlus
 • Ur, unisex *Bulbul er navnet på en fugl, en lille fugl med hanekam og et oppustet ego. På samme tid er det også navnet på nattergalen i persisk og indisk poesi.

  Pluspris 2.000 kr. Alm. pris 2.500 kr. Køb
 • Chart | Art Fair Messen blev allerede i sit første år en stor succes med over 11.000 besøgende i den sidste weekend i august 2013.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Bulldog Det var en varm sommerdag i 2006. På benzintanken midt i København holdt en amerikanerbil.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Twin Peaks Bluray Boks David Lynch' legendariske serie er endelig ude i en ultimativ Bluray boks med hele serien, filmen Fire Walk With Me og en masse hidtil uset ekstra materiale.

  Pluspris 440 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Håndklæder Håndklæder i bambus kvalitet, 3 stk. i en pakke. Helt lette og fine håndklæder, som også kan brugers som tæpper, dug eller plaid.

  Pluspris 199 kr. Alm. pris 250 kr. Køb