Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Arbejdsret blåstempler 3F-konflikt mod Vejlegården

Men 3F's aktioner og blokader er på enkelte punkter gået for vidt.

Gem til liste

3F har ret til at lave konflikt mod Restaurant Vejlegården, selv om restauranten har tegnet overenskomst med Kristelig Fagbevægelse.

Det har Arbejdsretten netop besluttet i en dom af stor principiel betydning, som fik de over hundrede 3F'ere, der var mødt op foran Arbejdsretten med store røde faner, til at juble højlydt.

De tre højesteretsdommere, som har stået i spidsen for behandlingen af sagen, mener, at konflikten mod restauranten ligger inden for de normale fagretlige spilleregler, der gælder på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅSå er det skæbnedag for LO's blokaderet

Kun på to mindre punkter har Arbejdsretten givet Amin Skov medhold i, at blokaden er gået for vidt, da der er grænser for hvor langt et fagforbund som 3F må gå i forsøget på at presse en virksomhed til at indgå en overenskomst.

For det første finder Arbejdsretten, at 3F i en periode uddelte løbesedler til kunderne, hvor man opfordrede dem til at boykotte restauranten. For det andet finder Arbejdsretten, at 3F og LO som led i sympatikonflikten er gået for langt ved at nægte at hente organisk affald - herunder madrester - fra Vejlegården.

»Det er ulovligt, fordi det udgør en sundhedsrisiko«, lød det da retsformand Thomas Rørdam kort gennemgik præmisserne for dagens kendelse.

DOKUMENTATION:Læs Arbejdsrettens afgørelse her(eksternt link, pdf)

På alles læber
Restauranten og især ejer Amin Skov kom på alles læber hen over sommeren.

Amin Skov havde sidste år opsagt overenskomsten med 3F og tegnet en ny med Kristelig Fagbevægelse (Krifa).

Det fik i marts i år 3F og de øvrige LO-forbund til at indlede en blokade og sympatikonflikt mod Vejlegården. 3F finder, at den nye overenskomst er ringere end den gamle på 41 af 46 punkter om blandt andet løn og arbejdstid.

Blokaden har blandt andet betydet, at restauranten ikke har kunnet få hentet alt sit affald og modtage post.

Trusler under konflikten

 • Både ejer af vejlegården Amin Skov og 3F-formand Poul Erik Skov Christensen har under konflikten modtaget flere trusler.
 • Amin Skov har blandt andet fået tilsendt en patron med posten, mens Poul Erik Skov Christensen har fået en mail med billeder af hans familie og ham med et kors over

Amin Skov og hans arbejdsgiverforening, Kristelig Arbejdsgiverforening, mener, at den langvarige blokade er ulovlig, når der er tegnet en gyldig kollektiv overenskomst.

»Vi håber på at vinde i vores påstand om, at der er forskel på en virksomhed som os, der har tegnet en godkendt, landsdækkende, dansk overenskomst og alle de andre, der lige præcis har mulighed for at lave social dumpning og polske tilstande. Det har vi jo ikke«, sagde Amin Skov tidligere i dag til politiken.dk.

LÆS OGSÅAmin fra Vejlegården: Fagbevægelsen kvæler sit eget ønskebarn

Mange røde faner
Omvendt har 3F og LO advaret om, at det vil få store konsekvenser, hvis Arbejdsretten skulle forbyde dem at lave blokade mod en virksomhed, der har tegnet overenskomst med en gul fagforening som de kristelige.

»Skulle afgørelsen gå os imod, så vil det have vidtrækkende konsekvenser. LO-forbundene vil ikke længere kunne etablere konflikt mod virksomheder, der ikke vil tegne overenskomst med os. Det vil med andre ord blive nærmest umuligt at forsvare de løn- og arbejdsvilkår, der er blevet kæmpet for i 100 år«, sagde LO’s advokat Pernille Leidersdorff-Ernst til Politiken inden Arbejdsrettens afgørelse.

Demo.  Mere end hundrede 3F'ere med store røde faner er mødt op foran Arbejdsretten i København. Foto: Jens Dresling. En stor gruppe 3F'ere har taget turen ned til Arbejdsretten, hvor de med masser af røde faner har taget opstilling uden for indgangen til bygningen. Nogle har drukket en enkelt pilsner, mens andre har lyttet til det medbragte band, der har spillet glad visemusik inden afgørelsen.

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb