Annonce
Annonce
Økonomi

Dong skal bygge verdens største havmøllepark

Vindmøller ud for den britiske kyst skal levere strøm til over en million hjem fra 2019.

Det er den største investering nogensinde for energiselskabet Dong, som skal opføre 174 kæmpestore vindmøller ud for Yorkshires kyst.

Projektet, som hedder Hornsea One, er stort på alle måder: De 190 meter høje havmøller kommer til at dække et område lidt mindre end Bornholm og får en samlet kapacitet på 1,2 GW, hvilket er næsten dobbelt så meget som verdens hidtil største havmøllepark, London Array, og cirka tre gange mere end danske Horns Rev 3.

fakta

Hornsea One

Havmølleparken består af 174 vindmøller på 7MW og dækker et område på 407 km2

Møllerne skal stå 120 km ud for Yorkshires kyst i England.

Byggeriet på land påbegyndes i 2016, mens byggeriet på havet starter i 2018.

Hornsea begynder at generere strøm i 2019 og står færdig i 2020.

Projektet vil med sine 1,2 GW forsyne en million britiske hjem med strøm, eller 4 ud af 100 husstande i Storbritannien.

Med Hornsea One vil DONG Energy samlet producere 6,5 GW strøm fra havvind og vil dermed være nærmere sit mål om at levere grøn elektricitet til 16 millioner europæere i 2020.

Kilde: Dong Energy

Projektet vil »flytte grænserne indenfor havvindindustrien«, siger Dong's adm. direktør Henrik Poulsen i en pressemeddelelse. Og Samuel Leupold, som er koncerndirektør for vindforretningen, uddyber:

»Projektet bekræfter den strategi, Dong Energy har lagt om at udvikle vores grønne vindforretning. Det her er et vigtigt led i omstilling af energiproduktionen til vedvarende energi«, siger han.

LÆS OGSÅDanmarks vindmøller sætter ny verdensrekord i 2015

Projektet bekræfter også det jordskred, der sker indenfor hele energibranchen i denne tid, hvor olieprisen styrtdykker og hvor det kun er få dage siden, at Dong måtte nedskrive sin olieforretning med 16 milliarder kr. og varsle fyringer og færre investeringer i olie- og gasforretningen.

Modsat dette sorte billede ser Samuel Leupold gode udsigter for Dong's havvindprojekter:

»Generelt ser vi enormt stor interesse for at investere og være partnere i vore vindmølleprojekter, især fra institutionelle investorer som pensionsselskaber«, siger han.

Hos vindmølleindustriens europæiske brancheforening EWEA er optimismen også stor, bekræfter talsmand Oliver Joy. Branchen har netop offentliggjort rekordhøje investeringstal på næsten 100 milliarder kr. i 2015, en fordobling i forhold til året før. Og Dong's projekt for Hornsea, som Oliver Joy kalder »et flagskib for vindkraft«, er ikke medregnet i det tal.

»Det er åbenlyst et fantastisk projekt som viser, at industrien virkelig har tænkt sig at udvikle offshore markedet i Storbritannien. Og det er meget opmuntrende, at der nu er klarhed om at regeringen vil holde tre udbudsrunder mere for havmølleanlæg inden 2020«, siger han.

Kritik af tilskud

I de britiske medier er der en blanding af begejstring over de 2.000 arbejdspladser, projektet vil skabe under opførelsen, og kritik af de knap 42 milliarder kr. som de britiske elforbrugere kommer til at betale i subsidier til Hornsea over en årrække i kraft af den faste garantipris for strømmen, som ifølge The Telegraph er på 140 £/MWh. Det svarer til knap 1,40 kr. per KWh og er næsten dobbelt så meget som de 77 øre, som strømmen fra Horns rev 3 kommer til at koste de danske forbrugere.

»Men man kan ikke helt sammenligne Danmark og Storbritannien, fordi støtteregimerne er forskellige og fordi Dong i Storbritannien også er ansvarlig for at opføre både hele transmissionsanlægget med kabler fra havmølleparken til land samt transmissionsstationen på land. Dermed løber vi en størrre risiko«, siger Samuel Leupold.

LÆS OGSÅMeget mere grøn energi end forskerne ventede

På den britiske østkyst er der store forventninger til et jobboom, skriver den lokale avis Grimsby Telegraph. Turbinerne til havmølleparken skal bygges af Siemens på en fabrik i industribyen Hill, og havnen i Grimsby skal lægge faciliteter til anlægsbyggeri, udskibning og mange andre funktioner.

»Det er strålende nyt for regionen og stadfæster dette områdes rygte som stedet, hvor man gør forretninger indenfor vedvarende energi«, siger byrådsformand for North East Lincolnshire Ray Oxby.

De danske arbejdspladser i projektet bliver primært indenfor udvikling og planlægning. Den samlede pris for Dong's investering er en forretningshemmelighed.

Redaktionen anbefaler

Oliekollaps kapper 16 milliarder kroner af Dongs værdi

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce