Annonce
Annonce
Økonomi

13 rumænere dømt i kæmpe sag om menneskehandel

Retten i Lyngby har idømt 13 rumænere mellem 3 og 7 år og 11 måneders års fængsel i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Annonce

13 personer er blevet blev idømt mellem tre år og syv år og elleve måneders fængsel i danmarkshistoriens største sag om menneskehandel og den første til økonomisk kriminalitet.

De 12 rumænere og den ene danske statsborger var tiltalt for bedrageri for mere end 10 millioner kroner og for menneskehandel med 26 rumænere. Retten i Lyngby fandt, at der var ført tilstrækkelig bevis for, at der var tale om menneskehandel med 19 rumænere, hvor af de 16 var blevet rekrutteret til Danmark med løfte om falske jobs. Derudover er de 13 kendt skyldige i bedrageri for mellem 3 og 10,3 millioner kroner.

fakta

I en enorm aktion ransagede politiet 25. februar i år 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster for at afdække et formodet netværk af menneskehandlere og ofre for menneskehandel.

  • 95 blev anholdt. Størstedelen af de anholdte er ifølge politiet ofre.
  • Politiet mener, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien af landsmænd og lokket med en bedre fremtid og hæderlige job.
  • Bagmændene skal have transporteret dem hertil, installeret dem i huse og taget dem med til Borgerservice, hvor de fik et Nem-id og cpr-nummer.
  • Efterfølgende skal bagmændene have frataget rumænerne de danske identitetspapirer og brugt deres identiteter til bedrageri af særlig grov beskaffenhed.
  • Anklagemyndigheden har efterforsket Operation Hvepsebo og inddelt den i tre særskilte retssager.
  • I december blev tre rumænske søskende dømt for menneskehandel og bedrageri for 900.000 kroner i den første af tre sager.

Kilde: Ritzau.

Den 47-årige rumæner ED, der er blandt de 13 dømte, anses af anklagemyndigheden ikke kun for at være bagmand i den del af sagen, der blev afgjort i Retten i Lyngby i dag. Men for at være en af hovedarkitekterne i hele det omfattende sagskompleks, politiet har døbt 'Operation Hvepsebo'.

LÆS OGSÅStørste sag i menneskehandels-kompleks skudt i gang

Han fik den højeste straf på 7 år og 11 måneders fængsel.

De 12 rumænere er alle dømt til udvisning af Danmark.

1.000 falske kontrakter

Under de mange retsmøder har flere af de tiltalte i vidt omfang erkendt sig skyldige. Herunder ED, der har forklaret, at han har hjulpet med 1.000 rumænere med at fuske sig til danske cpr-numre ved hjælp af falske ansættelseskontrakter. Cpr-numrene er blevet brugt til økonomisk bedrageri med en række danske virksomheder samt SKAT.

ED afviser dog, at der skulle være tale om menneskehandel. Han har derimod forklaret, at personerne har vidst, at deres identitet skulle bruges til at begå bedrageri. Derfor var de ikke udsat for menneskehandel, men har medvirket til kriminaliteten.

Både ED og flere af de øvrige dømte har anket sagen til frifindelse.

Lidt af et tilfælde

Politiet kom på sporet af sagen, da de tilbage i juni 2014 begyndte at aflytte EDs telefon. Politiet havde en formodning om, at han var indblandet i nogle indbrudssager. Efter kort tid fik de dog et vink om en hel sværm af personer, der talte om noget helt andet end indbrud. Herefter blev sagen overdraget til Task Force Indbrud, et Sjællandsk politisamarbejde, der er specialiseret i avanceret efterforskning.

I en stor aktion 25. februar slog politiet til mod 62 adresser. 95 personer blev anholdt, heraf formodes 22 at være menneskehandlere, mens resten anses som ofre for menneskehandel.

Anklagemyndigheden har afdækket forskellige celler i samme forbrydernetværk.

LÆS OGSÅTre rumænske søskende dømmes for menneskehandel

Dagens afgørelse var den anden i sagskomplekset. I den første celle blev tre rumænske søskende i december 2015 dømt for menneskehandel med tre rumænere og bedragei for 900.000 kroner. To af de tre søskende har anket dommen.

Derudover kører der en retssag i Retten i Glostrup, hvor tre rumænere og to syrere er tiltalt for menneskehandel med 20 personer og bedrageri for op mod 20 millioner kroner, mens en tredje sag, der vedrører en dansk advokat og en dansk revisor, er overgivet til Bagmandspolitiet.

For abonnenter
Redaktionen anbefaler

Menneskehandlet eller rumænsk kviklånsturist

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce