Annonce
Annonce
Økonomi

Ny runde trepart kommer efter påskeferien

Trepartsaftale om integration af flygtninge snart på plads.

Den kontroversielle aftale om en integrationsgrunduddannelse (igu) af flygtninge er ikke endeligt på plads, men allerede nu er der lagt op til en ny omgang forhandlinger om endnu en trepartsaftale.

Regeringen har indkaldt arbejdsgivere og lønmodtagere til forhandlinger i Beskæftigelsesministeriet til et »opstartsmøde for de videre trepartsforhandlinger« 15. april. Her skal fagbevægelsen populært sagt have betalingen for at acceptere, at flygtninge kan arbejde i særlige indslusningsforløb, hvor der også er uddannelse inkluderet, på timelønninger ned til en 50’er. I første omgang er der lagt op til forhandlingerne om »at imødegå fremtidens mangel på faglært arbejdskraft« og »sikre flere praktikpladser«.

»Vi har ikke garanti for, at der bliver nået et resultat, men jeg har tillid til, at vi kan opnå et resultat. Ellers ville vi ikke indgå en trepartsaftale om integration«, siger HK-formand Kim Simonsen, der er en del af LO’s forhandlingsdelegation.

Trepartsaftale

Fakta

LO og Dansk Arbejdsgiverforening er enige om en integrationsgrunduddannelse, som gør det muligt at ansætte flygtninge på samme vilkår som utilpassede unge. Lønnen varierer. I kommunerne vil det være muligt at ansætte flygtninge til 49 kr. i timen, mens timelønnen for en maler vil være 122 kr.

I første omgang fortsætter forhandlingerne om trepartsaftalen i dag i Beskæftigelsesministeriet. Forhandlingerne er så langt, at der forventes en endelig aftale om integration torsdag. HK’s formand ser gerne en bredere dagsorden end blot uddannelse, når forhandlingerne genoptages efter påske.

LÆS OGSÅBekymrede fagbosser: Flygtninge på lav løn kan fortrænge jobsøgende

»Det kunne for eksempel være pension, så det kan betale sig at spare op via arbejdsmarkedspensionerne. I øjeblikket bliver mange ramt af modregning i folkepensionen, når de har en pension ved siden af«, siger Kim Simonsen.

De offentligt ansattes forbund, FOA, vendte sig mod igu-aftalen, men kom altså i mindretal i LO’s forhandlingsudvalg. FOA-formand Dennis Kristensen er stærkt optaget af, at der er noget i ’godteposen’ til hans medlemmer.

Jeg har tillid til, at vi kan opnå et resultat

Kim Simonsen, formand, HK

»Det er vigtigt at få sendt et signal til ganske almindelige lønmodtagere om, at der er andet i trepartsaftalen end integration. Tusindvis af mine medlemmer bliver bedt om at gøre en indsats i den daglige integration på arbejdspladser. De skal kunne se sig i en aftale«, siger han og tilføjer:

»Uddannelse er vigtigt, men jeg så også gerne temaer som social dumping, modregning af pension og arbejdsmiljø. Sidstnævnte er vigtigt, når vi skal blive på arbejdsmarkedet, til vi er 70 år«.

LÆS OGSÅTrepart: Tunge fagbosser afviser LO-boss' forslag

Hovedorganisationen FTF har holdt sig ude af slagsmålet om igu, men så også gerne en bredere vifte af temaer i de fortsatte forhandlinger.

»Vi skal gerne have en bredere tilgang til uddannelse end blot at lade det handle om de faglærte«, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Redaktionen anbefaler

Jobmuligheder skal styre, hvor i Danmark flygtningene skal bo

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce