Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Du arbejder mest effektivt derhjemme

Hjemmearbejde forøger ikke kun produktiviteten, men også livskvaliteten, viser den hidtil største undersøgelse af fænomenet.

Gem til liste

Afstemning

Arbejder du nogle gange hjemme?
 • Ja, og jeg er mere effektiv
 • Ja, så kan jeg også nå praktiske ting som tøjvask e.lign.
 • Ja, men det bliver ikke til meget arbejde
 • Nej, for det bliver ikke til meget arbejde
 • Nej, jeg må ikke for min chef
 • Nej, jeg er bange for at kolleger tror, jeg ikke laver noget
0  har stemt

Sidder du på kontoret, så sluk computeren, gå hjem og begynd at arbejde igen.

Det er bedst, både for dig selv og din arbejdsplads, viser et nyt amerikansk studie, det hidtil største om hjemmearbejde.

Undersøgelsen fra Pennsylvania State University er offentliggjort i Journal of Applied Psychology og sammenfatter 46 undersøgelser af effekterne af hjemmearbejde. Og de er mere positive, end man hidtil har antaget.

Distraheres på kontoret
For det første bekræfter studiet, at kun mennesker, der er rigtig slemme til at spille poker på nettet eller andre overspringshandlinger, er mindre produktive, når de arbejder hjemme. Langt de fleste mennesker er klart mest effektive, når de ikke sidder på kontoret:

Telefonen ringer ikke i tide og utide, man forstyrres ikke af den konstante støj i et åbent kontorlandskab, og der er ingen kolleger, der lige kommer hen og vil fortælle om deres bytur i weekenden.

Den slags kender professor i personaleforhold på Copenhagen Business School Henrik Holt Larsen udmærket fra sin egen hverdag:

Gælder også i Danmark
»Jeg er selv ved at skrive et oplæg og kommer dobbelt så langt på den halve tid i forhold til, hvis jeg sad inde på instituttet«, siger Henrik Holt Larsen.

Professoren vurderer, at den amerikanske undersøgelse umiddelbart kan overføres til Danmark.

Ja, faktisk gælder konklusionerne i endnu højere grad herhjemme, fordi en større del af de ansatte her har såkaldte vidensbaserede job, hvor man kan udføre mange af arbejdsopgaverne, når man vil.

For eksempel ved computeren om aftenen, når børnene er lagt i seng.

Indflydelse på eget arbejde er alfa og omega
Der er dog stadig store dele af det danske samfund, der ikke kan få gavn af fordelene. Det er svært for en buschauffør at køre linje 5 eller for en sosu-assistent at skifte ble på fru Jensen hjemmefra.

Henrik Holt Larsen mener, at det vigtigste i den amerikanske undersøgelse er, at indflydelse på eget arbejde - altså her muligheden for at flekse og arbejde hjemme - skaber en lang række positive effekter.

Ikke kun øget produktivitet, men også mere tilfredshed med arbejdspladsen, og ikke mindst mindre stress i kampen for at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen.

Godt for familien og forholdet til kollegerne

Forskerne fra Pennsylvania State University troede ellers, at medarbejderne ville have svært ved at prioritere, når familie og arbejde skulle integreres i samme rum - og nogle gange også samme tidsrum.

Men langt de fleste melder tværtimod om færre konflikter i familien, fordi den sparede tid til transport og svinkeærinder på jobbet giver mere luft i hverdagen.

Det mest overraskende i undersøgelsen er ifølge forskerne dog nok, at hjemmearbejde sjældent påvirker forholdet til kollegerne negativt.

Der kan være en risiko, hvis man er væk fra kontoret mere end halvdelen af tiden. Men sørger man for at dukke op på kontoret tre-fire ud af ugens fem dage, er der tværtimod tale om en svagt positiv tendens. Måske fordi man så ikke bliver så træt af kollegerne.

Mere end 600.000 arbejder hjemme
I seneste arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2006 brugte godt 600.000 danskere mindst en dag derhjemme hver fjerde uge. Det var en stigning på 40 procent fra 2000.

Læs undersøgelsen her.

PolitikenPlus
 • Skammel Étbenet skammel til opgaver i de lave højder. Den étbenede skammel følger kroppens bevægelser når du vipper og drejer på den unikke, buede fod. Sid godt og undgå belastninger på ryg og knæ.

  Pluspris 269 kr. Alm. pris 319 kr. Køb
 • Wild Card Køb dit Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 725 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2014 ? både sommer, i efterårsferien og til det hyggelige julemarked.

  Pluspris 725 kr. Alm. pris 850 kr. Køb
 • Sidetaske Funktionel sidetaske fra Eastpak i retro look, og med mange praktiske detaljer. Tasken er produceret i slidstærkt polyester og fås i to farvekombinationer.

  Pluspris 595 kr. Alm. pris 699 kr. Køb
 • Skridttæller Smart skridttæller, Omron Walking style one 2.1, som skal klipses fast på bukselinningen.

  Pluspris 165 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Tekande Tekande med tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

  Pluspris 379 kr. Alm. pris 450 kr. Køb