Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Du arbejder mest effektivt derhjemme

Hjemmearbejde forøger ikke kun produktiviteten, men også livskvaliteten, viser den hidtil største undersøgelse af fænomenet.

Gem til liste

Afstemning

Arbejder du nogle gange hjemme?
 • Ja, og jeg er mere effektiv
 • Ja, så kan jeg også nå praktiske ting som tøjvask e.lign.
 • Ja, men det bliver ikke til meget arbejde
 • Nej, for det bliver ikke til meget arbejde
 • Nej, jeg må ikke for min chef
 • Nej, jeg er bange for at kolleger tror, jeg ikke laver noget
0  har stemt

Sidder du på kontoret, så sluk computeren, gå hjem og begynd at arbejde igen.

Det er bedst, både for dig selv og din arbejdsplads, viser et nyt amerikansk studie, det hidtil største om hjemmearbejde.

Undersøgelsen fra Pennsylvania State University er offentliggjort i Journal of Applied Psychology og sammenfatter 46 undersøgelser af effekterne af hjemmearbejde. Og de er mere positive, end man hidtil har antaget.

Distraheres på kontoret
For det første bekræfter studiet, at kun mennesker, der er rigtig slemme til at spille poker på nettet eller andre overspringshandlinger, er mindre produktive, når de arbejder hjemme. Langt de fleste mennesker er klart mest effektive, når de ikke sidder på kontoret:

Telefonen ringer ikke i tide og utide, man forstyrres ikke af den konstante støj i et åbent kontorlandskab, og der er ingen kolleger, der lige kommer hen og vil fortælle om deres bytur i weekenden.

Den slags kender professor i personaleforhold på Copenhagen Business School Henrik Holt Larsen udmærket fra sin egen hverdag:

Gælder også i Danmark
»Jeg er selv ved at skrive et oplæg og kommer dobbelt så langt på den halve tid i forhold til, hvis jeg sad inde på instituttet«, siger Henrik Holt Larsen.

Professoren vurderer, at den amerikanske undersøgelse umiddelbart kan overføres til Danmark.

Ja, faktisk gælder konklusionerne i endnu højere grad herhjemme, fordi en større del af de ansatte her har såkaldte vidensbaserede job, hvor man kan udføre mange af arbejdsopgaverne, når man vil.

For eksempel ved computeren om aftenen, når børnene er lagt i seng.

Indflydelse på eget arbejde er alfa og omega
Der er dog stadig store dele af det danske samfund, der ikke kan få gavn af fordelene. Det er svært for en buschauffør at køre linje 5 eller for en sosu-assistent at skifte ble på fru Jensen hjemmefra.

Henrik Holt Larsen mener, at det vigtigste i den amerikanske undersøgelse er, at indflydelse på eget arbejde - altså her muligheden for at flekse og arbejde hjemme - skaber en lang række positive effekter.

Ikke kun øget produktivitet, men også mere tilfredshed med arbejdspladsen, og ikke mindst mindre stress i kampen for at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen.

Godt for familien og forholdet til kollegerne

Forskerne fra Pennsylvania State University troede ellers, at medarbejderne ville have svært ved at prioritere, når familie og arbejde skulle integreres i samme rum - og nogle gange også samme tidsrum.

Men langt de fleste melder tværtimod om færre konflikter i familien, fordi den sparede tid til transport og svinkeærinder på jobbet giver mere luft i hverdagen.

Det mest overraskende i undersøgelsen er ifølge forskerne dog nok, at hjemmearbejde sjældent påvirker forholdet til kollegerne negativt.

Der kan være en risiko, hvis man er væk fra kontoret mere end halvdelen af tiden. Men sørger man for at dukke op på kontoret tre-fire ud af ugens fem dage, er der tværtimod tale om en svagt positiv tendens. Måske fordi man så ikke bliver så træt af kollegerne.

Mere end 600.000 arbejder hjemme
I seneste arbejdskraftundersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2006 brugte godt 600.000 danskere mindst en dag derhjemme hver fjerde uge. Det var en stigning på 40 procent fra 2000.

Læs undersøgelsen her.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb