Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Skatteyderne skal redde SAS

Den danske regering har sagt ja til at lade staten købe aktier i SAS for en halv milliard kroner. Oppositionen støtter redningsaktion.

Gem til liste

For anden gang på et år må skatteborgerne i Danmark, Norge og Sverige træde til og give det kriseramte SAS en gigantisk økonomisk saltvandsindsprøjtning.

Derfor er det nødvendigt, at de ansatte bidrager til, at SAS kan få en omkostningsstruktur, der er konkurrencedygtig, og at selskabet sikrer sig en robust finansiel platform

Claus Hjort Frederiksen

Luftfartsselskabet fik i 2009 et underskud på 3,4 milliarder svenske kroner før skat, og har derfor anmodet sine statslige ejere om at lave en aktieudvidelse for fem milliarder svenske kroner.

Hjort klar med 525 millioner
Den danske stat ejer 14,3 procent af aktierne, og derfor betyder det, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal have 525 millioner kroner op af lommen.

»SAS er ligesom resten af luftfartsindustrien midt i en af de værste kriser nogensinde. SAS har gjort en stor indsats for at imødegå de udfordringer, som selskabet står overfor«, siger Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅSAS varsler igen store besparelser

Aktieemissionen kommer oveni en tilsvarende aktieudvidelse sidste år for seks milliarder svenske kroner.

Claus Hjort Frederiksen pointerer, at SAS allerede er kommet et stykke af vejen med at realisere den omfattende strategiplan Core SAS fra sidste år.

De ejer SAS

 • Den danske stats ejerandel i SAS AB er 14,3 procent.
 • Den svenske stat ejer 21,4 procent.
 • Den norske stat stats ejerandel er 14,3 procent.
 • De resterende 50 procent er ejet af private investorer.

»Med strategien Core SAS er det formålet at skabe et konkurrencedygtigt og lønsomt SAS. Selskabet er kommet langt i forhold til dette mål, men udviklingen har betydet, at selskabet ikke kan komme hele vejen uden tilførsel af kapital fra ejerne«, siger Claus Hjort Frederiksen.

Ansatte skal også hjælpe
Finansministeren understreger dog samtidig, at de ansatte også skal bidrage til at redde det tidligere så stolte luftfartsselskab.

»Som ansvarlig ejer har vi fundet det rigtigt at bakke op om selskabets bestræbelser. Men vi kan ikke gøre det alene. Derfor er det nødvendigt, at de ansatte bidrager til, at SAS kan få en omkostningsstruktur, der er konkurrencedygtig, og at selskabet sikrer sig en robust finansiel platform«, siger Claus Hjort Frederiksen.

SKRIVHar du droppet SAS?

Netop det danske kabinepersonale og de danske piloter har hidtil ikke kunnet blive enige med SAS om, hvordan de nødvendige besparelser skal føres ud i livet.

Det er de nu. Ifølge SAS har de ansatte nikket ja til at reducere omkostningerne med en halv milliard svenske kroner. I alt rummer Core SAS besparelser for 7,3 milliarder svenske kroner.

S: SAS skaber arbejdspladser
Socialdemokraterne bakker op om statens store udskrivning til det skandinaviske flyselskab.

»Dt gør vi, fordi der ikke er nogen tvivl om, at både SAS og hele luftfartsindustrien er i en alvorlig krise«, siger partiets finansordfører, Morten Bødskov.

Han har tillid til, at SAS' bestyrelse og de ansattes fagforeninger har godt greb om krisen, og derfor bør staten bakke op økonomisk. For SAS har stor betydning for Danmark.

LÆS OGSÅSAS står foran skæbnedag

»SAS betyder enormt meget for vores infrastruktur. SAS' tilstedeværelse i Københavns Lufthavn sikrer, at København har mange internationale forbindelser og er en stor europæisk lufthavn. Det er også grundlaget form, at større virksomheder ønsker at placere sig i og omkring hovedstaden«, siger Bødskov.

Desuden lægger Socialdemokraterne vægt på, at SAS sikrer tusindvis af danske arbejdspladser. Det betyder også, at de ansatte selv skal hjælpe til i selskabets overlevelseskamp.

»Der er ingen tvivl om, at det er et fælles ansvar at få SAS gennem krisen. Både for staterne, men også bestyrelsen og medabejdernee. Derfor er vi også tilfredse med, at fagforeningerne har ydet et væsentligt bidrag til denne her spareplan«, siger Morten Bødskov.

R: SAS skal være konkurrencedygtigt
Den radikale finansordfører Morten Østergaard støtter også hjælpen men understreger, at SAS skal lære at klare sig selv i den internationale konkurrence:

»SAS har afgørende betydning for det danske samfund. Erhvervslivet, turismen og danskerne har brug for et konkurrencedygtigt skandinavisk luftfartsselskab. Derfor tager vi til efterretning, at regeringen har fundet det nødvendigt at deltage i en redning af SAS. Det er beklageligt, at det blev nødvendigt, og SAS må fremover gøre sig konkurrencedygtigt med alle de andre selskaber, som ikke har regeringen i ejerkredsen«, siger Morten Østergaard

PolitikenPlus
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb