SVINDELSAG. Udenlandske forskere er i gang med at efterprøve Milena Penkowas videnskabelige artikler.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

SVINDELSAG. Udenlandske forskere er i gang med at efterprøve Milena Penkowas videnskabelige artikler.

Økonomi

Penkowas kummefryser er pludselig dukket op på universitet

En 400 liters fryser blev i starten af april låst op på Københavns Universitet.

Økonomi

En 400 liters kummefryser, der tilhører den svindelanklagede forsker Milena Penkowa, er pludselig dukket op på Københavns Universitet.

Fakultetsdirektøren havde ellers forsikret om, at hver en sten var blevet vendt, og at alt Penkowas materiale var blevet grundigt registreret og katalogiseret, så blandt andet et internationalt panel kan vurdere, om hun har svindlet med sine forskningsresultater.

Det skriver Universitetsavisen.

I forbindelse med renovering Det nye fund, der indeholder vævsprøver, er blevet gjort på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der har sendt nyheden i en mail ud til blandt andre Milena Penkowas advokat og sekretariatet for det internationale ekspertpanel, der er ved at gennemgå Penkowas forskning.

I mailen står der ifølge Universitetsavisen, at:

»Der i forbindelse med ombygning og renovering af Institut for Neurovidenskab og Farmakologi er fundet en aflåst fryser i lokale 16.1.39, hvor Milena Penkowas navn står på. Der er tale om en cirka 400 liters kummefryser, som fryser ned til minus 81 grader«, skriver fakultetet i e-mailen dateret 3. april i år.

»Efter at nøglerne til fryseren ligeledes blev fundet, blev fakultetets repræsentant ved undertegnede Inge-Lise Damberg bedt om at være til stede ved åbningen af fryseren. Fryseren blev låst op og åbnet i går 2. april i overværelse af professor Morten Møller, Inge-Lise Damberg og Steen Pedersen, hvor det kunne konstateres, at fryseren indeholdt forskellige prøver mv.«.

Penkowa kalder det skandaløst
Fejlen betyder, at hverken Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed eller det internationale panel hidtil har modtaget alt materiale.

De to instanser er netop ved at gennemgå hjerneforskerens videnskabelige publikationer og skal fastslå, om Milena Penkowa har manipuleret med sine forskningsresultater eller ej.

Til Universitetsavisen siger Milena Penkowa, at det er grotesk, at fakultetet først nu har fundet fryseren.

»Fryseren indeholder prøver af væv, der dokumenterer, at jeg har foretaget de forsøg, som jeg siger, jeg har, så den er af afgørende betydning for min sag. Eftersom ekspertpanelet er fuldstændig afhængig af materialet, det får udleveret af KU i sit arbejde, kan jeg kun kalde det skandaløst og katastrofalt, at den først dukker op nu«, siger Milena Penkowa.

Ifølge Milena Penkowa står der også et køleskab, som tilhører hende i samme rum. Fakultetsdirektør Arnold Boon kan dog over for Politiken.dk i dag ikke be- eller afkræfte, at det er fundet.

Penkowa nægtede

Arnold Boon oplyste i marts i år, at en ekstern virksomhed med erfaring på området havde registreret og katalogiseret alt meget grundigt.

Det skete, da Milena Penkowa beskyldte fakultetet for ikke at have styr på hendes arkiv.

LÆS MERE

Hvorvidt Milena Penkowas navn har fremgået af fryseren eller det lokale, hvor den har stået, er uklart.

»Det mest logiske er, at forskerne opbevarer deres materiale i deres laboratorium og kontor, men i dette tilfælde har Milena Penkowa også opbevaret et antal blodprøver i et helt andet lokale, som ikke tilhører hende, og i øvrigt i en fryser, som ikke var markeret med hendes navn,« siger Arnold Boon til Universitetsavisen og fortsætter.

»I sommer kontaktede vi Milena Penkowa og hendes advokat, men først efter to og en halv måned stod det klart, at de ikke ønskede at overvære registreringen og flytningen af hendes materialer. Hvis hun selv havde gjort opmærksom på, at hun havde prøver i en fryser, der stod i et lokale, som tilhørte et helt andet institut, var der blevet taget hånd om det«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce