Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Mælkebønder reddes af økologi

Høj pris på økologisk mælk får mange konventionelle landmænd til at omlægge til økologi.

Økonomi

Økologisk mælk er blevet det nye hvide guld, som alle vil have fat i. Mens mange konventionelle mælkeproducenter må lukke stalddøren for sidste gang på grund af en historisk lav mælkepris, er der stor efterspørgsel efter økologisk mælk i især Nordeuropa.

En økologisk mælkebonde i den største mejerikoncern, Arla, får i øjeblikket 3,40 kroner per kg mælk. Det er 1,22 kroner mere, end en konventionel landmand får.

Det er en historisk stor forskel. En økologisk landmand tjener i øjeblikket hele 56 procent mere end en konventionel landmand for den samme mængde mælk. Alt efter omkostninger og størrelse kan det årlig betyde mellem en halv og en hel million kroner ekstra i kassen for en landmand, der skifter til økologi.

»Både på europæisk og globalt plan er der en stor stigning i efterspørgslen efter økologisk mælk. Derfor har vi ikke længere et overskud af økologisk mælk i Danmark. Vi har derimod brug for mere økologisk mælk«, siger Tomas Pietrangeli, direktør for Arla Foods i Danmark.

Arla skruer voldsomt op

Efterspørgslen har fået Arla til at sætte et mål om at øge den økologiske produktion med 25 procent senest i 2017. Koncernen er ejet af over 12.700 mælkebønder fra syv lande, men de danske mælkeproducenter går forrest i omlægningen.

I dag er der 203 danske økologiske landmænd blandt de omkring 2.900 danske andelshavere i Arla. Men det tal stiger voldsomt i de kommende år. Som et resultat af kampagnen for økologisk mælk har 50 konventionelle danske mælkeproducenter i Arla allerede nu givet tilsagn om at lægge om til økologisk produktion.

Formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, er selv økologisk landmand og hilser Arlas initiativ velkommen:

»Arla ønsker at modtage mere økologisk mælk. Så man kan lægge om, og man kan også finde et mejeri, der vil aftage ens mælk. Det er positivt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  Fem historier fra udlandet

  Et selvmordsangreb har rystet Kabul, hvor mindst 24 personer meldes dræbt.

  I Sverige er det store samtale-emne en it-skandale, som potentielt kan vælte den svenske regering.

  I USA står amerikanerne op til dagen, hvor Trumps svigersøn skal afhøres om sine relationer til Rusland.

  I Mellemøsten øges spændingerne mellem Israel og den arabiske verden, efter to er blevet dræbt på Israels ambassade i nabolandet Jordan.

  I Tyrkiet indledes i dag en sag mod 17 journalister. De risikerer op til 43 års fængsel.

Annonce