Annonce
Annonce
Økonomi

Guide: Så effektiv er din mægler

Når man skal sælge boligen, er det svært at finde ud af, hvilken ejendomsmægler der gør det bedst. Se forskellene her.

Læs mere
  1. »Prisen skulle være sat ned fra start«

    Jan Egeriis og hans eks- kæreste har forgæves forsøgt at sælge deres hus. På et halvt år har der kun været én ude at se på huset. Nu er han parat til at skifte mægler. Se flere detaljer

  2. Lejligheden blev solgt hurtigt – og til prisen

Sådan sælges boligen

Sæt en realistisk pris fra start. Undersøg, hvad priserne på tilsvarende boliger i dit område er, og sæt prisen derefter – måske lidt under. Hvis en ejendomsmægler sætter en højere pris, kan det være tegn på manglende kendskab til området eller prisniveauet.

Få tilbud fra flere mæglere. På den måde kan du sammenligne, hvor gode de er til sætte en realistisk pris, og hvor meget de går op i at få gjort salgstilbuddet helstøbt. Det giver også bedre muligheder for at forhandle om det beløb, ejendomsmægleren skal have.

Undersøg, om der er flere muligheder for at annoncere med boligen end dem, mægleren bruger. Nogle mæglere bruger fortsat ikke alle nettets muligheder.

Sørg for, at alle papirer er i orden. Få eventuelt lavet beviser på, at elektricitet, vvs og andre installationer er i orden. Vær 100 procent ærlig om mulige udgifter på boligen i fremtiden – det gør både køber og købers bank mere tryg.

Sørg for, at boligen er ren og pæn, når den skal vises frem. Smid alt overflødigt ud, så der bliver bedre plads. Tænk på, hvordan du helst selv ville opleve en bolig, du skulle se på.

Bliv boende i boligen, så længe du kan. En bolig er erfaringsmæssigt lettere at sælge, hvis køberne kan se, hvordan man kan bo i den.

Find ejendomsmægleren her

Læs om det hurtige salg: Lejligheden blev solgt hurtigt – og til prisen

Læs om salget, der varede alt for længe: »Prisen skulle være sat ned fra start«

Hvis du skal købe en flyrejse til omtrent 2.000 kroner, kan du sammenligne alt fra rejsetider til benplads og antallet af mellemlandinger.

Men skal du betale en ejendomsmægler 100.000 kroner for at sælge en bolig til 3 millioner kroner, har du ingen muligheder for at sammenligne noget som helst.

Ejendomsmæglerne skjuler så vidt muligt, hvor lang tid de er om at sælge et hus, og hvor meget det bliver sat ned i pris undervejs. Det betyder, at det reelt er umuligt at vælge en ejendomsmægler ud fra andet end mavefornemmelse.

Nu har du imidlertid mulighed for at se de tal, som mæglerne ikke giver fra sig, hvis en boligsælger spørger.

Salgstid og priser svinger
En analyse, som den uafhængige boligportal Boliga har foretaget for Politiken, viser, hvor lang tid landets seks største kæder i gennemsnit er om at sælge – de såkaldte liggetider – og ifølge disse tal er forskellene store, især for de to sidstnævnte boligtyper.

RealMæglerne sælger i snit en ejerlejlighed to en halv måned hurtigere end den langsomste kæde, EDC. Og når det kommer til andelsboliger, er EDC næsten fire måneder efter Estate Mæglerne.

Ved salg af villaer og rækkehuse er forskellen mindre – EDC er små tre uger langsommere end RealMæglerne. Forskellen mellem mæglerne gælder imidlertid ikke kun deres hastighed, men også, hvor meget de sætter prisen ned.

Læs om det hurtige salg i Lejligheden blev solgt hurtigt – og til prisen og det langsomme:»Prisen skulle være sat ned fra start« .

Realmæglerne klarer sig bedst
Selv om Danboligs gennemsnitlige liggetid for villaer og rækkehuse kun er seks dage længere end RealMæglernes, så er der stor forskel på, hvor meget de to mæglerkæder typisk sætter husets pris ned, før det bliver solgt.

Mens RealMæglerne i snit sætter deres priser mindst ned med knap 98.000 kroner, så er Danboligs huse sat ned med godt 165.000 kroner – feltets største prisnedsættelse.

»RealMæglerne ligger godt i de fleste kategorier. Hvis man skal kåre den bedste kæde netop nu, må det blive den«, siger Ricco Zuschlag, direktør i Boliga.

RealMæglerne sælger ejerlejligheder samt villaer og rækkehuse hurtigst, og sætter priserne mindst ned på andelsboliger samt villaer og rækkehuse. Dermed vinder den kæde i flest kategorier.

»Hvis man omvendt skal finde en kæde, som klarer sig mindst godt, ser EDC ud til at være det mest oplagte bud ud fra disse tal – primært, fordi de har de længste liggetider«, siger Ricco Zuschlag.

Lange liggetider hos EDC
EDC har længst liggetider på alle tre boligtyper og er samtidig den kæde, der har sat priserne på andelsboliger mest ned.

Tallene for liggetider skal læses med det forbehold, at en kort liggetid i enkelte tilfælde ikke betyder, at huset er solgt. Ejeren kan have skiftet mægler hurtigt – eller have opgivet at sælge, så huset er taget af markedet.

Se boliga.dk's oversigt her

Opdatering
EDC blev i forbindelse med denne artikels tilblivelse forelagt Boligas tal, og EDC indvilligede på dette tidspunkt i at kommentere på tallene som et udtryk for reelle forskelle i salgstider med visse forbehold for unøjagtigheder.

Efter artiklens publicering har EDC imidlertid ændret syn på Boligas analyse og mener nu, at tallene ikke kan bruges til at se, hvor hurtigt ejendomsmægler sælger boliger.

»Den længste liggetid visere snarere, hvilken kæde kunderne bliver længst hos, og det er os, mens kæden med de korteste liggetider er den, som kunderne oftest ikke forlænger med«, siger kommunikationschef Jan Nordmann fra EDC.

EDC afviser dog fortsat at offentliggøre deres egne tal for, hvor hurtigt de sælger. Kæden vil have en regel for, at alle mæglere skal oplyse deres ens, før den vil lægge tallene frem, oplyser Jan Nordmann.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce