Annonce
Annonce
Økonomi

En million danskeres teleselskab bruger skattely

3's ejer i Hongkong har skatteaftale i Luxembourg. På fem år er knap 1,5 milliarder kroner ikke blevet beskattet.

Luxembourg-lækagen

6. november 2014 offentliggjorde Politiken og 30 andre medier i organisationen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) for første gang hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg.

Der var tale om 548 aftaledokumenter, lækket fra revisionsfirmaet PwC.

Lækagen viste, hvordan Luxembourgs myndigheder lader multinationale selskaber slippe billigt i skat af fortjenester skabt i andre lande, som dermed mister store skatteindtægter.

10. december 2014 fulgte den anden lækage med yderligere 54 fortrolige skatteaftaler fra Luxembourg i perioden 2003-2011. Denne gang stod alle de fire store globale revisionsselskaber bag aftalerne.

Selskaber involveret i skattespekulationen inkluderer Pepsi, Ikea, Disney og Skype.

Faktaportræt: Turen går til EU's skatteparadis

Teleselskabet 3, som har mere end en million danskere som kunder, har på fem år tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder, men har aldrig betalt skat i Danmark. Der er underskud fra tidligere år at trække fra, og desuden er der en gæld til ejeren i Luxembourg, som giver skattefradrag.

Ejeren af det danske selskab, Hongkong-selskabet Hutchison Whampoa, som domineres af Hongkongs rigeste mand, Li Ka-shing, bruger Luxembourg som skattely for at få fortjenesten på sin mange mobilselskaber ud af Europa så skattefrit som muligt.

LÆS OGSÅTDC bad Luxembourg om hjælp til at slippe for skat i Danmark

Hemmelig aftale

Selskaber i Luxembourg, der fungerer som bank for mobilselskaberne i blandt andet Danmark, har siden 2007 haft en hemmelig skatteaftale med myndighederne i Luxembourg.

Aftalen sikrer, at milliardindtægter fra mobilforretningerne i blandt andet Østrig, Italien, Irland, Sverige og Danmark kan strømme ud af EU mod at betale skat af blot 1/64 procent – 0,0156 procent – af renteindindtægterne, før de lander hos ejerne i Hongkong.

Det selskab i Luxembourg, som ejer 3 i Danmark, havde i 2013 en fortjeneste på 2,1 milliarder kroner, men slap i kraft af sin særaftale med at betale 5,2 procent i skat.

LÆS OGSÅHemmelige skatteaftaler afslører: Luxembourg snyder resten af EU

Skatteaftalen er en af 548 hemmelige skatteaftaler fra Luxembourg, som Politiken og 30 andre internationale medier er kommet i besiddelse af efter et læk hos revisionsfirmaet PwC i Luxembourg.

Kommissær indkalder skatteaftaler

Skatteaftalen med det danske mobilselskabs ejer er et eksempel på den trafik, som har fået EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til at indkalde skatteaftaler fra samtlige 28 EU-lande til nærmere undersøgelse.

Afsløringerne betød også, at Vestager i et indlæg i Politiken lørdag sammen med økonomikommissær Pierre Moscovici bebudede et forslag i dette forår, som vil kræve, at EU-landene udveksler oplysninger om de skatteaftaler, som de laver med multinationale virksomheder.

»Især i økonomisk svære tider er det endnu vigtigere, at store virksomheder betaler deres del af skatten«, skrev de to kommissærer.

LÆS OGSÅBestyrelsesformanden: Skat var ejernes ansvar, ikke mit

Det danske selskab bag 3, Hi3G Denmark, har ikke ønsket at svare på Politikens spørgsmål, men sendte dem videre til Hutchison Whampoa i Hongkong, som siden torsdag ikke har reageret på Politikens henvendelser.

Såvel skattemyndighederne i Luxembourg som revisionsfirmaet PwC, som forhandlede aftalen på vegne af 3’s ejere, afviser at kommentere de enkelte skatteaftaler.

PwC blandt andet med henvisning til, at aftalerne er kommet i Politikens besiddelse på ulovlig vis.

-----------------------------

Rettelse: I en tidligere version manglede en forklaring på baggrunden for 3's manglende skattebetaling herhjemme.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce