Annonce
Annonce
Annonce
Økonomi

Danske tænder bliver ordnet af polske tandlæger

Stor stigning i tandlægebehandling i udlandet - flest i Sverige, Tyskland og Polen.

Gem til liste

Stadig flere danskere hører beskeden »öppna munnen« eller »öffnen Sie den Mund« eller sågar »otwórz usta«, når de tager til tandlægen.

Der er sket en voldsom stigning i omfanget af tandlægebehandlinger i udlandet i blandt andet Sverige, Tyskland og Polen.

Det viser helt nye tal, som Kristeligt Dagblad har indhentet fra de danske regioner. Udviklingen mærker man blandt andet på tandlægeklinikken Tand- & Munhälsan i Malmø i Sverige:

»Vi har en stor tilstrømning af danskere, og det har vi haft i lang tid«, siger klinikchef Christel Lundgren.

»Og det er gode kunder«, tilføjer hun.

Steget med knap en million
For når danskerne tager turen over Øresund, er det oftest, fordi de skal have lavet omfattende tandarbejde.

Der findes ikke nyere opgørelser over danskernes tandlæge-besøg i udlandet, men at det er stigende, kan blandt andet aflæses af omfanget af de tilskud til behandling i udlandet, som den offentlige sygesikring udbetaler.

Det er steget med knap en million kroner fra 2009 til 2010, så det sidste år landede på godt 7,7 millioner kroner - en stigning på 14 procent. For 10 år siden udbetalte de daværende amter tilsammen kun omkring en million kroner i tilskud.

LÆS OGSÅDet betaler sig at prutte om tandlægens priser

Og det er kun toppen af tandplejen. For de allerdyreste behandlinger får man slet ikke tilskud til, og det er typisk dem, danskerne rejser for, fortæller Asger Mønster Frydkjær indehaver af AvMinTand.dk.

Virksomheden har siden 2001 specialiseret sig i at henvise danske patienter til tandlæger i både Danmark og udlandet, hvor firmaet garanterer for kvaliteten af behandlingen.

»Det er helt, helt sikkert stigende. Og den økonomiske krise har forstærket effekten. I starten tog man primært til Sverige og Tyskland, mens man var mere forbeholden over for Polen og Ungarn - men det hører vi stort set ikke længere«, siger Asger Mønster Frydkjær.

Et vink med en vognstang
Danskerne er generelt utroligt loyale over for deres tandlæge. De undersøger stort set aldrig, om de kan få varen billigere et andet sted, fortæller Forbrugerstyrelsen.

»Det skyldes blandt andet, at det er et område, hvor man som forbruger har meget, meget svært ved at vurdere varen. Det er en ydelse, som du - modsat en brødrister - ikke kan vende og dreje, men derimod en kompleks størrelse, som de færreste har forstand på«, siger Sine Jensen, sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Hun mener, at stigningen i tandlægerejser er »et vink med en vognstang« til danske tandlæger:

»Tandlægerne bør tage til efterretning, at måske er der noget med sammenhængen mellem pris og kvalitet, som gør, at forbrugerne er parat til at tage et andet sted hen«.

LÆS OGSÅ
Dansk advarsel om tandbedøvelse stoppet i EU

Formand for Tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg siger, at der altid vil være noget at spare i udlandet - fordi det generelle prisniveau i Danmark er højt:

»Men vi kan mærke, at forbrugerne er blevet mere kritiske. Selvfølgelig er de fokuserede på pris - det er jeg også, når jeg handler varer. Og prisen er noget, man taler om på en tandklinik i modsætning til for 10 år siden«.

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi og direktør i Dansk Sundhedsinstitut, spår en vækst i sundhedsturisme:

»Tandlægerejserne afspejler en tendens, vi også ser på andre områder inden for sundhed - for eksempel øjenoperationer. Brugerbetaling får folk til at opføre sig som forbrugere. Men der er jo et negativt biprodukt af for-brugerisme, nemlig at det er de stærke forbrugere, der får fordele«, siger han.

PolitikenPlus
 • Postkasse Ny model postkasse, som er fremstillet i galvaniseret lakeret stål, og som kommer i et væld af smukke farver. Postkassen er monteret med 6 skift Rukolås.

  Pluspris 1.231 kr. Alm. pris 1.449 kr. Køb
 • Havebog Foråret 2014 udkommer ?Design din have med højbede?, af Nina Ewald. Det er den første bog på det danske marked om dette emne. ?Jeg er vild med højbede, og min egen have rummer adskillige af slagsen?.

  Pluspris 245 kr. Alm. pris 289 kr. Køb
 • Tillidskassen Kassen består af blandede spanske og sydafrikanske kvalitetsvine med både luksusvine, en række gode vine i mellemprisklassen samt dagligvine. Der er min. 9 rødevine og max. to ens vine i kassen.

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.480 kr. Køb
 • Forårsjakke til ham Halifax er en jakke med karakter, tydeligt inspireret af moden i de Skandinaviske hovedstæder med de populære lodrette kviltede syninger,

  Pluspris 679 kr. Alm. pris 799 kr. Køb
 • Tørklæde Romantisk og eventyrligt tørklæde med forårets smukke lyse og sarte farver.

  Pluspris 369 kr. Alm. pris 449 kr. Køb