Annonce
Annonce
Økonomi

Sådan får du styr på din årsopgørelse

Får du penge tilbage fra skattefar, eller hvad? Vi guider til årsopgørelsen her.

Årsopgørelsen

  • årsopgørelsen står de tal, Skat kender. Din opgave er at tjekke, om tallene svarer til de opgørelser, du har fået af din arbejdsgiver, bank mv. Hvis tallene er rigtige, skal du ikke gøre noget – så er denne årsopgørelse dit endelige regnskab. Hvis der er tal, der er forkerte, eller der mangler nogle tal, så skal du ændre din årsopgørelse.
  • Det er let at rette. Du kan bruge TastSelv via telefon eller internet. Bare husk at rette årsopgørelsen inden den 2. maj 2010.
  • Hvis du har rettelser til årsopgørelsen, får du automatisk en ny årsopgørelse i din skattemappe. Denne årsopgørelse er så dit endelige regnskab. Her kan du se, om du har betalt for meget eller for lidt i skat. Hvis du skal have skat tilbage, er beløbet overført til din NemKonto. Har du betalt for lidt i skat, skal du betale restskat.

Kilde: Skat

Årsopgørelsen venter lige om hjørnet.

Men hvad er det egentlig for en størrelse - og hvordan er det nu, man skal gøre, hvis man skal betale penge tilbage i skat?.

Tjek har allieret sig med kontorchef i Skat Henrik Kähler, der her give råd og vejledning. Blandt andet om, hvad forskellen er på forskudsopgørelsen og årsopgørelsen. Og hvordan du kan bruge de to størrelser.

Årsopgørelsen er dit regnskab
»Forskudsopgørelsen er budgettet, som viser, hvor meget skat du skal betale i løbet af året. Når året er slut, kommer årsopgørelsen, som kan ses som regnskabet, hvor du kan se, hvor meget skat, du har betalt, og hvor meget, du skulle have betalt. Man kan altså bruge årsopgørelsen til at se, om man skal betale en restskat, eller om man får penge tilbage«, siger han.

LÆS ARTIKELNu får du ikke skatten med posten

Hvis man skal have penge tilbage, behøver man ikke foretage sig andet end at tjekke, at alle tallene er rigtige. Så bliver de udbetalt på en NemKonto, som langt de fleste allerede har.

Har man ikke en NemKonto, kan man få sit pengeinstitut til at udpege en af de kontoer, man har i forvejen til at være NemKontoen. Man kan også oprette en via digital signatur på nemkonto.dk .

Du kan betale med dankortet
Skal man derimod betale penge tilbage, kan man gøre det med dankort direkte på Skats hjemmeside.

»Jo tidligere du betaler, jo billigere slipper du i rente«, forklarer kontorchefen.

LÆS ARTIKELSkat: Slut med gratis kredit

Renten begyndte at tikke 1. januar, og det fortsætter den med, indtil 1. juni. Betaler man senere end 1. juli, kommer der et ekstra procenttillæg oveni, så renten bliver på 6,6 procent - uanset hvor sent man betaler.

»Derfor er det godt, at man betaler med det samme«, lyder rådet fra Skats egen mand.

Jo lavere beløb - jo lavere rente
Henrik Kähler forklarer, at det er forskelligt, hvor høj renten er. Jo lavere beløb, jo lavere rente. Ved 1.000 kroner vil den eksempelvis være ca. 12 kroner, hvis man betaler 1. april, og 25 kroner hvis man venter til slutningen af juni.

LÆS ARTIKELSkat straffer hundredtusinder af danskere til nytår

»Et vigtigt budskab er dog, at forskudsopgørelsen er næsten endnu vigtigere end årsopgørelsen. For får man lavet registreringer på sin forskudsopgørelse året igennem, får man ikke en restskat, eller den bliver meget lille«, siger han.

Vigtigt at registrere boligkøb og lønforhøjelse
Ifølge Henrik Kähler er eksempelvis vigtigt at få registreret, hvis man køber bolig. Så får man nemlig større renteudgifter, som man kan trække fra i skat.

Man skal også registrere, hvis man får en stor lønforhøjelse, eller hvis man er et ungt menneske, der har fået et fritidsjob.

LÆS ARTIKELSløsede flekslånere risikerer skattesmæk

»Så skal vedkommende anskaffe sig en digital signatur eller TastSelv kode og gå ind på TastSelv og registrere hvor meget han regner med at tjene. Kan han ikke finde ud af det, skal han ringe til Skat. Der sidder altid en medarbejder klar, der kan hjælpe«, siger skatteeksperten.

Skat på indkomst

Skattereformen betyder bl.a. lavere skat på indkomst. De væsentligste ændringer handler om følgende:

  • Mellemskatten på 6 procent afskaffes, grænsen for topskat sættes op til 3.89.900 kroner (efter AM-bidrag er fratrukket), og satsen for bundskat sættes ned til 3,76 procent.
  • Bundfradrag på 40.000 kroner indføres for positiv nettokapitalindkomst i topskattegrundlaget. Du skal med andre ord kun betale topskat af den del af dine renteindtægter mv., der overstiger 40.000 kroner.
  • Beskæftigelsesfradraget forhøjes gradvist - fra 2012 til 2019. Alle, der har et arbejde får et såkaldt beskæftigelsesfradrag: Et fradrag på 4,25 procent (2009 og 2010) i den AM-bidragspligtige indkomst. Fradraget bliver beregnet automatisk.
  • Der gives en 'grøn check' til alle borgere med en indkomst under et vist niveau. Beløbet er som udgangspunkt på 1.300 kroner til personer, der er fyldt 18 år og 300 kroner til hvert af deres børn, dog maksimalt to børn. Formålet med den grønne check er at kompensere for de afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og varer med sundhedsrisiko, som direkte påhviler husholdningerne.

Kilde: Skat

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce