Kvinder søger mænd, der ikke løber fra regningen

Når mænd har rod i økonomien, drejer kvinderne om på hælen, viser ny undersøgelse.

Privatøkonomi

Trods mange års fokus på økonomisk ligestilling har kvinder stadigvæk en traditionel forventning om, at manden skal forsørge dem.

Det viser en undersøgelse om sammenhængen mellem økonomi og kærlighed, som TNS Gallup har lavet for Nordea.Svarene fra 1.017 danskere viser, at kvinder i langt højere grad end mænd bliver frastødt i datingfasen, hvis den anden er nærig eller økonomisk uansvarlig. I den indledende kærlighedsfase svarer otte ud af ti kvinder, at de vil afslutte forholdet med manden, hvis han ikke vil betale sin del af en regning eller skjuler gældsposter for dem. Blot fem af ti mænd svarer det samme.

SKRIV »De traditionelle kønsrollemønstre skinner igennem. Det her viser meget tydeligt, at når kvinder dater, er de ude efter en god forsørger, der kan tage vare på dem og deres kommende børn«, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea. Den samme spørgeundersøgelse er lavet i Sverige, Norge og Finland, og resultaterne er entydige: Markant flere kvinder end mænd lægger vægt på økonomisk ansvarlighed, når de vælger partner. Forskere er ikke overraskede Forskerne er ikke overraskede over resultatet. Ekspert i pardannelse og skilsmisse, Mai Heide Ottosen fra Det Nationale Forskningscenter, siger: »Mænds forsørgerpotentiale har en stor betydning for familiedannelse. Kvinderne ved, at det ofte er dem, der står med ansvaret for børnene, og så er det vigtigt, at de finder nogle ordentlige fædre«.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at det oftest er ufaglærte mænd, der ender med ikke at få børn.

Blandt 49-årige mænd, der kun har afsluttet grundskolen, var 28,4 procent barnløse i 2011, mens tallet blot var omkring 16 procent blandt dem med videregående uddannelser. Den samme relation mellem barnløshed og uddannelsesniveau ses ikke blandt kvinder.

Med Mai Heide Ottosens ord:

»Partnerens socioøkonomiske position betyder mere for kvinder end for mænd. Jo højere uddannelse og indtjening manden har, des mere attraktiv er han«.

Også andre undersøgelser viser, at kvinder gifter sig opad; med mænd, der tjener mere end dem selv.

Forventning til mændene afspejler realiteterne

Mai Heide Ottosen og nationaløkonom Nina Smith, der forsker i køn og arbejdsmarked, er enige om, at kvinders økonomiske forventninger til mænd er en reminiscens af de traditionelle kønsroller. Men samtidig er de en afspejling af realiteterne.

»Det bider sig i halen. Selv om vi har et billede af, at der er ligestilling i skandinaviske lande, så lever vi i meget traditionelle kønsrollemønstre i dagligdagen. Det ender med at være far, der tager på arbejde, mens mor bliver hjemme på forældreorlov. Mange kvinder insisterer på den fulde orlov, for det vil de som mødre. Hovedparten af os tænker rigtig kønsstereotypt«, siger Nina Smith fra Aarhus Universitet.

Ville det være godt for ligestillingen, hvis vi havde de samme økonomiske forventninger til hinanden?

»Ja. Men vi har nogle systemmæssige barrierer i Danmark. Vi har lavet en meget familievenlig velfærdsstat, men det er en, der hjælper moderen med at have et familieliv. Ordninger som barselsorloven leder til meget traditionelle kønsrollemønstre, fordi der ikke er indrettet reserveret barsel til faderen og økonomiske incitamenter til at dele den«, siger den tidligere økonomiske vismand.

LINK Se hele Nordeas undersøgelse her (eksternt link)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce