Skamfuldt. Ida Begtrup er nødt til at tage SU-lån for at betale regningerne, mens hun studerer, men dybest set er det skamfuldt at opbygge gæld, mener hun.
Foto: MADS NISSEN

Skamfuldt. Ida Begtrup er nødt til at tage SU-lån for at betale regningerne, mens hun studerer, men dybest set er det skamfuldt at opbygge gæld, mener hun.

Privatøkonomi

Ida har studielån: »Selv om det er billigt, er det bare ikke fedt at gældsætte sig«.

Lånet får enderne til at nå sammen for den 22-årige sociologistuderende. Men hun frygter at stå som nyuddannet arbejdsløs med stor gæld.

Privatøkonomi

»Jeg har ikke råd til både husleje og noget at spise, hvis jeg ikke tog studielån«, konstaterer Ida Begtrup, der læser sociologi på femte semester på Københavns Universitet.

Det lejede værelse, hun bor på, sluger de første 3.500 kroner om måneden af SU'en, som er på knap 6.000 kroner før skat. Og så er den 22-årige studerende endda lige flyttet fra noget, der var dyrere.

»Jeg arbejder i perioder, men det tager mange timer fra studiet. Så når jeg prioriterer at bruge energien på eksamener, er det nødvendigt med lån«, siger hun og tilføjer:

»Det giver mig et overskud, så jeg også kan spare en lillebitte smule op til uforudsete udgifter«.

Vil helst være fri

Det såkaldte SU-lån er på cirka 3.000 kroner månedligt og har i øjeblikket en lav rente på 4 procent under studiet og kun 1 procent i tilbagebetalingsperioden.

Men det er tydeligt, at Ida Begtrup helst ville være fri for at benytte sig af det.

Kunne hun vælge, ville hun hellere have lånebeløbet i form af højere SU-stipendium og i stedet 'betale tilbage' via skatterne, når hun en dag har arbejde og lønindkomst.

»Selv om det er et billigt lån, så er det ikke fedt at tage det. Det er bare ubehageligt at gældsætte sig. Det er jo ikke sikkert, jeg får et job med det samme, når jeg er færdig, og så vil det være et psykisk pres at stå med den gæld og tænke på, at det var de penge, jeg brugte under studiet«, siger hun.

»Det er noget andet end at tage et lån for at købe en lejlighed«.

Skamfuldt at låne

Hendes egen far og en del andre i hans generation har været mange år om at betale deres studiegæld tilbage, påpeger Ida Begtrup.

»Og det har da været afgørende for, hvilke muligheder de har haft i livet«.

Selv har hun ikke fuldt overblik over, hvor stor hendes gæld vil ende med at være, og hun har heller ikke lyst til at tænke over det.

Egentlig synes hun, det er skamfuldt at låne penge til at holde sin økonomi kørende under uddannelsen.

På spørgsmålet om, hvorvidt hendes studiekammerater tager studielån, svarer hun, at det ikke er noget, de taler om, men at det er hendes indtryk, at folk gerne vil undgå at låne.

Vi skal tage os sammen

Men der er vel ingen grund til at skamme sig over at tage et lån, som er beregnet til netop studerende?

»Jeg tror, det har noget at gøre med den måde, nogle politikere taler om unge på«, siger hun.

»Vi skal leve billigere, tage os sammen, have et godt studiejob og få gode karakterer - og vores SU er åh så høj. Men de meget få, der faktisk lever af SU'en alene, har ikke et særligt værdigt liv«, mener Ida Begtrup.

I regeringens 2025-plan lægges der op til, at et rentefrit SU-lån i fremtiden skal udgøre en større del af studerendes økonomi, mens selve stipendiet - SU'en - skæres ned.

Ida Begtrup håber at blive færdig, inden ændringen eventuelt bliver gennemført og har medfølelse med kommende studerende.

»Jeg synes ikke, folk skal være tvunget til at forgælde sig for at få en uddannelse. Og det kommer til at betyde forringede levevilkår«.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce