En dag vil græsklipper-robotten selv køre fra have til have og hjælpe en hel villavej med at ligne en engelsk park.
Foto: Casper Dalhoff

En dag vil græsklipper-robotten selv køre fra have til have og hjælpe en hel villavej med at ligne en engelsk park.

Privatøkonomi

Jan Damsgaard: Fri os fra ejerskabets byrde

Udviklingen af systemer, der kan afkoble forbindelsen mellem ejerskab og adgang, er i fuld gang.

Privatøkonomi
FOR ABONNENTER

Engang var musik et statussymbol og en luksus. Man måtte nemlig købe den musik, som man gerne ville lytte til på en lp eller en cd, der var ganske dyr – en enkelt lp eller cd kostede det samme som to måneders Spotify-abonnement. Og lp’en og cd’en gav kun adgang til at lytte til de udvalgte numre, som var ridset ned i vinylen eller brændt på plastikken. Tidligere forudsatte ubegrænset adgang altså også ejerskab. Men der bliver meget mindre ejerskab i en digitaliseret verden.

Ordet diskotek betyder ’et sted, man kommer for at lytte til grammofonmusik’. Radioen brugte førhen en del af tiden på at spille sjældne musiknumre, som blev ønsket af lytterne. I dag er det jo helt anderledes. Digitalisering har demokratiseret adgangen til musik. Vi har alle adgang til det meste musik, og vi valfarter ikke længere til steder, hvor der er store samlinger af grammofonmusik. Denne udvikling sker også med andre ting, som kan digitaliseres og frigøres fra deres fysiske distributionsmedium, for eksempel film. Men også billetter, breve og penge slipper snart helt deres fysiske form og fremtræder udelukkende i en digital form.

Men for det meste må vi stadig i dag eje de ting, som vi behøver ubegrænset adgang til. De fleste med have har sikkert en plæneklipper, som de ejer. I hele vinterhalvåret står plæneklipperen parkeret, og i sommerhalvåret bruges den blot en halv times tid om ugen. Det er ikke en særlig god udnyttelse af en plæneklipper, der jo så blot står ubrugt hen i 99,9 procent af tiden, blot for at vi kan have adgang til den, når vi har behov for det. Det er jo en relativt stor udgift i forhold til udnyttelsesgraden. Samtidig kæmper plæneklipperproducenterne for at kunne fabrikere den så billigt som muligt, så den enkelte husholdning har råd til at købe den.

Men de fleste med have ønsker ikke at eje en plæneklipper. De ønsker at få slået græsset.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce