Når aktiesparekontoen går i luften i 2019, må du højst investere 50.000 kroner på den.
Grafik: Claus Nørregaard

Når aktiesparekontoen går i luften i 2019, må du højst investere 50.000 kroner på den.

Privatøkonomi

Overblik: Hvad er en aktiesparekonto?

Privatøkonomi
FOR ABONNENTER

Du må højstinvestere 50.0000 kroner på aktiesparekontoen, når den går i luften i 2019. Det er en god idé at sætte en vis portion penge ind på kontoen, da aktier både kan stige og falde i værdi, og du derfor bør købe aktier i flere forskellige virksomheder for at sprede din risiko. På den måde mister du ikke alt, hvis én akties værdi pludselig falder. At købe og sælge en aktie koster penge, så det er for dyrt at investere, hvis du kun har 5.000 kroner i indskud.

Aktier giver historisk set et afkast på omkring 6 procent om året. Det er langt mere end afkastet ved at have dine penge stående på en konto i banken. Den samme rente er gældende, når du køber aktier med penge fra aktiesparekontoen. Det betyder, at hvis du sætter 50.000 kroner ind på din aktiesparekonto og enten selv investerer dem i en række aktier eller beder banken eller et investeringsselskab om at gøre det for dig, vil du have 53.000 kroner på aktiesparekontoen, når der er gået et år.

Fordi aktier stiger og falder i værdi, kan du dog ikke uden videre forvente at have fået 6 procent i afkast efter et år. Har du fordelt dine 50.000 kroner på forskellige aktier, vil udsvingene være mindre, men det samlede aktiemarked har stadig gode og dårlige år. Derfor bør du have en horisont på mindst 5 år, hvor du ikke skal bruge pengene. Det er et krav, at du fra aktiesparekontoen altid investerer i børsnoterede aktier fra en virksomhed, hvor du selv ejer maksimum 10 procent af aktierne.

Afkastet beskattes med 17 procent hvert år. Det vil sige, at hvis du har sat 50.000 kroner ind 1. januar, og der står 53.000 kroner på din konto, når året er omme, tager staten 17 procent af de 3.000 kr., svarende til 510 kr. Er aktiernes værdi faldet, kan du trække tabet fra beskatningen, når du igen får afkast. Hvis dine aktier har givet 10 procent i afkast et år, beskattes du af de 10 procent 31. december det år, uanset om aktierne falder i værdi igen i februar, og du derfor kan trække et mindre afkast ud.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce