Annonce
Annonce
Økonomi

Jyske Banks topchef: »Vi kan ikke se, at vi har gjort noget forkert«

Jyske Banks Anders Dam: »Vi vil se alle 11 timers skjulte optagelser, før vi tager stilling til, om vi har noget at rette op på efter dokumentarprogram om skattely«.

Gem til liste

Et advokatfirma i Hellerup, Rønne & Lundgren, skilte sig af med en partner, efter at han havde optrådt med skatterådgivning for skjult kamera i DR’s dokumentarserie ’I skattely’.

I går kom det frem, at revisionsfirmaet Ernst & Young ikke længere beskæftiger to revisorer, der optræder i seriens sidste program, som sendes på mandag.

Men seniorformuerådgiver Henrik Löwe i Jyske Bank i Schweiz, som har skabt mest blæst af alle, er foreløbig beskyttet af en veritabel vognborg, kørt frem fra bankens hovedkvarter i Silkeborg, hvorfra der affyres bredsider mod DR.

På grund af en eller anden tv-udsendelse, der laver en fiktiv verden, hvor 11 timer er klippet ned til 10 minutter, vil vi ikke bare give indrømmelser, med mindre der er noget at give indrømmelser på

Anders Dam, ordførende direktør, Jyske Bank

Og der er ikke grund til andet, understreger Jyske Banks ordførende direktør, Anders Dam.

»Hvis han ikke har gjort noget alvorligt galt, kunne vi da ikke drømme om at gøre andet. På grund af en eller anden tv-udsendelse, der laver en fiktiv verden, hvor 11 timer er klippet ned til 10 minutter, vil vi ikke bare give indrømmelser, med mindre der er noget at give indrømmelser på. Og det mener vi for nærværende ikke, at der er.«

Journalist opsøgte Jyske Bank i Schweiz med skjult kamera
Jyske Bank i Zürich blev opsøgt af en DR-journalist, der var forklædt som it-udvikler med snarlige millionindtægter grundet salg af en app til smartphones, og med et kamera skjult under forklædningen.

Under fire møder og en middag med bankens rådgiver snurrede det skjulte kamera i sammenlagt 11 timer, mens Jyske Bank nåede frem til et forslag, som går ud på, at ’kunden’ skal flytte til England, stifte et selskab i Gibraltar og anbringe sine penge på en konto hos Jyske Bank i Schweiz.

På de cirka 10 minutter af optagelserne, som blev brugt i programmet, forklarer Jyske Banks rådgiver blandt andet, at ’kunden’ helt kan slippe for at betale skat af de millionindtægter, der er på vej. Han får det råd, at han skal flytte ud af Danmark hurtigt, men til gengæld vente med at modtage millionindtægterne fra salget af appen for ikke at vække mistanke hos skattemyndighederne. Og han får at vide, at hans formue vil være skjult for de danske myndigheder, når den står hos Jyske Bank i Schweiz.

»Vi udleverer ingen navne her«, som rådgiveren siger.

Klippene har fået eksperter til at sige, at Jyske Bank rådgiver til skatteløsninger på kant med loven.

LÆS OGSÅ Jyske Bank beskyldes for hjælp til skatteflugt

Men banken har slet ikke rådgivet kunden om skat, siger Anders Dam.

Det er ikke skatterådgivning. Rådgivningen skal tage højde for skatteregler, det er ikke skatterådgivning i vores terminolog

Anders Dam

»Det er ikke skatterådgivning. Rådgivningen skal tage højde for skatteregler, det er ikke skatterådgivning i vores terminologi. Det er ideer og væsentlige forhold, som kunden skal være opmærksom på, når han efterfølgende tager kontakt til de professionelle skatterådgivere. Bankens endelige rådgivning er det, vi har givet kunden på skrift, og som DR ikke forholder sig til eller fremlægger i udsendelsen«.

»Vores rådgiver understreger jo netop, også skriftligt, at journalisten skal rette henvendelse både til revisor og advokat. Så er det jo ikke os, der rådgiver om skat, det er noget vrøvl at sige det. Vores mand har ikke kompetence til at rådgive om skat. Han er ikke uddannet i det. Derfor skatterådgiver vi ikke – vi henviser til eksperter, der tager sig betalt for det,« siger Anders Dam.

Banken vil se det hele
Jyske Banks ordførende direktør medgiver, at enkelte bemærkninger fra bankrådgiveren kan virke »lige lovlig friske«, »men vi bliver nødt til at kende hele oplægget fra journalisten, og hele diskussionen, før vi kan tage stilling til, om vores folk har overtrådt noget eller ej.«

Jyske Bank har i et brev til DR’s generaldirektør og bestyrelsesformand forlangt at gennemse alle 11 timers optagelser.

DR har foreløbig ikke svaret banken direkte, men den ansvarlige for programmerne, dokumentarchef Steen Jensen, har over for dr.dk afvist kravet:

Vi lægger aldrig råbånd frem, fordi DR betragter råbånd som et internt arbejdsmateriale på linje med noter, researchmateriale og kildelister

Steen Jensen, dokumentarchef i DR til dr.dk»Vi lægger aldrig råbånd frem, fordi DR betragter råbånd som et internt arbejdsmateriale på linje med noter, researchmateriale og kildelister«.

LÆS OGSÅMedieekspert glæder sig: Det plejer at handle om hundehandlere og håndværkere

Så længe sagen står der, kommer der ingen indrømmelser fra Jyske Bank, og rådgiveren i Zürich behøver ikke frygte fremtiden:

»Sådan er vi ikke over for vores medarbejdere. Vi har aldrig før været ude for, at en medarbejder har været udsat for 11 timers intens overvågning klippet ned til 10 minutter«.

»I sådan en situation går vi ikke bare ud og fyrer en medarbejder. Der skal helt andre boller på suppen, før vi gør det. Og det fuldstændige grundlag for den slags overvejelser starter med, at DR viser sig som hædersmænd og lægger alle 11 timer frem, så vi ikke bare skal stille os tilfreds med, at DR siger, at alt er i orden. Vi har lagt vores sag frem. Men DR er lukket som en østers«, siger Anders Dam.

PolitikenPlus
 • Vinder af Guldbrikken 2014 Årets selskabsspil 2014 er et stærkt inkluderende, morsomt og kaotisk quizspil, der udforsker andre dele af vores paratviden, hvor selv de mest oplagte lette spørgsmål bliver store udfordringer.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Hovedtelefon Plattan Plattan er designet til at være den perfekte klassiske hovedtelefon med alle de ekstra funktioner, der gør det ud over hvad en statisk hovedtelefon ville tilbyde - en fuld størrelse on-ear-model.

  Pluspris 410 kr. Alm. pris 500 kr. Køb
 • Wild Card Køb Tivoli Wildcard til Pluspris - kun 755 kr. og få fri entré til Tivoli i hele 2015 ? både sommer, i efteråret og til det hyggelige julemarked. Og du får turpas på, hvergang du besøger haven.

  Pluspris 755 kr. Alm. pris 890 kr. Køb
 • Slimline quick fix Figuren er typisk for det, som Louise Hindsgavl står for. For hun er ikke til porcelænets traditionelle repertoire af glaserede yndigheder: hyrdedrenge, frøkner, muslingeskaller, konkylier etc.

  Pluspris 1.800 kr. Alm. pris 2.250 kr. Køb
 • Børnevippe Denne vippe giver børnene en bedre koordination og balanceevne. Derudover giver den også en social læring, da vippen kun kan benyttes via teamwork af to børn. Kan bruges både uden- og indendørs.

  Pluspris 2.649 kr. Alm. pris 3.119 kr. Køb