Annonce
Annonce
Økonomi

Ekspert: Socialansvarlig branding forpligter virksomheder

Man siger »talk is cheap«, men faktisk er det ikke længere nemt at slippe billigt fra at brande sig selv som en socialt ansvarlig virksomhed.

Det er ikke altid, at større virksomheder løfter et socialt ansvar bare for at være søde.

Men selv om både medier og offentlighed kan være hurtige til at kritisere de store virksomheder for at profitere på samfundsproblemer, mener professor på CBS Lars Thøger Christensen, der er ekspert i branding og strategisk kommunuikation, at det slet ikke er uden risiko for virksomhederne selv.

Hvad er CSR?

CSR står for Corporate Social Responsibility. Det er et koncept, hvor virksomheder integrerer social- og miljømæssig ansvarlighed i deres virksomhedsaktiviteter. Både i forhold til deres konkrete arbejde, men også på frivillig basis.

Med andre ord er det altså en strategi, der både har et internt og et eksternt perspektiv i forhold til virksomheden.

»Forskning viser, at virksomheder, der brander sig på at ville gøre noget godt, også bliver udsat for langt hårdere kritik, hvis de ikke holder deres løfter. Det er altså ikke omkostningsfrit at sige den slags«, siger han og forklarer, at det er vigtigt med virksomheder, der tør artikulere det, han kalder ambitionssnak.

Både for virksomhederne selv, men også for samfundet.

»Virksomheden siger noget om sig selv, der måske ikke helt passer endnu. Det er faktisk ret modigt at turde sige sådan noget offentligt. Det ville faktisk være værre, hvis de store virksomheder stoppede med at artikulere idealer og visioner på menneskehedens vegne, for så skete der ikke noget. Tale er ikke bare noget, der beskriver verden, som den er, det er også noget, der skal definere og præge den fremadrettet«.

LÆS OGSÅ:Danmarks omdømme lider under den flygtningekritiske tone

Et eksempel kunne være, da Irma boykottede buræg, eller når Netto siger, at den går op i økologi.

Hvis man forhindrer de store virksomheder i at brande sig selv på de problematikker, der rør sig i samfundet, så blokerer det, ifølge Lars Thøger Christensen, for en potentiel positiv udvikling.

Flygtningeproblematikken er sexet

Ifølge Lars Thøger Christensen er det langt fra underligt, at virksomheder brander sig mere på flygtninge nu, end de gjorde for bare få år siden.

»Rent kommunikativt er der ikke nogen ide i at brande sig på eksempelvis klima. Folk synes efterhånden, det er lidt kedeligt. Det er jo ikke der, fokus ligger«, siger han.

Og flygtninge er virkelig en varm kartoffel. Som det fremgår af grafikken nedenfor, er medieomtalen af flygtninge steget markant sidste år i forhold til år 2014, og allerede siden nytår er ordene flygtning, immigrant eller asylansøger blevet nævnt flere gange end i hele 2012.

Fokus på virksomhederne selv

Der er sket et skift i måden, de fleste virksomheder brander sig selv på.

Ifølge Lars Thøger Christensen er mange virksomheder begyndt at fokusere mere på det, som kaldes corporate branding.

Sådan gjorde vi:

I Infomedia søgte vi på artikler, hvor mindst et af ordene flygtning, immigrant og asylansøger forekommer i dagbladene Berlingske, BT Information, Kristeligt Dagblad, Jyllands Posten, Politiken og Ekstra Bladet. Vi har udelukket alt, der ikke er nyhedsstof. Altså dødsannoncer, anmeldelser, fødselsdagsomtaler læserbreve etc.

»Når man laver corporate branding er tanken, at folk i højere grad køber virksomheden bag det produkt, man faktisk køber«, siger han.

Det betyder, at mange virksomheder er begyndt at brande sig selv på, at de tager et socialt ansvar. Ofte i forbindelse med et samtidsrelevant poilitisk emne - en såkaldt CSR-strategi.

Redaktionen anbefaler

Ikea vil hjælpe flygtningebørn i ventetiden

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce