HÆDER. Niels Jacobsen bryder sig ikke om at blive eksponeret i medierne og udtaler sig sjældent.
Foto: Niels Hougaard (arkivfoto)

HÆDER. Niels Jacobsen bryder sig ikke om at blive eksponeret i medierne og udtaler sig sjældent.

Virksomheder

Ukendt godsejer bliver årets mand for bordenden

Han er blevet kaldt »den skarpeste forretningsmand«, men gør ikke meget væsen af sig.

Virksomheder

Niels Jacobsen. Navnet vækker måske ikke den største genlyd, men på visitkortet står der desuden direktør for høreapparatproducenten William Demant Holding.

Og så er han bestyrelsesformand for verdens næststørste legetøjsproducent, Lego, og næstformand i A.P. Møller - Mærsk.

Niels Jacobsen bryder sig tilsyneladende ikke om at være i fokus, men virksomhedens bestyrelsesformand, Lars Nørby Johansen, har i et interview til Berlingske sagt, at den 56-årige topleder har et behov for at blive rost og klappet på skulderen.

Det behov får han formentlig stillet i dag, hvor han modtager titlen som årets bestyrelsesformand.

Har øget indtjening med millioner
Prisen uddeles af revisionshuset PWC og gives til en bestyrelsesformand, der blandt andet har leveret et overskud og har et godt omdømme i erhvervslivet.

Legos topchef, Jørgen Vig Knudstorp, har kaldt sin formand for »den skarpeste forretningsmand, jeg har mødt i mit liv«.

Og økonomiske resultater har det heller ikke skortet på.

I sin tid som bestyrelsesformand har Niels Jacobsen været med til at løfte Legos omsætning fra 9,5 milliarder kroner i 2008 til 23,4 milliarder kroner i 2012. I samme periode er det primære resultat i Lego steget fra 2,1 milliarder kroner til knap 8 milliarder kroner.

Halvårsregnskabet for 2013 viste et resultat efter skat på knap 2,4 milliarder kroner efter skat - det er en fremgang på 13 procent i forhold til sidste års halvårsregnskab.

Arbejdede med Lars Kolind
Hans cv er ikke overtegnet med direktørposter fra forskellige virksomheder, men kan prale af en lang karriere i William Demant Holding: I 1992 blev han headhuntet til William Demants direktion, hvor han de første seks år kørte parløb med den anderledes højtprofilerede Lars Kolind.

Antallet af bestyrelsesposter fylder derimod godt. Ifølge Børsen sidder han med i 55 interne bestyrelser kloden rundt og i de seneste år er der blevet tilføjet nogle tunge poster, deriblandt næstformandsposten i A. P. Møller - Mærsk.

Sidstnævntes topchef, Nils Smedegaard Andersen, stiftede Niels Jacobsen iøvrigt bekendtskab med allerede, da han studerede økonomi på Aarhus Universitet.

Om det at have magt som bestyrelsesformand har Niels Jacobsen tidligere sagt:

»Magten til at træffe dårlige beslutninger er misbrug af magt, og derfor er magt ikke noget, man har. Man har kun retten til at give sin mening til kende og argumentere for sine synspunkter og få andre til også at mene det samme i de fora, hvor jeg nu sidder. At et synspunkt har sit udgangspunkt hos mig, er fint, men vel ikke et udtryk for magt«.

Interesserer sig for jagt
Når arbejdsdagen er slut, kan Niels Jacobsen trække i arbejdstøjet som godsejer. Efter faderens død overtog han godset Williamsborg ved Vejle Fjord.

»Det giver stor glæde, men ikke stort overskud. Det er en passion«, har han tidligere udtalt.

På godset dyrker han sin eneste fritidsinteresse, jagt, men bor ellers i en lejlighed i Toldbodgade i København sammen med højesteretsdommer Vibeke Rønne.

Det er netop tidligere nævnte Lars Nørby Johansen, der overrækker prisen til Niels Jacobsen, da han selv sidste år modtog prisen for sit virke som bestyrelsesformand for Falck.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce