Branding. Flygtninge er noget af det, der fylder spalterne allermest i de danske aviser. Derfor er det godt at brande sig på emnet.
Foto: Raad Adayleh/AP

Branding. Flygtninge er noget af det, der fylder spalterne allermest i de danske aviser. Derfor er det godt at brande sig på emnet.

Ekspert: Socialansvarlig branding forpligter virksomheder

Man siger »talk is cheap«, men faktisk er det ikke længere nemt at slippe billigt fra at brande sig selv som en socialt ansvarlig virksomhed.

Virksomheder

Det er ikke altid, at større virksomheder løfter et socialt ansvar bare for at være søde.

Men selv om både medier og offentlighed kan være hurtige til at kritisere de store virksomheder for at profitere på samfundsproblemer, mener professor på CBS Lars Thøger Christensen, der er ekspert i branding og strategisk kommunuikation, at det slet ikke er uden risiko for virksomhederne selv.

»Forskning viser, at virksomheder, der brander sig på at ville gøre noget godt, også bliver udsat for langt hårdere kritik, hvis de ikke holder deres løfter. Det er altså ikke omkostningsfrit at sige den slags«, siger han og forklarer, at det er vigtigt med virksomheder, der tør artikulere det, han kalder ambitionssnak.

Både for virksomhederne selv, men også for samfundet.

»Virksomheden siger noget om sig selv, der måske ikke helt passer endnu. Det er faktisk ret modigt at turde sige sådan noget offentligt. Det ville faktisk være værre, hvis de store virksomheder stoppede med at artikulere idealer og visioner på menneskehedens vegne, for så skete der ikke noget. Tale er ikke bare noget, der beskriver verden, som den er, det er også noget, der skal definere og præge den fremadrettet«.

Et eksempel kunne være, da Irma boykottede buræg, eller når Netto siger, at den går op i økologi.

Hvis man forhindrer de store virksomheder i at brande sig selv på de problematikker, der rør sig i samfundet, så blokerer det, ifølge Lars Thøger Christensen, for en potentiel positiv udvikling.

Flygtningeproblematikken er sexet

Ifølge Lars Thøger Christensen er det langt fra underligt, at virksomheder brander sig mere på flygtninge nu, end de gjorde for bare få år siden.

»Rent kommunikativt er der ikke nogen ide i at brande sig på eksempelvis klima. Folk synes efterhånden, det er lidt kedeligt. Det er jo ikke der, fokus ligger«, siger han.

Og flygtninge er virkelig en varm kartoffel. Som det fremgår af grafikken nedenfor, er medieomtalen af flygtninge steget markant sidste år i forhold til år 2014, og allerede siden nytår er ordene flygtning, immigrant eller asylansøger blevet nævnt flere gange end i hele 2012.

Fokus på virksomhederne selv

Der er sket et skift i måden, de fleste virksomheder brander sig selv på.

Ifølge Lars Thøger Christensen er mange virksomheder begyndt at fokusere mere på det, som kaldes corporate branding.

»Når man laver corporate branding er tanken, at folk i højere grad køber virksomheden bag det produkt, man faktisk køber«, siger han.

Det betyder, at mange virksomheder er begyndt at brande sig selv på, at de tager et socialt ansvar. Ofte i forbindelse med et samtidsrelevant poilitisk emne - en såkaldt CSR-strategi.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce