Byen mærker os

Had og kærlighed til København – og dens udvikling. Byen mærker os – ligesom vi mærker dén – gennem byggeri og brug. Og byens rum påvirker os – vores sindsstemning og vores måde at være i og opleve byen på. Men hvorfor er det så vigtigt for os? Og hvad betyder det for vores måde at forholde os til vores by og vores omgivelser på?

De fleste har holdninger til byen – og til byens særlige, krøllede og almindelige steder. Og der er særlige steder, der betyder noget for nogen – og nogle for mange. En plads. En gammel cafe. En bygning. Men hvad gør byens arkitektur og steder egentlig ved os? Hvordan påvirker byens udformning os? Vi sætter tre kultur- og bykendere stævne til en samtale om de steder, de elsker og hader – og beder dem fortælle, hvorfor de gør det.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Tirsdag 4. april kl. 19.30
  • Pressen Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

På denne aften i byens tegn, taler vi med Christian Pagh, partner i kulturdesignbureauet Urgent.Agency, Martin Zerlang, professor i litteraturvidenskab og moderne kultur og Søren Ulrik Thomsen, digter med et hjerte, der banker hårdt for København. De har alle på hver deres måde engageret sig i, hvordan København udvikler sig.  I det store perspektiv – og for den enkelte. 

Og det er et tankevækkende område: Få ting synes de seneste år at kunne få folks følelser til at gløde, som den arkitektur, der omgiver os. Amagerfælled (som det vel kun er et begrænset udsnit af den danske befolkning, der bruger til noget ), har givet anledning til ramaskrig ved udsigterne til ny bebyggelse. Palads, som de fleste vel husker at have absolut hadet, er for nylig blevet gjort til genstand for mere kærlighed og nostalgi, end man havde troet muligt. Og pludselig bliver Copenhagen Street Food på Papirøen et must see og en kæmpeoplevelse for byen – på rekord tid!  

Tilbage står, at byens rum påvirker os. Byen mærker os – ligesom vi mærker dén – gennem byggeri og brug. Og det påvirker vores sindsstemning og vores måde at være (i byen) på. Men hvorfor er det sådan? Hvorfor er det så vigtigt for os? Og hvad betyder det for vores måde at forholde os til vores by og vores omgivelser på? Det er temaet for denne aftens debat, hvor vi tager afsæt i konkrete steder i byen, som debattørerne elsker og hader.

Sammen med aftenens moderator, Politikens Marcus Rubin, forsøger vi at blive klogere på, hvordan vi mærkes af byen – og hvordan byens udvikling kan forstås og kvalificeres.

For nok så væsentligt er spørgsmålet: hvordan (lærer vi at) leve med byens forandringer? Hvordan kan refleksion over byens steder faktisk have betydning for os selv i det helt nære perspektiv? Og hvordan kan vi sammen blive klogere på – og få mere ud af byen?

Søren Ulrik Thomsen (f. 1956) er digter. Han debuterede i 1981 med digtsamlingen City Slang, der tager udgangspunkt i storbyens ’blår rum’, og har siden skrevet mange mange digte med byen og byens steder og stemninger i centrum. Fra 1995 medlem af Akademiet og har gennem tiden modtaget et antal priser og hædersbevisninger, senest Modersmål-Prisen i 2016.

Martin Zerlang (f. 1952) er professor i litteraturvidenskab og moderne kultur på Københavns Universitet. han har sammen med kolleger i Bruxelles, Wien og Madrid skabt 4Cities, en international uddannelse i bystudier, og han har i snart en halv snes år arbejdet som konsulent for arkitektfirmaet Erik Brandt Dam, herunder medvirket i flere konkurrencer. Han har publiceret en række bøger og artikler om bykultur. Det vekselvirkende forhold mellem by og menneske løber som en rød tråd gennem Zerlangs forfatterskab, der foruden 1914 (2014) blandt andet tæller Fun City (2007), Herman Bangs København (2007) og Bylivets kunst – København som metropol og minature (2002).

Christian Pagh (f. 1975) er cand.mag. i moderne kultur og partner i kulturdesignbureauet Urgent.Agency. Han er specialist i samspillet mellem kultur, arkitektur og byplanlægning med betydelig erfaring i at omdanne stedsspecifikke kvaliteter til kreative og værdiskabende designløsninger. Christian har stået i spidsen for en række forskellige planlægningsprojekter med byer, virksomheder og organisationer. Samarbejdspartnere omfatter Carlsberg, BIG og Københavns Kommune.

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76