Skønhed og skyggesider i Grønland

Forfatter Mads Peder Nordbo og Politikens Kjeld Hybel taler med udgangspunkt i Mads Peder Nordbos seneste roman.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Mandag 8. maj kl. 19.30
  • Salen, Politikens Hus, Vestergade 28, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet
  • Tilkøb af bog Pluspris 190 kr. Pris uden abonnement 250 kr.

Beskrivelse

»Grønland er et utroligt kontrastfuldt sted. Her er både smukt og hårdt, og jeg tror, at enten falder man for stedet, eller også flygter man«. Sådan siger forfatteren Mads Peder Nordbo, som altså indtil videre lader til at være faldet for stedet. Denne måned er Mads Peder Nordbo aktuel med en roman, som netop er blevet til med Grønland som primære inspiration. Og ikke kun for det gode. Romanen er efter forfatterens eget udsagn som udgangspunkt skrevet for at bearbejde nogle af de indtryk, han får hver eneste dag, og at dele sin opfattelse af Grønland med et bredere publikum: ”Jeg arbejder til daglig midt i hjertet af rådhuset, og jeg ser og hører stort set alt – også alt for meget. Der foregår meget forfærdeligt (…)”, har Mads Peder Nordbo forklaret og fortæller, at romanen er skrevet for at skabe synlighed omkring alt det onde og mørke, der er så tabubelagt, at alt, alt for få tager fat i det – også her i landet.

”Grønland har stort set verdensrekord i alt det, man ikke ønsker verdensrekord i, fra vold mod kvinder til misbrug af børn«, siger han om sin interesse for også at åbne verdens øjne for Grønlands skyggeside. Det gennemgående tema for romanen ’Pigen uden hud’, som retteligen er en krimi, er overgreb mod børn. Og man skulle håbe, at den overvældende interesse der har været for romanen, kan være med til at åbne vores øjne lidt: På en bogmesse i London for nylig blev der lukket udgivelsesaftaler med 14 lande, flere efter heftig auktionsaktivitet. Og det er netop Grønland som scene og den sociale indignation, som gennemsyrer bogen – i dette tilfælde altså det voldsomme misbrug af grønlandske børn – der har været det, de udenlandske redaktører er blevet draget af.

Kom og oplev Mads Peder Nordbo når han mødes med Kjeld Hybel, som tidligere på året var i Grønland for netop at opleve det Grønland, forfatteren beskriver.  Denne aften taler de om bogen og hvorfor Mads Peder overhovedet fandt på at skrive den. Om de overgreb mod børn, som fylder meget i bogen og i forfatterens bevidsthed. Men mest af alt taler de om Grønland, om at være forelsket i den grønlandske natur og om alt det smukke og spændende, Grønland også har at tilbyde: varme mennesker, den bjergtagende og livsfarlige natur, indlandsisen og ensomheden, når den er smukkest. Og om, at når man kun sover tre timer om natten, så kan man jo lige så godt have både et fuldtidsjob på rådhuset i Nuuk og et fuldtidsjob som forfatter.

Om forfatteren:
Mads Peder Nordbo er f
ødt i 1970. Han er uddannet i nordisk sprog og litteratur samt filosofi og har forsket i blandt andet runer og sproghistorie. ’Pigen uden hud’ er Nordbos fjerde bog. Han debuterede i 2012 med ’Odins labyrint – et glasbarns fortællinger’. Forfatteren bor i Nuuk. 

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76