Universet - foredrag med astrofysiker Anja C. Andersen

Universet er først og fremmest gådefuldt ved, at det er der. Astronomer har gennem århundreder forsøgt at fravriste universet svar. Men hver gang vi finder nye svar, giver det anledning til atter nye spørgsmål.

Tag hul på det nye år med et vue ud i det store gådefulde univers, når astrofysiker Anja C. Andersen med stor indsigt og humor giver et overblik over himmelrummet fra Solsystemet og ud til de fjerneste galakser og over universets udvikling fra Big Bang og frem til i dag. Undervejs gør hun os klogere på en række fænomener fra meteoritter til mørk energi og tyngdebølger, ligesom vi får et indblik i, hvor forskningsfronten befinder sig i dag og hvordan vi er kommet dertil. Anja fortæller også, hvordan hendes egen interesse for astrofysik blev vakt, om betagelsen af Saturns ringe, og om hvordan hun kom til at forske i stjernestøv.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Onsdag 11. januar kl. 19.30
  • Pressen Politikens Hus, Vester Voldgade 33, København V
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet
  • Tilkøb af bog Pluspris 150 kr. pris uden abonnement 200 kr.

Beskrivelse

Anja C. Andersen er både nationalt og internationalt anerkendt superstjerne inden for astrofysikken, er en både passioneret og formidabelt god formidler med en række priser på CV’et – bl.a. Rosenkjærprisen, der gives for at gøre vanskelige emner tilgængelige for et bredere publikum.
Anja C. Andersen arbejder ved Dark Cosmology Centre og forsker i stjernestøv. Hun er frontlinjeforsker, men bruger gerne tid på at tage ud og holde foredrag på bl.a. gymnasier, fordi hun gerne vil have de unge – og specielt pigerne – til at interessere sig for naturvidenskab. I 2009 modtog hun sammen med håndboldspilleren Anja Andersen Mathildeprisen af Dansk Kvindesamfund for at have sat deres præg på to ellers udpræget mandsdominerede felter.

Lige siden hun var fysikstuderende ved Københavns Universitet, har Anja C. Andersen været en meget aktiv formidler af astronomiske gennembrud. Hun optræder hyppigt på radio og TV som ekspert, holder årligt adskillige foredrag i hele landet og har skrevet bøger for både voksne, unge og børn om astronomi. Asteroiden 8820 er opkaldt efter hende og bærer navnet Anjandersen. Den befinder sig i en forholdsvis cirkulær bane mellem Mars og Jupiter.

"
Det hele startede da jeg gik i 7. klasse, og der var en fysik-astronomi-studerende, der kom ud på min skole og fortalte om planeterne i solsystemet, og om hvorfor stjerner lyser. Jeg syntes bare at det lød som noget af det mest spændende og gik hjem og sagde til mine forældre at jeg gerne ville være astronom. Senere samme år fik min far job i Saudi-Arabien, og vi skulle bo to år i Riyadh. Det syntes jeg ikke var den bedste ide, mine forældre havde fået, for jeg ville hellere være i Danmark hos mine venner. Som et plaster på såret forærede mine forældre mig en 6 cm linsekikkert i fødselsdagsgave, og den blev flittigt brugt de to år, vi var der. For der var meget, man ikke kunne som ung kvinde i Saudi- Arabien, men det var muligt at sidde uden for huset, hvor vi boede, de mørke skyfri aftener og kikke stjerner. Det var stort set altid skyfrit, og vi boede godt 20 km uden for Riyadh, så lysforurening var der ikke meget af".
Anja C. Andersen fra forordet til bogen ’En lille bog om universet’. 

Anja Cetti Andersen arbejder som astrofysiker ved forskergruppen Dark Cosmology Centre, der er en del af Niels Bohr Instituttet. Hun er anerkendt som international ekspert i udforskningen af stjernestøv, hvor hendes hovedfokus er at kortlægge, hvordan støv dannes i universet, og hvilken indflydelse det har for planetdannelse, stjerneudvikling samt for observationer af galakser i det tidlige univers. Som del af hendes forskning har hun forfattet over 70 forskningsartikler. For sin forskning er hun blevet hædret med Kirstine Meyers Legat i 2006, TOYP 2006, Dansk Magisterforenings forskningspris i 2008 og Direktør N. Bang og hustru Yrsa Bang født Troensegaards Legat i 2014.

For sin aktive forskningsformidling har hun gennem årene modtaget adskillige priser: Allan Mackintosh formidlingspris i 2000, Danmarks Forskningskommunikationspris i 2004, Danmarks Radios Rosenkjærpris i 2006, Svend Bergsøes Fonds Formidlingspris 2009, Københavns Universitets Naturvidenskabelige Fakultets Formidlingspris 2011 og H.C. Ørsted Medaljen i Sølv i 2016. Hun har desuden modtaget den prestigefulde, europæiske Descartes Prize for Science Communication i 2005. 

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76