Politiken Live Stefan Zweig: Farvel til Europa - Forpremiere

Forpremiere med introduktion af litteraturredaktør Jes Stein Pedersen

Pluspris 90 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

165 kr.
  • Onsdag 6. september kl. 16.40
  • Grand Teatret, Mikkel Bryggers Gade 8, København K
  • Pluspris 90 kr. 
  • Pris uden abonnement 165 kr
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

I fem episodiske nedslag fortæller Maria Schraders forbilledlige ’Stefan Zweig: Farvel til Europa’ historien om sin verdensberømte østrigske titelpersons sidste år. Vi møder Zweig (Josef Hader), der har levet i eksil i London siden 1934, i 1936 i Rio de Janeiro, hvor den brasilianske udenrigsminister introducerer den fornemme gæst for et betaget publikum. Den populære Zweig, der er i Sydamerika for at deltage i PEN-konferencen i Buenos Aires måneden efter, betages af Brasiliens evne til at få folk af vidt forskellig race til at leve i fred og fordragelighed sammen. Nærmere kommer han ikke en kritik af den midteuropæiske naziregime, der har tvunget ham på flugt; hans moralske kompas forbyder ham at tale mod sit hjemland. Schraders film er et lydefrit portræt af en af det forrige århundredes mest prominente tænkere, men også en filmisk meditation over en politisk virkelighed, der trækker tråde frem til vor tid. 

Tre tids- og stedfæstede hovedkapitler samt en prolog og en epilog bruger den tyske instruktør Maria Schrader på at fortælle historien om den verdensberømte østrigske forfatter Stefan Zweig (1881-1942) og hans sidste leveår, som han tvunget af de tyske naziregimes hetz mod jøder var nødt til at tilbringe i eksil. Zweig forlod allerede sit hjemland i 1934 og vendte aldrig tilbage.

’Stefan Zweig: Farvel til Europa’ er et filmisk testamente over et menneske af særlig moralsk støbning og en rørende påmindelse om, hvor vigtigt det er at bevare sin menneskelighed i selv i en verden, der ikke synes at rumme nogen.

Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen giver en kort introduktion inden filmen starter.

Maria Schraders instruktion er præget af samme distance som Zweig selv repræsenterede. Heller ikke hun forfalder til bombastiske analogier eller voldsomme metaforer. Derimod bevarer hun filmen igennem et køligt overblik og udnytter elegant de rum, der optræder off screen og lader dem med betydning. Josef Hader er fuldkommen overbevisende som Zweig, og Schraders instruktion vidner om meget fin fornemmelse for mennesket bag. Wolfgang Thaler, der blandt andet har filmet Ulrich Seidls ’Paradis’-trilogi, står for billedsiden, der på én gang er diskret og smægtende. Silke Fischers overlegne production design (’Min far Toni Erdmann’ (2016) cementerer følelsen af ægthed. 

Se hele beskrivelsen

Fakta

Se trailer

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76