Brahms Requiem

Københavns Bachkor med orkester opfører Johannes Brahms: Ein deutsches Requiem (opus 45 for soli, kor og orkester)

Pluspris 125 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Lørdag 12. november kl. 16
  • Helligåndskirken, Niels Hemmingsensgade 5, København K
  • Søndag 13. november kl. 15
  • Vor Frelser Kirke, Sankt Annæ Gade 29, København K.
  • Pluspris pr. koncert 125 kr. 
  • Pris uden abonnement pr. koncert 175 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet.

Beskrivelse

Johannes Brahms og hans requiem
Johannnes Brahms (1833-1897) var født i Hamborg, hvor hans far var medlem af byorkestret. Den unge Brahms begyndte tidligt sin musikalske løbebane som pianist; og som komponist blev han en af de fornemmeste eksponenter for det sene 1800-tals symfoniske musik; han skabte også kammermusik, klavermusik og fine værker for sangere og kor. Johannes Brahms arbejdede meget længe og indgående med sine store værker, og han blev en af de helt store kunstnere inden for 1800-tallets sene klassisk-romantiske musik.

Værket, 'Ein Deutsches Requiem' (1868) blev Brahms største og mest elskede korværk. Det opnåede hurtigt stor succes og berømmelse, og er siden blevet opført et utal af gange.

Johannnes Brahms blev i høj grad opmuntret til at komponere af sin nære komponistkollega Robert Schumann og dennes hustru Clara Schumann. Og idéen til at komponere et tysksproget requiem fandt Brahms blandt Robert Schumanns efterladte papirer efter dennes tragiske død i 1856. Brahms begyndte på arbejdet; men det var først efter hans egen mors død i 1865, at han fik en dyb trang til at komponere sit requiem færdigt. 

Tidligere havde requiem-genren været komponeret over latinske, liturgiske tekster, der var mere katolsk orienteret og ofte rummede stor frygt for dommedag illustreret gennem dramatiske Dies Irae satser, som det f.eks. er tilfældet i Mozarts requiem. Men Brahms, der i øvrigt var mere protestantisk orienteret, nærmede sig genren på en meget mere personlig måde, idet han selv sammenstillede teksten til sit requiem med uddrag fra det gamle og det nye testamente på tysk. Musikalsk udtrykte han sig med stor personlig modenhed og varme med sine omhyggelige tekstvalg, der smykkedes med hans meget klare og avancerede musikalske opbygning. Hans requiem er opdelt i syv satser, hvoraf de første tre er præget af sorg over alt levendes forgængelighed, medens værkets sidste halvdel fører til stor trøst glæde over det evige liv. Musikken skal trøste de efterladte og ikke gøre dem urolige af frygt for, hvad der sker deres døde. Et halvt år efter uropførelsen indføjede Brahms satsen 'Ihr habt nun Traurigtkeit', og requiemet blev i sin endelige version et afgørende gennembrud for den da 35-årige komponist.


Solister:
Lise Bech Bendix, sopran og Torsten Nielsen, baryton
Dirigent: Jan Scheerer

Biografier

Sopranen Lise Bech Bendix(sopran) er solistklassestuderende og har uddannet sig på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Det Jyske Musikkonservatorium. Som koncert- og oratoriesolist har hun sunget sopranpartier i værker af Bach, Dvorak, Fauré, Gade, Händel, Mozart, Pergolesi og Vivaldi. Scenisk har hun erfaring fra musicals, operetter og operaer, med hovedroller i bl.a. ”The Sound of Music”, ”Czardasfyrstinden”, ”Show Boat”, ”Tryllefløjten” og ”Poppeas Kroning”. Ved siden af sit solistiske arbejde er Lise Bech Bendix ansat som førstesopran i DR Koncertkoret. Hun har deltaget i en lang række masterclasses, og hun blev i 2007 finalist i den dansk/norske del af Yamahas internationale sangkonkurrence.

Torsten Nielsen (baryton)er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i fagene klaver, korledelse og sang. Allerede i studietiden blev han fast medlem af Danmarks Radios Kammerkor (nu DR Vokalensemblet) med hvem han talrige gange har optrådt som solist. Han har også sunget i ensembler som Musica Ficta, Ars Nova, Mogens Dahls Kammerkor og Theatre of Voices. Torsten Nielsen er en efterspurgt solist i værker som Händels Messias, Bach’s Passioner, Faurés og Duruflés Requiemer. I Carl Nielsen året 2015 var han solist i Fynsk Forår og Hymnus Amoris; den sidste til DR's jubilæumskoncert. Derudover optræder han som Lied-sanger, gerne med værker som Schuberts  Winterreise eller Schumanns Dichterliebe.

Københavns Bachkor blev stiftet i 1972 med det formål at gøre det københavnske koncertpublikum bekendt med Johann Sebastian Bachs kormusik, herunder de mange kantater for soli, kor og orkester. Ud over Bachs korværker, der hører til korets faste repertoire, har koret opført Puccinis Missa di Gloria, Bruckners messe i f-mol, Gades Elverskud, Händels Messias, Duruflés Requiem, Faurés Requiem, Purcells Dido og Æneas, Zelenkas Requiem og Magnificat og Brittens Cantata Misericordium. I foråret var koret på en koncertrejse i Nordengland, hvor de bl.a. optrådte i Durham Cathedral.

Jan Scheerer er født i Tyskland og uddannet i direktion og musikteori i Karlsruhe, samt i kor- og orkesterdirektion på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har bl.a. assisteret som dirigent og korsyngemester på Det Kongelige Teater, på DR og hos Göteborgs Symfonikere. Jan Scheerer underviser i kordirektion på egne kurser, ved konservatoriet i Hannover (Tyskland), hos Dansk Amatørmusik og siden august 2015 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.  

Fotos af: Kim Matthaï Leland

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76