Prætorius' julemesse med Trinitatis Kantori

I anledning af Luther-året opfører Trinitatis Kantori Praetorius’ store julemesse.

Pluspris 112 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

140 kr.
  • Søndag 3. december kl. 16
  • Trinitatis Kirke, Købmagergade 52 A, 1150 København K
  • Mandag 4. december kl. 20
  • Roskilde Domkirke, Domkirkepladsen 3, 4000 Roskilde
  • Pluspris 112 kr. 
  • Pris uden abonnement 140 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet.

Beskrivelse

Tyske Michael Praetorius levede fra 1571 til 1621 og komponerede noget af den mest betydningsfulde lutherske kirkemusik i starten af 1600-tallet. Julemessen har Praetorius ikke selv skabt som en samlet messe; det er den engelske dirigent Paul McCreesh, der har udvalgt og sammenstillet en række af Praetorius´ kompositioner, samt enkelte satser af Scheidt og Schein, som de kunne have indgået i en luthersk julegudstjeneste juledag i en større tysk kirke omkring 1620. McCreesh’s rekonstruktion følger ritualet fra Wolfenhüttel, hvor Michael Praetorius var ansat som organist, fra 1569.

Karakteristisk for Martin Luthers gudstjenestereformer var bl.a. menighedens aktive medvirken i salmesangen, i modsætning til den katolske romermesse, hvor det meste af messens sang blev forrettet af præster, munke og drengekor. Derfor indbydes publikum ved koncerterne til at synge med på julemessens koralsatser – der er 'forprøve' en halv time før koncerten.

Koncerterne varer ca. 1 time og 20 minutter, og der er ingen pause.

Om Kammerkoret Trinitatis Kantori
Kammerkoret er et selvstændigt koncertkor med fast tilknytning til Christian IV’s gamle barokkirke, Trinitatis Kirke. Kantoriet blev stiftet i 1993 af dirigenten Per Enevold på opfordring af kirkens organist Inge Bønnerup. Siden 2013 har Søren Christian Vestergaard stået i spidsen for koret.

Kantoriet afholder især koncerter i Trinitatis Kirke og i Rundetårns smukke bibliotekssal, men også andre steder i både ind- og udland. Flere af korets koncerter er blevet sendt af Danmarks Radio, senest Monteverdis Maria­vesper i novem­ber 2015.

Koret har deltaget i korfestivaler i Tjekkiet, Italien og Letland og været på turnéer i Japan, Tyskland og England. I 2018 går turen til Berlin med optræden i Gedächtniskirche og Berliner Dom.

Ud over et righoldigt à capella-repertoire og værker for kor og orgel har Kantoriet opført en række af musikhistoriens største korværker – passioner og requier – altid i sam­arbejde med pro­fes­sionelle solister og musikere. I 2017 opføres Faurés Requiem (november) og Prætorius’ Julemesse (december).

Kantoriet har indspillet i alt 10 cd’er med bl.a. dansk kirkemusik og danske sange, kor­musik af Brahms samt Bachs Juleoratorium. Den seneste udgivelse var en CD med kor- og orgelværker af Niels la Cour i 2014.

Kantoriets dirigent og kunstneriske leder Søren Christian Vestergaard har været organist i Trinitatis Kirke siden 2007 og har været med til at udvide og udvikle kirkens musikalske aktiviteter, bl.a. med større vægt på kantategudstjenester og kormusik ved kirkens højtider. Allerede før han overtog dirigentposten, havde Søren Christian et omfattende musikalsk samarbejde med Trinitatis Kantori, og han har akkompagneret koret under adskillige koncerter, indspillet CD'er, og deltaget på korets turnéer. 

Søren Christian Vestergaard er uddannet i 1993 med Kirkemusikalsk Diplomeksamen på Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg som elev af Sven Ingvart Mikkelsen og har studeret korledelse hos Søren K. Hansen.

Læs mere om Trinitatis Kantori, dets aktiviteter og cd-udgivelser på http://www.trinitatiskirke.dk/page/1009/trinitatis-kantori

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76