Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin

”Det er meget simpelt. Mine tegninger er nøglen til min kunst." - Auguste Rodin. Hør kunstformidleren og se udstillingen.

Pluspris 110 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

145 kr.
  • Onsdag 2. november kl. 17
  • Statens Museum For Kunst, Sølvgade 48-50, København K
  • Pluspris 110 kr.
  • Pris uden abonnement 145 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Liggende, gående og svævende kvindekroppe tegnet med en hurtig streg hen over papiret. Tegninger, hvor en af kunsthistoriens store mestre udviklede sin kunst, som i 1800-tallet revolutionerede måden, man hidtil havde arbejdet med skulptur. 

Få et særligt indblik i den franske kunstner Auguste Rodins liv og metoder i et 45 min. foredrag med kunstformidler Phd. Mette Houlberg før du slippes løs på egen hånd i udstillingen "Flygtige øjeblikke - Tegninger af Auguste Rodin" En udstilling, der stiller skarpt på det arbejde, der skabte grundlag for Rodins dramatiske skulpturer.

Et før og et efter Rodin
Auguste Rodin (1840-1917) er en af kunsthistoriens helt store mestre. Der findes et før og et efter Rodin i skulpturens historie. I 1800-tallet fornyede den franske kunstner den måde, man arbejdede med skulptur.
 
Hvor skulpturen tidligere typisk havde været en statisk, monumental og idealiserende figur hævet op på en sokkel, satte Rodin nu skulpturen fri og introducerede dynamiske og lidenskabelige menneskefigurer, der greb ind i det omgivende rum.

Nøglen til Rodins kunst
Rodin er mest kendt for sine dramatiske skulpturer, men han var også en ihærdig tegner. Der findes faktisk tusindvis af værker på papir fra Rodins hånd.

Det var i tegningerne, at han eksperimenterede frit og spontant – og de erfaringer han gjorde sig her, tog han med sig over i sit arbejde med leret og stenen. Selv sagde Rodin om sine tegninger: "Det er meget simpelt. Mine tegninger er nøglen til min kunst".

Om udstillingen:

SMKs udstilling med den franske kunstner Auguste Rodin og hans værker på papir er den første udstilling af Rodins tegninger i Danmark siden 1930, og flere af de små hundrede arbejder har ikke tidligere været udstillet for et dansk publikum. Værkerne er hentet fra bl.a. Musée Rodin i Paris og Den Kongelige Kobberstiksamling.

Der findes et før og et efter Rodin i skulpturens historie. Den franske kunstner Auguste Rodin (1840-1917) fornyede i sidste del af 1800-tallet skulpturen: Hvor den før typisk havde været en statisk, monumental og idealiserende figur hævet op på en sokkel, satte Rodin nu skulpturen fri og introducerede dynamiske og lidenskabelige menneskefigurer, der greb ind i det omgivende rum.

I dag er Rodin bedst kendt for sine skulpturer som fx Kysset og Grubleren. Sideløbende med skulpturerne var han imidlertid en ihærdig og alsidig tegner, som undersøgte papirmediets mange muligheder. I tegningerne eksperimenterede Rodin frit og spontant på en anden måde, end han kunne med de store skulpturer. Erfaringerne tog han med sig i sit arbejde med leret og stenen. Selv sagde Rodin: "Det er meget enkelt: Mine tegninger er nøglen til min kunst".

Der findes tusindvis af værker på papir fra hans hånd. Hans tegninger er ofte tegnet med en hurtig streg hen over papiret – nogle gange på stumper af papir, servietter og billetter – som han bagefter arbejdede videre på med fx akvarel og gouache. Han interesserede sig for kvindekroppen i bevægelse, og i hans atelier var det ikke et særsyn, at de kvindelige nøgenmodeller gik rundt i lokalet, mens han tegnede dem. Det er denne interesse for kroppen – i bevægelse, i seksuel ekstase, i dans m.m. – der er i centrum for udstillingen Flygtige øjeblikke – Tegninger af Auguste Rodin, som SMK viser fra september.

Tegningerne i udstillingen spænder vidt: Fra ”vaselignende” kvinder over cambodjanske danserinder til de såkaldte sorte tegninger, som Rodin tegnede i forbindelse med sit mangeårige arbejde med Helvedesporten, der bygger på Dantes Den Guddommelige Komedie. Derudover viser udstillingen en række værker, der er skabt med udgangspunkt i tegninger fra Rodins ”private mappe”. I mappen arkiverede han særligt erotiske og dermed provokerende tegninger af fx mastuberende kvinder, som han kun lod visse af sine gæster se.

Med på udstillingen er 87 tegninger og seks skulpturer. Heriblandt flere tegninger, der ikke tidligere har været vist i Danmark, hvor den sidste store udstilling af Rodins tegninger fandt sted i 1930.

Kort om Auguste Rodin
Auguste Rodin blev født i Paris i 1840. Han forsøgte to gange forgæves at komme ind på det traditionstunge franske kunstakademi. I stedet påtog han sig forskellige dekorationsopgaver, mens han sideløbende arbejdede på sine tegninger og skulpturer. Rodin brød først igennem som kunstner som 40-årig, og hans første officielle bestillingsopgave blev Helvedesporten – en monumental dør til kunstindustrimuseet Musée des Arts Décoratifs. Rodin arbejdede på porten i de næste 35 år uden nogensinde at afslutte opgaven.

Rodin boede hele sit voksne liv sammen med Rose Beuret (1844-1917), som han giftede sig med i 1917 – samme år som han døde. Gennem livet havde han dog flere elskerinder herunder et lidenskabeligt forhold til billedhuggeren Camille Claudel (1864-1943). Han testamenterede alle sine værker og sin samling til den franske stat, der oprettede et museum til hans kunst i Rodins eget hjem i Paris.

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76