Udsolgt Foredrag og udstilling: Stemmer fra kolonierne

Nationalmuseets nye udstilling: Stemmer fra kolonierne handler om savn, splittede familier, frygt og overgreb. Men også om håb, brudte lænker og oprørstrang. Hør forskerne bag udstillingen, Mille Gabriel og Louise Sebro, fortælle og få billet til selv at udforske de 34 menneskeskæbner, vi møder i udstillingen.

Hør om slavehandleren, sælfangeren, barnepigen og oprøreren.

Pluspris 100 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Torsdag 26. oktober kl. 17-18.30
  • Festsalen på Nationalmuseet, Prinsens Palæ, Ny Vestergade 10, 1471 København K
  • Pluspris 100 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Arrangementet består af 45 min. foredrag og 45 min. rundtur i udstillingen. Og Nationalmuseet byder også på et glas vin.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

13. oktober åbner på Nationalmuseet en helt ny permanent udstilling om Danmarks kolonihistorie i Vestindien, Indien, Vestafrika og Grønland. Udstillingen handler ikke om handel, varer og resurser, men om mennesker. Vi møder den vestindiske oprører, Guldkystens slavehandler, den grønlandske profet, den vestindiske slave og mange andre. Hør forskerne bag udstillingen, Mille Gabriel og Louise Sebro, fortælle om de mange gribende personberetninger og om udstillingens unikke genstande. Efter foredraget kan du udforske udstillingen efter Nationalmuseets normale åbningstid. 

'Vi har ønsket at lave en udstilling, der giver kolonihistorien kant og nye perspektiver. Kolonitiden bliver ofte reduceret til et spørgsmål om magt, indflydelse og jagten på krydderier og slaver. I denne udstilling giver vi stemme til mennesket i kolonierne. Fra bund til top. Fra det sneklædte Grønland til den varme indiske kyst i Trankebar.' siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.


Den misbrugte vestindiske huslave og den heltemodige barnepige
I udstillingen møder vi blandt andre den slavebundne kvinde Anna Catherina, der bliver mishandlet, voldtaget og lægger sag an mod sin plantageejer. Vi møder også den 5-årige Nanna, som under oprøret på St. Croix i 1878 bliver beskyttet og skjult under sengen af sin vestindiske barnepige, da oprørere raserer hendes forældres plantage. Vi får også indblik i oprøreren, Queen Marys historie, der i dag hyldes som heltinde.

Den vestafrikanske dreng, der blev taget som slave og den grønlandske sælfanger
Blandt de 34 forskellige menneskeskæbner, vi møder i udstillingen, er også den 7-årige dreng Oly, som i 1733 blev taget til fange i sin landsby i Congo af slaverøvere. På St Thomas blev han købt af en missionær, der beskriver, hvordan den lille dreng bare græd og græd. Vi stifter også bekendtskab med den grønlandske sælfanger Poq. Han optrådte med kajakroning i Frederiksholms kanal og blev siden afbilledet på panelerne i Prinsens Palæ. I de selvsamme sale som siden blev til Nationalmuseet, og som nu er en del af udstillingen.

Helt nye unikke genstande

Fortællingerne ledsages af unikke genstande, som alle er hentet i Nationalmuseets egne samlinger. De fleste af dem er aldrig tidligere blevet vist. Blandt andet en pisk, der blev brugt på Vestindien til at tvinge slaverne til at pukle og skabe profit. Og kirkeklokken med grønlandske inskriptioner, som engang bidrog til at fremme kristendommens sag i det ellers shamanistiske Grønland. Og en festkjole med ternet hovedtørklæde, som blev båret af en af de vestindiske barnepiger, der i 1800-tallet passede danskernes børn. Og trommen, som den afrikanske høvding Adum lod sin rivals børn ofre henover, og som sammen med ham selv blev bragt til København som bevismateriale i sagen mod ham.

'Især de udstillede hverdagsgenstande er ganske enestående og har aldrig været udstillet før. På museer verden over har det traditionelt handlet om at vise de 'rene' afrikanske og indianske kulturer, der hvor de har deres oprindelse. Vi har i denne udstilling været mere optaget af, hvad der sker, når kulturer mødes og smelter sammen i nye former. Musikinstrumenter og kalabasskåle med afrikansk ornamentik i europæisk stil vidner eksempelvis om en rig blandingskultur. Men endnu vigtigere så vidner de om, at de mennesker, vi alt for ofte har omtalt som varer og arbejdskraft, var mennesker. Individer med kreative talenter, traditioner og håb for fremtiden.' siger Mille Gabriel, seniorforsker, museumsinspektør og en del af holdet bag den nye udstilling.

Arrangementet består af 45 min. foredrag og 45 min. rundtur i udstillingen. Og Nationalmuseet byder også på et glas vin.

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding!
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og samtidig sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76