I Italiens lys – introduktion og udstilling

I 1880’erne opholdt et dansk-norsk kunstnerfællesskab sig i Rom, Sora og bjergbyen Civita d’Antino i Italien.

Inspireret af det italienske lys og folkeliv malede de hverdagslivets realistiske sider og landskabets skiftende stemninger - malerier der i dag står som hovedværker i den moderne kunst i Norden.

Pluspris 125 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

175 kr.
  • Onsdag 2. november kl. 17-19
  • Den Hirschsprungske Samling, Stockholmsgade 20, København Ø
  • Pluspris 125 kr.
  • Pris uden abonnement 175 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Udstillingen kaster et nyt lys over denne vigtige periode i skandinavisk kunsthistorie, hvor nogle af tidens betydeligste kunstnere på tværs af landegrænserne inspirerede hinanden. Oplev værker af P.S. Krøyer, Joakim Skovgaard, Viggo Pedersen, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og de norske malere Eilif Peterssen og Christian Meyer Ross. Udstillingen viser blandt andet en række værker, som ikke tidligere har været vist for publikum.

Ved arrangementet her gives introduktion til udstillingen I Italiens lys v. museumsinspektør Lise Harbeck Johansen. Efter foredraget er der et glas vin og snacks og mulighed for at se udstillingen. 

Om udstillingen:

Den Hirschsprungske Samling har i samarbejde med Skovgaard Museet i Viborg og Lillehammer Kunstmuseum i Norge tilrettelagt en stor udstilling om et dansk-norsk kunstnerfællesskab, som udviklede sig i Italien i begyndelsen af 1880’erne.

Udstillingen inviterer den besøgende på en spændende og mangfoldig rejse til Rom, til byen Sora ved Liriflodens smukke landskab for foden af de lysende Abruzzerbjerge, til højdedragene med olivenlunde og fårehyrder og videre ad snoede veje helt op til markedspladsen i den fine, lille bjergby Civita d’Antino.

Disse byer blev i årene 1879-1886 inspirerende samlingspunkter for en gruppe af unge danske og norske malere – først ankom P.S. Krøyer efterfulgt af de norske malere Eilif Peterssen og Christian Meyer Ross, og to år senere slog også Joakim Skovgaard, Viggo Pedersen, Kristian Zahrtmann, Theodor Philipsen og den belgiske maler Rémy Cogghe sig ned i den maleriske egn.

I løbet af få år skete der en markant udvikling, som blev central for naturalismens gennembrud i Skandinavien. Som noget nyt blev kunstnerne optagede af at skildre hverdagslivets mere realistiske sider såvel som landskabets skiftende belysninger og stemninger. Under indtryk af det italienske lys og den franske impressionisme udvikledes det nye friluftsmaleri og bragte en ny farverigdom ind i det nordiske maleri. 

Udstillingen kaster et nyt lys over denne vigtige periode i skandinavisk kunsthistorie, hvor nogle af tidens betydeligste kunstnere på tværs af landegrænserne inspirerede hinanden. Udstillingen viser blandt andet en række værker, som ikke tidligere har været vist for publikum. 

I forbindelse med udstillingen udgives et omfattende og billedrigt katalog med artikler af Jan Kokkin, Anne-Mette Villumsen og Marianne Saabye. Kataloget er på 300 sider med mere end 200 illustrationer, pris 250 kr. Udstillingen formidles i en digital guide, som gratis kan bruges af publikum, og i tilknytning til udstillingen vises uddrag af Ole Braunstein og Ole Wivels stemningsfulde film Civita d’Antino. Zahrtmanns by fra 1969.

Billede: P.S. Krøyer: Frokost i Sora. 1880. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo. Foto: Jacques Lathion

Se hele beskrivelsen

Fakta

Har du også set disse?

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76