Sidste chance: Jacob A. Riis på GL STRAND

Foredrag og udstilling om Jacob A. Riis i KUNSTFORENINGEN GL STRAND

Pluspris 110 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

150 kr.
  • Onsdag 12. oktober kl. 16 - UDSOLGT
  • Torsdag 27. oktober kl. 11
  • Kunstforeningen GL STRAND, Gl. Strand 48, København K

  • Pluspris 110 kr.
  • Pris uden abonnement 150 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet
  • Billetten er inkl. entré til udstillingen, en plakat og en kop kaffe/the eller et glas vin

Beskrivelse

Fotografen Jacob A. Riis (1849-1914) blev af præsident Theodore Roosevelt beskrevet som ’New Yorks mest nyttige borger’. Emigreret fra Danmark i en ganske ung alder, havde Jacob A. Riis kæmpet sig ud af fattigdommen, og hjalp nu selvsamme gruppe igennem sit dedikerede arbejde som fotograf, journalist, foredragsholder og forfatter. 

JACOB A. RIIS - THE IDEAL AMERICAN CITIZEN
Foredraget vil tage udgangspunkt i udstillingen der vises i Kunstforeningen GL STRAND, og det vil sætte fokus på, hvordan Jacob A. Riis med ord og billeder viede sit liv til at skabe opmærksomhed omkring New Yorks mange fattige immigranter, og hjalp til at forbedre deres leveforhold.

Om Jacob A. Riis
Jacob A. Riis blev født i Ribe i 1849 og immigrerede til USA i 1870, hvor han som tusindvis af andre søgte lykken. Efter at have klaret sig igennem med forskellige forhåndenværende ansættelser blev han i 1877 ansat som kriminalreporter på New York Tribune, hvor han på dramatisk vis beskrev forbrydelser, ulykker og andre misforhold. Senere skiftede hans fokus til reformer af boliger og fattiges levevilkår, hvorom han udgav flere bøger og artikler. Jacob A. Riis er kendt for den banebrydende blitz-teknik, og han var den første, der benyttede blitz som redskab til at belyse en social sammenhæng.

Den anden halvdel
I 1890 udgav Jacob A. Riis bestselleren How the Other Half Lives, der gav middel- og overklassen – som ikke vidste, hvordan livet blev levet få kilometer fra deres eget privilegerede liv – et hidtil uset engageret indblik i fattigdom, social armod og urimelige boligforhold. Sammenholdt med avisartikler og et personligt billedforedrag gjorde Riis det til sin livsopgave at vise, hvordan social forarmelse fører til social og moralsk deroute. Hans arbejde opnåede stor udbredelse og popularitet, og igennem venskab med bl.a. den senere præsident Theodore Roosevelt formåede Riis også at medvirke til etablering af grønne områder og til reelle forbedringer af boliger.

Jacob A. Riis’ billeder understreger, trods hans død for mere end 100 år siden, den store aktualitet, hans arbejde stadig har, og den samfundssituation, som han så indædt søgte at påvirke. Stigende ulighed, immigration og muligheder og udfordringer i storbyers udvikling er problemstillinger, som vi i dag deler. Og udstillingen er med sin præsentation af det historiske materiale et tankevækkende indspark i forhold til aktuelle udfordringer.

Udstillingsinspektør Anne Kielgast fortæller om Jacob A. Riis og om udstillingen i GL STRANDS foredragssal. Udstillingen er åben efter foredraget.

Se hele beskrivelsen

Fakta

Har du også set disse?

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76