Marco Grob på Frederiksborg Slot

Verdensberømt fotograf udstiller ikoniske portrætter. Marco Grobs første retrospektive udstilling.

Pluspris 95 kr.
Pris uden abonnement

For at handle til Pluspris skal du have et abonnement på Politiken

150 kr.
  • 19. & 20. november kl. 12
  • Det Nationalhistoriske Museum, Frederksborg Slot, 3400 Hillerød
  • Pluspris 95 kr. inkl. foredrag og forfriskning
  • Pris uden abonnement 150 kr.
  • Billetgebyr 10 kr. pr. billet

Beskrivelse

Ikoniske portrætter af verdens mest fremtrædende statsledere, politikere, musikere, skuespillere, sportsstjerner og erhvervsledere mv. bliver udstillet på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Det er første gang, at den schweizisk-amerikanske og verdensberømte fotograf viser sine værker på en stor retrospektiv udstilling. To nye portrætter af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary bliver vist i udstillingen.  Med Politiken Plus kan du opleve den ikoniske udstilling ved et særarrangement med introduktion af udstillingen og omvisning ved fotograf og foredragsholder Christian Nørgaard, som kender Marco Grob og har arbejdet sammen med museet om udstillingen. Han vil derfor både fortælle om historierne bag portrætterne og om Grobs teknik og arbejde.  En forfriskning bliver der også tid til.

Fredag den 26. august åbnede udstillingen ’Ikoniske portrætter’ på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Fotografen Marco Grob er en af de største nulevende portrætfotografer. Rækken af betydningsfulde og kendte personer, der har fået taget deres portræt af Grob, taler for sig selv:  

Politikere som præsident Barack Obama, Hillary Clinton og Donald Trump. Skuespillere som George Clooney, Jude Law og Harrison Ford. Musikere som Lady Gaga, Justin Bieber og Yo-Yo Ma, erhvervsfolk som Steve Jobs, videnskabsmænd som Stephen Hawking – og mange flere. I alt 70 ikoniske portrætter indgår i Marco Grobs første retrospektive udstilling. 

To nye portrætter af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary bliver for første gang vist for offentligheden, når udstillingen åbner. Kronprinsen og Kronprinsessen er blevet fotograferet af Marco Grob i deres hjem på Amalienborg. 

Nye sider af kendte ansigter
 Marco Grob er berømt for sin evne til at fange glimt af personligheden i de mennesker, han portrætterer. Det er ofte kendte og berømte personer, som er blevet fotograferet til medierne tusindvis af gange. Alligevel ser man noget nyt og anderledes i Grobs portrætter.  

Selv om Marco Grobs fotografier er teknisk sublime, befinder vi os langt væk fra reklameæstetikkens forskønnelse. Grob stiller skarpt, og formår med sit kamera at menneskeliggøre og bringe os i øjenhøjde med de personer, han portrætterer, uden at udstille dem. Hans særlige teknik resulterer i billeder med en usædvanlig høj og til tider ekstrem detaljerigdom. Vi kommer tæt på enkeltheder og ujævnheder i tøj, hår og ansigt, og det er med til at understrege fornemmelsen af at kunne se ind bag den offentlige og i reglen mere blankpolerede facade. 

Steve Jobs på 3 minutter
Marco Grob arbejder ofte hurtigt. Da han i 2010 fotograferede, hvad der skulle vise sig at blive det sidste portræt af Apple-stifteren Steve Jobs, der syg af kræft døde året efter, varede optagelsenblot 3 minutter og 18 sekunder. Det udvalgte billede, som siden er blevet legendarisk, blev taget 45 sekunder efter, at Jobs mødte frem til optagelsen. På udstillingen på Det Nationalhistoriske Museum vil der være lejlighed til at se videoer, der viser, hvordan Marco Grob arbejder. 

Om Marco Grob

Marco Grob Marco Grob (1955) er født i Olten i Schweiz. Hans arbejde som fotograf begyndte i Los Angeles, hvor han var assistent. Efterfølgende rejste han tilbage til Schweiz for at arbejde som still life fotograf i eget studie. Efter 20 år i eget studie besluttede Marco Grob at ændre karriereretning og at fokusere på portrætfotografi og billeder af mennesker. I 2003 flyttede han til New York. 

Marco Grobs billeder figurerer jævnligt i magasiner som TIME, GQ, Vogue, Esquire, The New York Times Magazine, Wired and New York Magazine, og han har modtaget talrige priser for sit arbejde. Siden 2010 har Marco Grob arbejdet for United Nations Mine Action Service (UNMAS), for at oplyse og uddanne omkring de tragiske konsekvenser af 100 millioner landminer rundt om i verden.  

Se hele beskrivelsen

Fakta

Plus Nyhedsbrev


Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked om nyeste varer, arrangementer og rabataftaler leveret et par gange om ugen.

Ved tilmelding accepterer du, at Politiken opretter et Medielogin til dig, såfremt du ikke allerede har et.
Samtidig afgives permission til at Politiken lejlighedsvis må kontakte dig. Læs mere.

Der opstod en uventet fejl. Prøv venligst igen senere, eller kontakt os direkte.

Den indtastede e-mail er ikke gyldig.

Plus Nyhedsbrev

Tak for din tilmelding til nyhedsbrev fra Politiken Plus.
Hvis ikke du har et Medielogin, har vi oprettet ét til dig og sendt dig en email.

Politiken Plus
Rådhuspladsen 37
1785 København V.
tlf. 70 15 85 15

email plus@pol.dk
web politiken.dk/plus
JP/Politikens Hus A/S
cvr. nr. 26 93 36 76